"Кауфланд" уволни човек, защото не иска да влиза в заключени входове

Антония Чорева, Владимир Йончев 12 септември 2016 в 16:34 34802 10

„Кауфланд“ уволни свой служител за това, че е отказал да влиза в заключените входове на блоковете.

Това разказа пред OFFNews потърпешвият. Редакцията ще спести името му, защото за утре е насрочено делото му по жалбата срещу уволнението.

Мъжът е бил отговорник на разпространителите на брошури в 4 столични квартала. Той е отговарял за 18 души, които пъхат рекламни брошури в кутиите, и за 24 000 пощенски кутии.

Търговската верига е искала от него да ѝ дава справка колко от входните врати в "Младост", "Дървеница", "Мусагеница" и "Малинова долина" са заключени и как се отключват - дали с ключ, или с чип карта. Мъжът е трябвало да намери начин да влезе във всеки затворен вход, за да огледа отвътре и преброи колко пощенски кутии са счупени.

Периодично той е трябвало да попълва и да предоставя на "Кауфланд" следната таблица:

Подобна работа трябвало да вършат всички шефове на разпространението на брошурата на "Кауфланд", които са разпределени по райони в София.

Тяхно задължение, което обаче не е описано в трудовата им характеристика, било да влизат тайно във входовете на хората и да правят регистър колко пощенски кутии има и кои са счупени. По-скандалното е, че разпространителите трябва също да описват кои входове в София се заключват и кои не.

Дълго време мъжът се е противопоставял на това негово задължение, тъй като му се е налагало да дебне пред входовете на хората и да лъже, за да влезе вътре.

"Известно време го правех. Звънях по вратите, казвах, че отивам при еди кой си. Причаквах живеещи, за да вляза заедно с тях. В един момент обаче реших, че освен абсурдна работата е и неморална. Абсурдна, защото от тези статистики не следваше нищо. Количеството брошури си беше едно и също, независимо от това колко пощенски кутии са счупени и на колко е залепена бележка "Без реклами". Но повече ме притесняваше това, че се чувствах измамник. Според мен, щом една врата е заключена, значи целта е да не се влиза в нея, а не да измисляш хитрости, за да влезеш", коментира уволненият пред OFFNews и призова за обществен дебат дали практиката на "Кауфланд" е редна.

След като отказвал няколко пъти да прониква в заключените входове, мъжът е уволнен дисциплинарно през февруари. Утре е делото на бившия вече служител на фирмата срещу голямата хранителна верига магазини.

Проникването през заключени врати не е било включено в длъжностната му характеристика, с която редакцията разполага. То било заповядано с този "наръчник":

"Знам, че работникът е длъжен да изпълнява заповедите на ръководството. Но си мисля, че това се отнася само за тези заповеди, които са законни", коментира уволненият.

Мъжът е получил подкрепа от КНСБ и вече е раздал писмото до властимащите парламентарни комисии.

Потърсихме „Кауфланд“ за мнение. От посочения на сайта им телефон за медийни въпроси коментираха, че не знаят, че срещу тях има заведено дело, както и че разпространителите имат различни практики, но ще отговорят само писмено на нашите въпроси.

Ще публикуваме отговорите им веднага, щом ги получим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12517

9

Anne_K

13.09 2016 в 11:38

Това си е наистина е скандално!

Не знам как може да има хора, които го възприемат за нормално - външни лица да се разхождат в общите части на входа и да оглеждат и да броят някакви неща... Че къде има по - добра предпоставка за кражба или друго незаконно деяние? Това е като да покажа на колегите си как в джоба ми дрънкат парченца злато и да разчитам, че вечерта ще се прибера безинцидентно по тъмните квартални улички (както знаем София не е от най - осветените градове)!

Просто е неморално да се изисква такова нещо от служител!
При новото строителство всички пощенски кутии имат излаз отвъншната страна на входната врата и това не е случайно! Новите жилищни комплекси си имат охрана...

На мен лично ми се е случвало няколко пъти случаен човек да се пробва дали входната ми врата е оставена отключена!

Ми то ако всеки магазин така си пуска хората и ги задължава - все ще се намери един с нечисти намерения!

10538

8

Black Hex

13.09 2016 в 10:28

"другарко не така!"

10. http://offnews.bg/news/Kultura_33/Pocheten-Oskar-za-Dzheki-Chan_635431.html?allr=true&order=ASC#comments

13546

6

BARAСK OBANANA

12.09 2016 в 17:29

Миналото лято хванах един по стълбището в къщата ми. Не вярвам да повтори.

14057

4

morkoff

12.09 2016 в 17:16

Надали влизането във заключени входове е незаконно.