Как се купуват шофьорски книжки и защо стават толкова катастрофи

Стои ли министерството на транспорта зад продаването на свидетелства за правоуправление?

Владимир Йончев, Светослав Метанов 29 ноември 2017 в 11:24 172224 12

Шофьорски книжки винаги са се купували и винаги е имало хора, които си плащат, за да вземат изпита си, без да заслужават.

Новото е, че сега са повече отвсякога. Купуват си ги не само хора, които ги мързи да научат листовките. Купуват ги бързащи към Европа бежанци, защото по целия свят се е разчуло, че в България срещу 3000 лева се взема европейска шофьорска книжка.

Купуват си ги и нашенски гастарбайтери, които спешно трябва да изкарат курса и нямат време да се явяват 10 пъти на листовки, а често са и толкова неграмотни, че и от 100 пъти няма да ги вземат.

Тази история е за опита на един човек да спре порочната система за продажба на книжки и ударите, които понася за това.

И големият въпрос в нея е стои ли ръководството на министерството на транспорта зад тази схема, защото от всичко изглежда, че тя не би могла да съществува без покровителство на най-високо ниво.

Случаят Севдуаран Лютви

На 5 декември 2016 година Севдуаран Лютви, 19-годишен от Дулово, се явява на изпит по кормуване в София. На шефа на "Автомобилна администрация" в София Кънчо Димитров това му прави впечатление. Задава си въпроса какво може да накара един човек да се яви на изпит по кормуване в милионна София, която очевидно не познава като шофьор, вместо в Силистра. Затова нарежда на един от служителите си да провери изпита. Казва му: "Отиваш на изпита, сядаш на задната седалка. Не казваш нито дума и се возиш като куфар. После ми разказваш какво си видял."

Това, което вижда проверяващият, е точно това, което се очаква. Севдуаран е полуграмотен. Наскоро е взел няколко класа наведнъж, за да придобие основно образование и да има право да се яви на изпит. Не познава знаците, но въпреки това няколко дни по-рано е взел блестящо листовките.

Заради решението на Кънчо Димитров да прати проверяващ на тази дата, Севдуаран е скъсан.

Още на следващия ден Димитров обаче не получава похвала, а порицание. Изпълнителният директор на ИА "АА" Калайджиев му се накарва защо си е позволил да праща проверка на изпита.

Трябвало е да пише доклад до изпълнителния директор, който да се произнесе писмено и така нататък, докато изпитът мине.

"Как един началник на областен отдел може да реагира бързо и адекватно, когато сутрин получи информация или има съмнения за нерегламентирана дейност по време на изпит, след като сега действащата методика изключва такива варианти?", пита тогава Димитров. Калайджиев обещава, че ще мисли по въпроса. От тогава още мисли.

Междувременно срещу Димитров се появява жалба, че с проверката е стресирал Севдуаран и той е щял да си вземе изпита, ако проверяващият не се е държал грубо с него, което всъщност не е вярно.

Понеже знае какво означава да се даде книжка на човек, който не познава знаците, Димитров предлага да се анулира и теоретичния изпит на Севдуаран Лютви.

Предложението не е прието. Вместо това на Севдуаран е насрочена нова дата за кормуване - на 27 декември. Между Коледа и Нова година стават чудеса, внезапно Лютви се научава да върти волана из София и взима книжка. След което заминава за Германия, където живее и досега.

Случаят обаче се разчува

Чрез посолството на Германия у нас до канцлера Ангела Меркел стига писмо, в което се обяснява как България се издават шофьорски книжки, които се ползват в Германия. Службите са принудени да се задействат. На 7 юни 2017 г. са арестувани 12 служители на ИА "Автомобилна администрация".

Това е третият голям арест по време на министерстване на Ивайло Московски. По време на първия си мандат като министър Московски назначава за шеф на АА Валентин Божков. Той е арестуван през 2013 г.

По време на втория си мандат като министър Московски назначава за шеф на АА съгражданина си от Плевен Цветелин Цветанов. Той е арестуван през 2016 г.

При третия му мандат са арестувани 12 инспектори наведнъж.

Клан-недоклан

Дни след ареста им Ивайло Московски обявява пред журналисти, че уволнява шефа на областния отдел на АА Кънчо Димитров.

Няколко часа по-късно Димитров е привикан от началника си Красимир Калайджиев и зам.-министъра Ангел Попов, които му обясняват, че трябва да подаде оставка.

Ако искате да ме уволните - уволнете ме. Но оставка няма да подавам, казва им Димитров. До ден днешен той не е уволнен, но няма достъп до кабинета си, а на служителите му е обяснено, че той вече не им е началник.

По-късно Димитров пише писмо до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, в което разказва:

На 12.06.2017 г. министър Московски обяви по медиите, че ме уволнява, без да посочи реални причини за това. На същата дата заместник-министърът г-н Попов и изпълнителният директор на ИА "АА" г-н Калайджиев ми казаха, че трябва да ме освободят, но тъй като било неправомерно, то аз трябва да си подам заявление за напускане, в противен случай щели да започнат проверки за моето отстраняване.

По-надолу Димитров пише:

Явно с моите действия аз не се вписвам в схемите, които може би трябва да бъдат възстановени отново. Друго обяснение за огромното желание да бъда освободен от работа нямам, 

пише Димитров и припомня действията, които е направил, за да спре схемите за купуване на книжки, както и сигнала до Меркел.

Принс Гедеон Боро

На 29.12. 2015 г. нигерийският гражданин Принс Гедеон Боро, бежанец у нас, се явява на листовки. Изкарва 54 точки - един от най-ниските резултати в историята на изпитите. Вероятно всяко дете, което цъка на случаен принцип бутоните на таблета ще изкара толкова.

На 5.01.2016 г. Принс Гедеон Боро се явява отново. Вдига скандал как му се нарушават правата, колко зле се държи България с бежанците и е изгонен от изпита.

Тогава явно някой му подсказва как в България се правят тия работи.

Няколко дни по-късно Принс Гедеон Боро се явява на изпит и вече е друг човек. Изкарва 96 от 97 възможни точки. След което заминава за Германия.

Белите стаи

Както казахме още в началото, у нас винаги е имало схеми за купуване на книжки. В едни периоди е било по-масово, в други е било по-ограничено. С какво новата е различна?

Различна е с това, че няма как да става без покровителство от най-високо ниво. Отскоро теоритичният изпит (листовките) се провежда в така наречените бели стаи. За тях са дадени милиони, а дали цената е реална е отделен въпрос, за който Димитров също е сигнализирал, но нека засега оставим настрана това.

В тези стаи има по един таблет. Кандидат-шофьорът получава код, който въвежда в таблета, цъка отговорите и таблетът веднага след изпита показва резултата.

Системата изглежда желязна и непробиваема. А дали е така?

Десетки бежанци

Според информацията, която достигна до нас, случаите на бежанци, които вземат изпити у нас, без да знаят нито български, нито английски, са десетки. Една от причините за престоя им у нас е именно да вземат европейско свидетелство за правоуправление, защото знаят, че в Европа никой няма да им го даде по този начин.

Попитахме министерството на транспорта колко души със статут на бежанци или с документи на временно пребиваващи са се явили на изпит и колко от тях са го издържали. Отговорът бе, че не водят такава статистика.

Истината е, че системата им много лесно позволява да бъде извадена такава статистика, стига да има желание. В нея тези документи, както и документите от други, неевропейски държави излизат с друг код.

Добрахме се до няколко протокола със странни резултати.

Анжум Шазад с неразпознат документ за самоличност с номер, който рязко се отличава от българските документи, се явява на изпит на 2.06.2017 г. Познайте колко изкарва? 97 от 97 възможни точки.

Фейт Даниел Йегър - мургава жена с небългарски документ за самоличност, се явява на листовки на 27.04.2017 г. Решава ги на български език. Изкарва 88 точки и взима успешно изпита.

Как е възможно това?

Разбира се винаги съществува възможността тези бежанци да са гениални. Но съществува и съмнението, че след като си платиш получаваш такъв код, с който няма значение какво натискаш по таблета - той ще изплюе верен отговор. Надявахме се министерството на транспорта да ни предостави подробна статистика на взелите изпитите бежанци, за да разсее тези съмнения. Но получихме отговор с очевидно невярно оправдание.

Бежанците са малкият проблем - захванахме се за тях, защото е по-лесно така да се покаже, че системата е пробита. Големият бизнес не са те. Големият бизнес идва от нашите неграмотници, които предпочитат да си платят за книжка, вместо да се научат да карат, а после газят хората по улиците.

Цената за книжка по втория начин е 3000 лева. Годишно шофьорска книжка вземат около 30 000 души. Колко от тях са си платили никой не може да каже. Но от протоколи, които сме виждали, почти 100% от курсистите на някои школи вземат изпитите си от първи път, докато при други успеваемостта е под 50%. Разбира се можем да си помислим, че тия инструктори са гениални. Но не си го мислим.

И изобщо не се чудим защо стават толкова много катастрофи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

13

Стефан

10.12 2017 в 04:52

Е. Само че, няма как да вмениш последваща отговорност, за ученика. Когато си го пускал - той е отговарял на изискванията. Следващите му самостоятелни действия - не може да са твоя отговорност. Освен морална, но това е от друга приказка.
Никога не си бил даскал, или началник? Тогава не се завирай в тоя разговор.

8000

10

Илия Киров

30.11 2017 в 20:52

Чудесно разследнване! Поздрав;ения и на авторите на статията, както и на OFFNews.
Има повече от достатъчно свидетлства за корупция, но явно липства желание за работа в тази насока.
Поздравления и за Кънчо Димитров, който е явно доблестен Българин и рядъко съвестен човек останал в изпълнителните структури.
Вече на никой доверие и вяра нямам. Парламента е пълен с капути.

6947

9

theprofet

30.11 2017 в 15:31

"Супер, само така. Напред с Граждани за Евразийско Разграбване на България."

80%??? Съссигурност сте повече!!!

11568

8

PetarD

30.11 2017 в 12:49

Супер, само така. Напред с Граждани за Евразийско Разграбване на България.

6947

7

theprofet

30.11 2017 в 09:01

"Сигурният начин скандала да стане неистов."

В нормална държава може би, в нашата милиционерска губерния всичко се решава с рекет, натиск и силови методи.

23293

6

Стефан

29.11 2017 в 22:48

Ъхъ. Сигурният начин скандала да стане неистов.

6947

5

theprofet

29.11 2017 в 21:53

Струва ми се, че Йончев и Метанов ще ги привикат скоро в някое районно за разговор на 4-ри очи, заради това разследване.

23293

4

Стефан

29.11 2017 в 19:06

Ъхъ. Затова ли някой толкова настоява за електронни избори? Щото хакерите лесно ги оправят, както трябва?
Интересно, тая система с таблетите мрежова ли е, или те са автономни?