Как да се справим със стреса

OFFNews 10 август 2022 в 13:07 4212 0

Как да се справим със стреса

Снимка интернет

Как да се справим със стреса

Натовареното ежедневие и редовните сблъсъци с предизвикателства са най-честата причина, която превръща стреса в наш спътник. Дали проблеми в работата или такива от лично естество, прекалената емоционална натовареност се натрупва и избива под формата на постоянна напрегнатост.

Най-добрият начин да се справите успешно със стреса е като установите причината за него. Всеки проблем има решение, стига да погледнете ситуацията под правилния ъгъл и да поемете контрол. Изолирането на проблемите може само ще влоши напрежението, за това предприемете действия за овладяване на стреса.

Бъдете активни

Най-добрият начин да свалите напрежението и емоционалния багаж е чрез физическа активност. Изберете си любима активност – фитнес, йога, разходки сред природата, джогинг, плуване, танци, бокс и т.н., и започнете да спортувате редовно, поне няколко пъти в седмицата.

Редовните упражнения ще ви помогнат да изчистите мислите си и да се справите с проблемите по-лесно и рационално.

Запишете си час за консултация с психолог София още днес и излезте от порочния кръг на притесненията и непрекъснато повишените нива на стрес.

Поемете контрола

Всеки проблем си има решение. Пасивната позиция и неизказаните думи в различни ситуации засилват чувството за загуба на контрол и състоянията на стрес. Психолозите съветват да поемете контрол над предизвикателните ситуации и да се фокусирате върху намирането на решение, което удовлетворява самите вас, а не чувствата на някой друг.

Отделете време за себе си

В днешно време работим постоянно и прехвърляме ангажимент след ангажимент в работата, обучението, семейството, домакинството … И накрая осъзнаваме, че от месеци тичаме по задачи, без да си поемем дъх и да се вслушаме в собственото си тяло, мисли и чувства. Точно тази забързаност е и основната причина за натрупването на стрес.

Отделете си време за себе си. Време, което ще прекарате сами, в компанията на собствените си мисли и занимавайки се с нещо приятно и релаксиращо, като взимането на дълга вана, четенето на любима книга или дори ваканция до красива природна дестинация.

Избягвайте вредните навици

Тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол или кофеин няма да ви помогнат да овладеете стреса, а само ще го засилят. Много хора правят грешката да се опират на някой вреден навик, с цел разтуха и сваляне на напрежението. В дългосрочен план обаче, тези вредни „патерици“ ще ви докарат сериозни проблеми, с които ще се справите още по-трудно.
Вместо да търсите утеха в пиене или пушене, опитайте се да започнете да практикувате нещо полезно – като йога, спорт, дихателни упражнения или групови екскурзии. От една страна предизвикателствата и ползите за тялото от друга ще ви помогнат да излезете от капана на тревогите и стреса и просто да живеете.

Контактувайте повече

Любимите хора са най-добрата подкрепа, която можете да получите за справянето с проблем. Любим човек, семейство или добри приятели и колеги могат да ви помогнат да видите предизвикателствата, пред които сте изправени под коренно различен ъгъл и да ви помогнат да излезете от порочния кръговрат на притесненията и стреса.

За това не се затваряйте в себе си непрекъснато. ОК е да си вземете малко почивка и време за себе си, но не бива да се откъсвате напълно от социалните контакти. Организирайте излизане с приятели или семейството си. Времето, прекарано в компанията на други хора ще ви разведри и помогне да забравите за стреса.

Не всеки разполага с доверен човек, с който да сподели. А в някои случаи е по-лесно да споделите с добър професионалист, който ще ви изслуша и помогне с адекватен съвет за ефективно справяне със стреса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews