Село Труд и Нова Загора на общ бунт срещу инсталации за ток от биотор

Канят премиера Бойко Борисов да посети населените места и да помогне за решаване на проблемите

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2017 в 17:10 4262 0

Жителите на с. Труд и Нова Загора се обединяват в исканията си за чисти въздух и земя, срещу замърсителите – централите, които горят отпадъци, за които местните казват, че са буквално край къщите на хората.

Случаите и в двете населени места са огледални и затова на 19 септември 2017г. от 18 часа в с. Труд и Нова Загора ще се проведат паралелни протести. Хората канят премиера Бойко Борисов да ги посети, за да се запознае с проблемите и да помогне за решаването им.

През 2014 г. в землището на с. Труд, на около 250 метра от жилищната зона, беше изградена инсталация за производство на електроенергия от биологични отпадъци. От пускането в експлоатация през март 2015г. жителите на селото търпят само негативи от това производство.

Проблемите в Нова Загора са същите. Там също има изградена инсталация за производство на ток от биомаса, която също се намира близо до населеното място. След приключване на двата протеста организаторите ще подготвят обща декларация, която ще бъде адресирана до президента и премиера. 

Това е поредният протест в с. Труд, чиито жители вече няколко пъти блокираха Карловско шосе с искане институциите да си свършат работата и да затворят централата за ток от биомаса. За първи път в историята на селото населението е така твърдо и обединено в позицията си, която е подкрепена и с подписка съдържаща около хиляда подписа на живущи в Труд с искане за закриване на централата.

Според общопрактикуващите лекари в селото сухата статистика сочи, че след 2015г. болестите на дихателните пътища сред децата са скочили двойно. Хората са категорични, че има реална опасност от увеличаване на заболяванията в населеното място заради централата, която трови въздуха, почвата и водата.

В селото е създаден Инициативен комитет, членовете на който са уведомили всички ресорни министерства и регионалните им служби за проблема. Проведени са и срещи с министрите на здравеопазването, на земеделието, екологията и на регионалното развитие. Въпреки това, вече месеци след тези срещи, промяна в селото няма.

Извършени са редица проверки, посочени са редица нарушения, но комуникацията между държавата и засегнатото население липсва. Жителите нямат становище по внесената още в началото на годината подписка с над 1000 подписа с искане за спиране на завода за биогаз. Общинският съвет не е разгледал и не се е произнесъл относно събраните подписи.

От множеството срещи на инициативната група с министри и зам.-министри няма произведено нито едно действие в посока решаване на проблема.

Преди два месеца населението очакваше становище на министъра на МОСВ във връзка с нова оценка за въздействие върху околната среда на дейността на цялостната дейност на инсталацията. Такова становище няма. Вместо ОВОС, населението получи ново инвестиционно предложение и като че ли не стигат всичките миризми и неприятности, които населението ежедневно търпи, производството на биогаз желае да увеличи суровинният си капацитет прибавяйки към оборския тор и киселата миризма на силаж, както и миризмите на цялата отпадъчна хранителна индустрия.

"Желаем вникване и разбиране на проблемите, реални решения и воля за тях, а не тяхното неглижиране. Очакваме такива инсталации да бъдат далеч от нашият бит и живот, ситуирани в отдалечени от населени места райони. Очакваме МЗ да попълни най-после липсващите регламенти за хигиенните отстояния от населени места", пишат още протестиращите в своята декларация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови