Шествието в София в подкрепа на Украйна (хронология, видео и снимки)

Йорданка Веселинова, Стефан Йончев 07 април 2022 в 18:41 6259 3

Снимка Йорданка Веселинова/OFFnews

Второ мирно шествие в подкрепа на Украйна се провежда в София. Събитието е под надслов "Не сме неутрални!" и основното му искане е изпращането на военно-отбранителна помощ за Украйна.

Шествието започна на площад "Александър Невски". Първоначално обявеният начален пункт бе пред сградата на Народното събрание, но се оказа, че от "Възраждане" са резервирали за митинги пл. Народно събрание за месец напред от вчера, когато те проведоха контрапротест. По време на вчерашната акция се развяваха руски знамена и постери "САЩ - вън!" и "НАТО - не!", но се появи и постер със зловещия символ "Z".

Организаторите на днешната демонстрация са гражданите, които инициираха големия протест в подкрепа на Украйна преди две седмици, който събра над 10 000 души. Те твърдят, че България не може да остане неутрална, защото така се превръща в съучастник на агресора.

Междувременно се провежда и контрапротест. 

Следим шествието на живо: 

20:43 ч. - Протестиращите запазиха минута мълчание в памет на жертвите в Украйна.

20:36 ч. - Шествието е към края си. 

20:11 ч. - "Добре дошли в България. Надяваме се да се чувствате като у дома си. С нацистки инструменти една независима страна се "денацифицира". Ние не сме неутрални" - с тези думи организаторите на шествието се обърнаха към украинските граждани. Част от хората запалиха свещи в памет на загиналите в Украйна пред Паметника на съветската армия. 

20:01 ч. - Протестиращите се отправят към Паметника на съветската армия. 

19: 50 ч. - Шествието потегли към сградата на Българската национална телевизия. Пред БНТ протестиращите скандират "Оставка".  Причината е отразяването на предишния протест от националната телевизия - новината беше последна в централната емисия и ѝ бе отделено време от около 1 минута.

19:45 ч. - Мъж легна на стълбите пред Центъра с вързани с бяла лента ръце в знак на протест срещу многобройните убийства на мирни граждани от руската армия в украинския град Буча.

19:42 ч. - Украинка, присъединила се към шествието, заяви: "И на вашето знаме , и на нашето знаме пише "Свобода или смърт". Това се случва в момента. Трябва да сме единни". След тези думи събралото се множество я аплодира. 

Снимка: Ласко Георгиев/OFFNews

19:39 ч. - Шествието стигна до Руския културно-информационен център. Провокатори, скандиращи "фашисти", бяха изведени от полицията, а гражданите оставят обувки пред центъра в памет на жертвите в Украйна. 

19:12 ч. - Шествието потегли от пл. "Александър Невски" към Руския културно-информационен център. Движението по бул. "Васил Левски" е спряно. 

Снимка: Йорданка Веселинова/OFFnews

19:06 ч. - Хората скандират "Слава на Украйна! Слава на героите!". 

Снимка: Стефан Йончев/OFFNews

18:56 ч. - Депутатът от БСП Явор Божанков също се присъдени към шествието. Позицията на левицата обаче е да не изпращаме военна помощ на Украйна. Общински съветници от БСП днес гласуваха и против алея пред руското посолство да се казва "Героите на Украйна". 

18:44 ч. - Въпреки дъжда все повече хора прииждат на площада. 

18:34 ч. - Представители на "Демократична България" се присъединиха към протестното шествие. 

Снимки: Йорданка Веселинова/OFFNews

Очаква се шествието да премине през Руския културно-информационен център, където протестиращите ще оставят стари обувки в памет на жертвите в Украйна и ще завърши пред сградата на Националната телевизия. Причината - отразяването на предишния протест от БНТ - новината беше последна в централната емисия и ѝ бе отделено време от около 1 минута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

08.04 2022 в 07:16

Израждане наема роми за масовка, организира бусове дори...
...тук имаме умни, красиви, будни хора срещу изродите от расия.


Изводите са ясни...русофил значи подчовек.

12636

2

prascho

07.04 2022 в 22:14

Прави ли ви впечатление цялостното излъчване на тези хора, които подкрепят Украйна в сравнение с "путинофилите", които обичат Русия и са ангажирали площада за 1 месец напред?
Кадрите циркулират из повечето медии - разликата е потресаваща. Изцяло бих се солидаризирал с първите и честно казано ме е срам от вторите.

2550

1

alfakentavur

07.04 2022 в 21:38

Сега всеки изгонен шпионин ще се прибира в Расия с един чимадан обувки.