Хора събират лични данни на протеста под претекст за гражданска инициатива. Не подписвайте бял лист!

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2020 в 10:13 6589 2

Снимка БТА, архив

Протестът от 13 юли.

По време на протеста хора обикалят и събират лични данни под претекст за национална гражданска инициатива. Бъдете внимателни - предупреждава журналистът и директор "Комуникации" на Българския хелзинкски комитет Надежда Цекулова в публикация от вчера.

Човекът обяснявал, че събира подписи, имена и адреси "за национална гражданска инициатива, за да насърчим президента да упражни правото си на Референдум".

"Попитахме референдум за какво и поисках да видя гърба на бланките. Беше празен. По закон на гърба на бланката, на която полагаш подписа си за НГИ, трябва да са изписани целите ѝ. Извади ми лист от най-долната част на купчината да чета точките - "да спрем неолибералното нашествие" и "защита на чужди интереси" ми беше достатъчно да го изгоня, но много хора подписаха без да четат.

Бъдете внимателни, предупредете и приятелите си. Ясно е, че всякакви утайки ще изпълзят и ще се опитат да ни употребят. Не бива да се случва" - предупреждава Цекулова.

Днес пред "Хоризонт" тя коментира, че според нея групи хора с различни интереси, несъвпадащи с тези на протеста, се опитват да впрегнат гражданската енергия за свои цели.

„Голяма част от хората се подписаха, без да поискат допълнителна информация. Тези, които искаха допълнителна информация, впоследствие най-често отказваха да се подпишат", казва тя.

„Много хора сложиха личните си данни на един бял лист и ги дадоха на един непознат човек“ - допълва Цекулова и призовава, когато даваме личните си данни, да сме по-взискателни и да се информираме.

"Една от разликите между този протест и други, на които съм била е, че той е изключително нехомогенен. Хората са много различни. Виждат се най-различни хора, които са видимо с различни интереси, професионална ангажираност, социално положение. Обособени са групичките от провокатори, агитките, хората с децата, по-възрастните, по-млади хора“, сподели своите наблюдения Надежда Цекулова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

300

2

гоуемио

15.07 2020 в 13:09

Я, моля, авторът да обясни, като как по външния вид определя интересите на протестиращите...

1000

1

SaraAsar

15.07 2020 в 11:37

„ Извади ми лист от най-долната част на купчината да чета точките - "да спрем неолибералното нашествие" и "защита на чужди интереси" ми беше достатъчно да го изгоня, но много хора подписаха без да четат.“

Хахаха! Ха сега де! И защо точно го изгонихте? Защото е против неолибералите и прокарването на чужди интереси ли? Ами от това произтича едно-единствено нещо - вие сте приветстващи чуждите интереси неолиберали! Ваша констатация, не моя!