''Ние сме от различни планети''. Защо младите са на протестите?

"За да спечелим повече сърца и души, не трябва да блокираме граждани, а властимащи и тези, които носят отговорност"

OFFNews 29 юли 2020 в 12:32 10451 4

Това е протестът на младите.

Често тази реплика се чува по повод вече 20-дневните демонстрации срещу кабинета и главния прокурор.

В последното си предаване за сезона "Референдум" по БНТ1 даде думата на няколко от младите лица на протеста, които разказаха защо са на площада и защо вече искат промяна в управлението.

Калоян Велчев

Магистър по политическа социология, бил е председател на студентския клуб на политолога в СУ, автор в младежката платформа за анализи En Bloc

Защо е отишъл на площада? "Началният тласък тръгна от дебаркирането на Росенец от Христо Иванов и Иво Мирчев, когато се разкри един начин на употреба на държавна собственост за частни цели и то от известни политици. Следващата акция беше на главния прокурор прокурор Иван Гешев, който влезе в президентството. Бяха месеци на натрупване на скандали, които просто избуяха с тези две събития."

"Представяйки си, че след едно правителство на ГЕРБ трябва да избираме БСП - именно тази безалтернативност мен ме изкара на улицата да протестирам всеки ден."

"Протестът до момента не дава своите достатъчно силни идеи. Тук е и нашата роля като протестиращи да изградим своята идейна алтернатива. Не вярвам, че трябва да я предложим точно на управляващите, но която да подкрепим на евентуални предсрочни или редовни избори."

"Оставките са действително гърмене на бушони. Това не са действия на реформи, не е велика промяна, която да спре хората да протестират."

"Не съм видял човек на улицата, който да не подкрепя съдебната реформа. Тя е пряко свързана с искането за оставка на г-н Гешев, защото всички знаем, че на негово място може да се появи същият човек, който да има същите функции и да действа по същия начин."

"Бих подкрепил политически проект, който дава алтернатива, но не бих го оглавявал на този етап. Още гръцките философи са казали, че човек може да се занимава с политика след 40, аз имам време до тази възраст."

"Това, което може да направи едно ново правителство, за да окаже натиск върху Гешев, е следващият правосъден министър да внесе във ВСС искане за обсъждане за оставката на Гешев с мотив за това, че той уронва престижа на съдебната система."

„Блокадите на ключови кръстовища се случват вечер, когато протестът оредява, и по този начин става наистина излишно, бих казал грозно.“

„Предсрочните избори най-вероятно ще формират шарен парламент. Това не е някакъв ужас или начало на невероятна политическа криза.“

Илина Мутафчиева

Докторант в УНСС, съосновател на Зона 21 (пространство за развитие на умения), част от екипа на Дружеството на ООН за България, била е президент на Националния младежки форум.

Защо е отишла на площада? "Бих добавила и подпорната стена (на Алепу - б.р.), мерките, които даваха на микро и средните предприятия за борба с Ковид-кризата, които до ден-днешен не са стигнали до тях. И такива стъпки, които упорито искаха да ни минат границата на търпение и всъщност успяха."

"В средностатистическата европейска държава никой не си позволява да обижда младите хора. Обръщам се към всички властимащи: спрете да ни обиждате, спрете да ни омаловажавате, да ни лепите етикети."

"Не може да има управление, което не чува, което няма диалог. Няма как да има демокрация без участие на различните граждански общества. Напоследък ми се струва, че те те изслушват любезно, кимат ти с уста, казват ти, че си млад и хубав и стават и си заминават, без да приемат това, което ти си написал."

"В Европа все повече се провеждат т.нар. младежки дебата - управляващи, опозиция и младите хора седят на една маса и дискутират."

"Вярвам, че сега ще се родят новите лидери, които да могат да поемат отговорност."

"Бих участвала активно в политиката, защото вярвам, че можем да живеем нормално.“

„Ние не мрънкаме, че в България е гадно. А сме запретнали ръкави и се цапаме и бачкаме, за да може да стане по-хубаво.“

Недялко Дервенков

Вицепрезидент на българската стартъп асоциация, предприемач, завършил международен бизнес във Великобритания

Защо е отишъл на площада? "Ние искаме да бъдем чути с нашите 28 конкретни цели (на стартъп асоциацията BESCO - б.р.). Колегите казаха поводите. Причината обаче при нас е, че в последните две години работим по няколко големи законопроекта. И сякаш, след като сами си написахме законопроектите, сами си направихме оценките за въздействие, тези законопроекти заспаха някъде в Министерството на икономиката. Това, донякъде, изчерпа нашето търпение."

"Бизнесът търси своите решения без значение кой е на власт. Една от идеите на BESCO бе да подаде ръка на властимащите и да им обясни нуждите от стартъпите."

"За да расте БВП, който е най-добрият измерител дали икономиката се справя добре, са нужни два фактора: износ и преки чужди инвестиции. По ръст на БВП здраво сме заковали дъното и се измерваме с държави като Армения, Албания и Северна Македония, а една Румъния е с 4 пъти по-голям ръст от нас."

"Няма чуваемост. Няма чуваемост на гражданско равнище, на бизнес равнище."

"Едно от най-големите различия е сблъсъкът на ценностните системи. Тогава две страни имат различни ценностни системи, тогава диалогът е проформа, а резултатите са утопични и илюзорни. (...) Ние сме от различни планети понякога."

„За администрацията има много просто отговор и той е дигитализация – така направена, подредена, функционална и най-вече евтина, а не едни безобразни пари, изсипани за е-government. Имаме добри, светли примери. Трябва воля.“

Димитър Димитров

Завършил е международни отношения в Лондонското училище за икономика (LSE) и политология в Кингстън; работил в неправителствения сектор, автор в Uspelite.bg, автор на книга за Христо Проданов

Защо е отишъл на площада? "Всички протестиращи имат две основни искания: оставка на правителството и на главния прокурор. Това е краткосрочната цел. Въпросната оставка не би могла обаче да бъде панацея за промяната. Това е стъпка към освобождението на българските граждани и институции от поробването на един порочен модел на управление. Преди 11 години първото правителство на ГЕРБ дойде на власт с обещанието България да стане държава от средноевропейски тип. 11 години по-късно България е на първо място по корумпираност и по бедност в ЕС."

"Няма в световен мащаб съществуваща парламентарна демократична система без партии. Един от най-големите дефекти на българската демокрация, за който отговорност носят различни представители на прехода, е негативният образ, който партиите са си изградили. Това е пагубно, от една страна. А от друга - в последно време политическите партии, вкл. част от управляващата коалиция, създават негативен образ на гражданския сектор, на НПО-тата, на активистите за човешки права. Те превърнаха тези термини едва ли не в обидни. Подобен антагонизъм застрашава устоите на българската демокрация."

"Настоящата управляваща клика тотално е скъсала нишката на доверие между тези протестиращи граждани. В очите на хората, които днес заявяват своята позиция срещи правителството, то вече не е легитимно по ред причини и обстоятелства, една от които е завладяната държава и институциите, обслужващи не гражданите, а частни олигархични интереси."

"От изключително значение е, което и да е следващото правителство, то да управлява със стратегическа визия. Реверансите от страна на настоящата политическа класа към протестиращите граждани, това е тяхната стратегия за управление на кризата и как да го добутат до редовните избори. Как да успеят да окопаят свои хора в регулаторите, така че ако случайно властта се смени, да имат добро позициониране. Искам да видя инвестиции в образованието. Искам да видя инвестиции в IT, дигитализацията, свобода за бизнеса, свобода за гражданите, свобода и за медиите. Толкова е просто."

"Алтернативата е процес, който, от една страна, вероятно би следвало да отнеме време. В случай че гражданите не припознават адекватна алтернатива, то тя или ще се създаде напред във времето, или ще се роди от настоящите протести, или ако повече хора се политизират, ако повече хора не просто заемат позиции, но поемат лична отговорност, то тогава действително би имало такава политическа формация."

"Раздутата администрация е един от фундаментите, които крепят настоящата власт години на власт."

„За дебелокожието на българските политици формата на протест, в която ти просто се разхождаш по някакви площади или булеварди, не е особено ефективна. От друга страна обаче гражданското неподчинение трябва да е много добре премислено как се случва. Аз живея на кръстовището на ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Няколко последователни нощи то беше блокирано и ставах свидетел на доста грозни размени на реплики, стигащи до ескалация и сблъсъци между блокирани шофьори и окупиралите кръстовището. Това има изключително негативен ефекти върху протеста и възможността той да бъде разпознат от по-широка общественост. Нека не се залъгваме. За съжаление, на този етап сравнително малък процент от българските граждани са на площада. За да спечелим повече сърца и души, не трябва да блокираме граждани, а властимащи и тези, които носят отговорност.“

„Що се отнася до коронакризата, ако едно правителство доверието и легитимността си, как то би могло да наложи ограничителни мерки, ако има втора вълна на вируса? Как един министър-председател, който не знае как да си сложи маската, ще убеди мен или когото и да е, че това е необходимо?“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

2

order

29.07 2020 в 15:54

Лустрация на всички кадри на мафиотската ШАЙКА.....Партията на бай ТУЛУП и всичките им патерици до сега да се приравнят с Хитлер и хитлеристите!!!