ДАНСwithme Лондон: Г-н Станишев, визията Ви за ЕС е евразийска

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2013 в 22:00 5181 39

ДАНСwithme Лондон
ДАНСwithme Лондон

След като стана ясно, че лекцията на лидера на БСП в Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE) е отменена, активисти на ДАНСwithme Лондон изпратиха писмо до Станишев.

Вашата визия за бъдещето на ЕС е по-скоро евразийска, отколкото европейска, пишат до лидера на социалистите сънародниците ни в Лондон.

OFFNews.bg публикува пълния текст на отвореното писмо до Сергей Станишев:

Господин Станишев,

 С дълбоко разочарование разбрахме, че сте отказали да участвате в дългосрочно планираната лекция в LSE (Лондонския университет за икономически и политически науки) на 26.11.2013 г.

За нас, представителите на ДАНСwithme Лондон, бе изключително важно да научим Вашата гледна точка за бъдещето на ЕС, както и какви важни уроци можете да споделите с държавите кандидатки и потенциални кандидати за членство. Очаквахме Ви с огромно нетърпение и бяхме подготвили специално посрещане в Лондон, с което да Ви накараме да се чувствате като у дома си.

Бихме искали да изкажем изключителното си разочарование, че не успяхме очи в очи да дискутираме бъдещето на ЕС. Позволете ни по този повод да припомним следното: чл. 2 от Договора за ЕС гласи следното: “Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези ценности са общи за държавите-членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете.”, а демокрацията и върховенството на закона са и основни критерии за членство. В обсъждане на бъдещия механизъм за върховенство на закона в ЕС с комисар Рединг, цитирано от euinside.eu, се казва: “Няма демокрация без върховенство на закона и върховенство на закона без независима съдебна система”. Зад тези принципи застава и Партията на европейските социалисти (ПЕС), на която Вие сте председател.

Предвид случващото се през последните над 160 дни в България, не можем да не отбележим крещящото разминаване между изложените по-горе цели и принципи и Вашето поведение. Позволете ни чрез това писмо да Ви попитаме каквo e виждането Ви за бъдещето на ЕС, за бъдешето на България в ЕС и как разбирате спазването на гореизложените цели и принципи? Какъв опит ще предадете, когато в собствената си държава сте се окупирали в парламента и сте издигнали стена срещу протестиращите? Какви принципи на демокрацията укрепвате, когато от парламентарната трибуна обвинявате и обиждате протестиращите и същевременно отричате всякаква възможност за провеждане на нови парламентарни избори? Какви “опорни точки” бихте спуснали на потенциалните нови държави членки и с какви заплахи бихте си послужили?

Обезпокоени сме от това, че Вашата визия за бъдещето на ЕС е по-скоро евразийска, отколкото европейска. Притеснява ни, че Вие не съумявате да поемете политическа отговорност и в последните пет месеца упорито отказвате да признаете поражението си. Притеснява ни, че полицейският натиск е единствената силна функция на държавата в момента, че хиляди полицаи са мобилизирани срещу мирни протестиращи, а т. нар. граждански патрули на националистически формации заплашват чужди граждани, само защото са различни. Притеснява ни, че харчите парите на българските данъкоплатци за дирижирани митинги и за полицейски кордон, който да Ви пази в окупираното от вас Народно събрание. Притеснява ни, че Вие не виждате нищо нередно да работите рамо до рамо с АТАКА. Виждаме също така особен парадокс в това мнозинството от парламентарната група на БСП да гласува закон, който е в директно нарушение на Договора за присъединяване към ЕС и Конституцията.

Притеснява ни, че Вие сте все още на власт въпреки нежеланието на голяма част от гражданите на България и през това време успяхте да увеличите пропастта между тях и управляващите до чудовищни размери. Отворихте яма, която като язва разяжда и малкото останали правила и устои на демокрацията в страната. Притеснява ни, че тази зараза обхваща и ЕС и това, че все още сте председател на ПЕС е знак за дълбокото неразбиране от страна на тази партия за случващото се в България.

Притесняват ни разделението и бездните, които създавате всеки ден.

Приемаме, че отлагането на лекцията Ви, г-н Станишев, е израз на Вашето нежелание да поемете своята политическа отговорност пред чуждестранните си партньори и пред гражданите на България в Лондон за действията си в подкрепа на компрометираното правителство на Пламен Орешарски, негласния съюз с АТАКА и непредизвиканите нападки и произвол спрямо протестиращите студенти и граждани в страната.

Бихме искали да изкажем безусловната си подкрепа към протестиращите, които са по улиците на България повече от 160 дни, към Ранобудните студенти и към всички граждани, които искат да живеят в една европейска страна, в която демокрацията не е само фасада. Призоваваме Ви да направите единствения полезен за България ход като насърчите оставката на това правителство и разпускането на 42-рото Народно събрание, което се ползва с най-ниските нива на доверие от пет мандата насам.

 ДАНСwithme Лондон

 Освен лично подписалите, други представители изразиха подкрепата си електронно:

 Кирил Атанасов

Йордан Чичиков

Неда Генова

Ива Генова

Любомир Величков

Александрина Димитрова

Борислав Гиздавков

Явор Коларов

Ива Александрова

Станислава Куновска

Борис Андреев

Соня Меркова

Десислава Христова

Радостина Александрова

Иванка Генова

Михаела Живкова

Петя Живкова

Стефан Димов

Ася Драганова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2013 в 18:24

Да, аз съм един от олигарсите. Баща на две от момичетата на снимката, които са се подписали. Един от милионите българи, които с проблем си покриват сметкте. А ти явно си един от платените от режима драскачи на коментари, скрит като мишок зад анонимността си. От червената тиня на ДС. Защото не може да не си чувал, че за по-умни и образовани в ЕС има стипендии.

28.11 2013 в 15:36

Аз, драги, в момента съм безработен доктор по икономика, а моите родители (анестезиоложка и доцент) никога не са били членове на БКП, за което са си търпели последствията!!! Въпреки това и двете ми деца в момента са в елитни университети в Англия, приети като никои и без пари - голямата даже е докторантка по физика с нанотехнологии!!! Какво казваме в случая за каймака, а?!!

28.11 2013 в 15:08

На Русия ако чакат може да си купуват телевизори Електрон и Лада...

28.11 2013 в 15:03

Икономическата роля на страните, които си изброил с изключение на Китай е да печелят от тях развитите държави продавайки им технологии, които няма как да произвеждат.

28.11 2013 в 14:59

+1 :)

28.11 2013 в 14:56

Само питаш или се интересуваш? Или бидейки объл като ледено блокче, мислиш, че като ми изтриеш няколко мнения няма да ти се види кафявото по гащите?
Един си бил спестил да произнесе някаква си лекцийка някъде си, пък бил той и шеВ на ПЕС-овете. Е и?
Какво става с чехлЮ, защо си мълчи? Защо организира себеугодни соарета по медийни въпроси, на които присъстват плашипутарници като представители на ИЗЦЯЛО АНОНИМНИ САЙТОВЕ? А ми говори за морал в медиите? И тази тема ли е неудобна?
Абе тоя чехлЮ стана много НЕУДОБЕН, но боко няма как да го смени... Мъка-а-аааа, голяма мъка!

28.11 2013 в 14:52

За съжаление културният и интелектуалният потенциал на Евразийският съюз е на светлинни години от този на ЕС. Затова и мястото на боклуци като теб е в Русия.

28.11 2013 в 13:14

Подозрително отсъствие на списъка с подписалите и изненадващо малко 'присъединили се по електронен път'. Явно инициативата е стигнала до естественото си състояние - хиперакивност на пренебрежимо малко индоктринирани маниаци.

28.11 2013 в 12:08

Ейй добре, че си ти да ни светнеш. :)
Друго си е да прочетеш анализа на специалист с престижната професия трол.
Всично ти се изяснява. :)

28.11 2013 в 12:08

Браво, деца!
 
X

Парламентът на живо