Цветанов се изправя пред съда за клевета

OFFNews 07 август 2014 в 17:31 2400 1

Съдия Мирослава Тодорова

Софийският окръжен съд (СОС) е насрочил делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщава сайтът "Съдебни репортажи".

Бившата председателка на Съюза на съдиите стана обект на нападки от страна на тогавашния вътрешен министър, който я обвини, че обслужва интересите на организираната престъпност. 

Делото срещу Цветанов беше спряно в средата на 2013 г. заради депутатския имунитет на Цветанов. Първото заседание по процеса е насрочено за 29 септември. 

Насрочването на процеса ще елиминира възможността то отново да бъде замразено заради кандидат-депутатски имунитет, ако Цветанов влезе в листите на ГЕРБ за следващия парламент. Според чл. 160 от Изборния кодекс кандидат-депутатите не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор. Това означава, че по дела, по които вече са привлечени като обвиняеми (както в настоящия случай) могат да бъдат съдени.

Съдия Мирослава Тодорова заведе дело за клевета, след като в две интервюта Цветан Цветанов я обвини във връзки с организираната престъпност. На 23 януари миналата година Цветанов бе цитиран в заглавието на “24 часа“ – “Най-големият ни критик бави дело срещу мафията“ и в подзаглавие – „Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност“. На следващия ден в ефира на бТВ министърът бе попитан: “Скандал с шефката на Съюза на съдиите – вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията…“, на което Цветанов веднага отговори: “Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност”.

Впоследствие Тодорова бе уволнена от предишния състав на ВСС заради забавени мотиви по три дела, но Върховният административен съд отмени решението на съвета. Този състав на съвета продължи традицията като понижи до районен съдия Тодорова.

След серия отводи на софийските съдии, процесът срещу Цветанов попадна в Пловдивския районен съд, а зам.-председателят на съда Екатерина Роглерова постанови, че бившият министър на вътрешните работи е изразявал гражданското си мнение, ползвайки правото си на свобода на словото, и го оправда. Така съдия Роглерова създаде прецедент в европейското правораздаване и обърна наопаки практиката на ЕСПЧ, тъй като чл. 10 от ЕКПЧ гарантира закрилата на свободата на словото от посегателствата на властта.

Съдиите в Пловдивския окръжен съд също се отведоха и така делото бе разпределено от ВКС в СОС. Забавянето на процеса заради отводите на съдиите обаче не позволи то да стартира – Цветанов вече беше придобил имунитет за наказателно преследване.

Делото бе и основна тема по време на изслушването на кандидатите за главен прокурор. Тогава председателят на Пловдивския окръжен съд и сега обвинител № 1 Сотир Цацаров призна без задръжки, че е прочел делото за клевета, заведено от Тодорова, още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик. Той обясни, че председателят на районния съд Веселин Хаджиев му занесъл папките на ръка. Впоследствие Веселин Хаджиев, както и Цацаров, беше повишен – без да е работил като съдия в Пловдивския окръжния съд, директно го оглави, като зае овакантеното от главния прокурор място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови