ВСС понижи Мирослава Тодорова в районен съдия

Последна промяна на 27 март 2014 в 14:23 1144 0

Висшият съдбен съвет (ВСС) понижи съдия Мирослава Тодорова като съдия в Софийския районен съд (СРС) за срок от 2 години.

Името на съдийката нашумя покрай делото за клевета, което тя заведе срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Тогава той я обвини във връзки с организираната престпъност. 

Това е второто наказание, което съдийката отнася след войната си с Цветанов. Предният ВСС я уволни за три забавени дела, но Върховният административен съд (ВАС) сметна, че ВСС неправилно е преценил фактите и тежестта на нарушението, съответно - на наказанието, и върна преписката на съвата за ново произнасяне.

Предложението на дисциплинарния състав бе намаляване на заплатата с 25 % за 2 години. На заседанието днес обаче е предложено по-тежко наказание, което мнозинството гласува, съобщава "Правен свят".

Заседанията по дисциплинарните дела се провеждат на закрито и все още не е известно кой е направил предложението и с какви мотиви.

На излизане от ВСС съдия Тодорова каза, че ще обжалва решението пред ВАС. Тя смята, че не може да бъде наказана за двете забавени дела, тъй като те попадат в обхвата на делата от първата проверка, за което вече веднъж е наказана дисциплинарно.