Съдът отмени уволнението на Мирослава Тодорова

Юлиан Христов 16 юли 2013 в 17:15 3358 9

Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви за незаконно дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова и го отмени.

Съдийката, която даде на съд бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, беше уволнена от Висшия съдебен съвет заради системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на три дела. Уволнението на съдийката беше потвърдено на първа инстанция.

Със своето решение съдът връща решението на ВСС за определяне на ново наказание, съразмерно на извършеното нарушение.

Според съдиите членовете на ВСС не са се съобразили с част от критериите, заложени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), а именно: формата на вината, тежестта на извършеното нарушение, както и обстоятелствата, при които то е извършено - високата натовареност, характерна за магистратите от Софийски градски съд (СГС), където се наблюдава и значително по-голяма сложност на делата. Според магистратите не са отчетени и условията на труд в съда. 

"Всичко това обосновава изводи за неправилно приложение на материалния закон и в частта на наложеното наказание, което налага отмяна на обжалваното решение и на решението на ВСС в тази част, с връщане на делото обратно на органа, за ново произнасяне по вида на дисциплинарното наказание. При това произнасяне органа следва да съобрази посочените критерий, както и данните за наличие на влезли в сила, но незаличени дисциплинарни наказания, ако има такива, спрямо магистрата", пише в мотивите на съда.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!