Съдът отмени уволнението на Мирослава Тодорова

Последна промяна на 16 юли 2013 в 17:15 2267 9

Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви за незаконно дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова и го отмени.

Съдийката, която даде на съд бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, беше уволнена от Висшия съдебен съвет заради системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на три дела. Уволнението на съдийката беше потвърдено на първа инстанция.

Със своето решение съдът връща решението на ВСС за определяне на ново наказание, съразмерно на извършеното нарушение.

Според съдиите членовете на ВСС не са се съобразили с част от критериите, заложени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), а именно: формата на вината, тежестта на извършеното нарушение, както и обстоятелствата, при които то е извършено - високата натовареност, характерна за магистратите от Софийски градски съд (СГС), където се наблюдава и значително по-голяма сложност на делата. Според магистратите не са отчетени и условията на труд в съда. 

"Всичко това обосновава изводи за неправилно приложение на материалния закон и в частта на наложеното наказание, което налага отмяна на обжалваното решение и на решението на ВСС в тази част, с връщане на делото обратно на органа, за ново произнасяне по вида на дисциплинарното наказание. При това произнасяне органа следва да съобрази посочените критерий, както и данните за наличие на влезли в сила, но незаличени дисциплинарни наказания, ако има такива, спрямо магистрата", пише в мотивите на съда.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2013 в 23:32

Типично в стила на новото правителство - мафиотският октопод пусна обратно пипала навсякъде,..върна си и съдийката. За тази сам съм чел преди време колко дела е забавила и така не са осъдени едри престъпници, бяха я кръстили "съдийката на мафията" .. явно сега е дошло време пак да се вихри.. А тука гледам някакви коментари, платени ли са, заблудени ли са - поздрави й пращат колко била силна. Силни са тия зад нея,..на нас от такава сила ще ни се плаче пак..

16.07 2013 в 22:19

Мафията си връща Съдията, която "забавянето на мотивите" на точно "определени дела" и на "определени хора" срещу "съответната сума".
Очаквайте А. Петров и т.н.

16.07 2013 в 21:53

ЦВИНОКИО, ПРОДАВАЙ ДОКАТО МОЖЕШ, ЧЕ СЕГА ТИ СЕ ЕБА МАМАТА !

16.07 2013 в 18:50

Цецко, я да си трайкаш, че си се запътил към решетките! И тъпанар е Бойко ти...

16.07 2013 в 18:45

Дедо поп в подробности работата на тая буля не познава, ама по принцип не одобрява ефрейторски гонки. Така че добре е станало.

16.07 2013 в 18:27

Nai- posle chestno reshsnie. Ne mi se misli kak sadiya Todorova prejivya obidnata ocenka za rabotata i. Hubavo e, che se okaza silen chovek i prodalji da se bori za spravedlivost.

16.07 2013 в 18:11

Множествено число на критериЙ е критериИ. Журналисти сте уж, а даже не можете да препишете едно изречение без грешка!!!

16.07 2013 в 17:51

Поздрави за съдия Тодорова! Не се предаде. Сега трябва да осъди Цветанов за клевета. Само че колко нерви и струва тази малка победа срещу системата.

16.07 2013 в 17:22

Е, поне това. Но защо ли някак си така чак след като Цв се махна?