Цветанов прави Евроатлантически център за сигурност, ще работи с партии и институции

OFFNews 17 септември 2019 в 10:23 14353 11

Цветан Цветанов с нов проект - "Евроатлантическият център за сигурност", след като се оттегли от политиката.

Центърът ще представлява независима неправителствена организация, включваща експерти и професионалисти в различни сфери на сигурността. Неговата цел е да обединява специалисти с общи евроатлантически ценности, които да работят за задълбочаване на сътрудничеството в сектор сигурност в региона и транс-атлантическото пространство, се казва в съобщение на организацията. 

Оттам още изтъкват "фундаменталното значение за сигурността в транс-атлантическото пространство са зачитането на евроатлантическите демократични ценности, международното право, доверието в международните организации, човешките права, свободата на медиите и върховенството на закона".

"Те трябва да са в основата на общото дефиниране на заплахите и предизвикателствата пред сигурността, както и на съответните мерки за противодействието им, защото само така имаме шанс да съхраним доверието и единната принципна позиция на съюзниците и партньорите в евроатлантическото пространство", пишат още от Центъра.

Цветанов коментира, че центърът ще работи с всички институции, политически партии и граждански организации в България, които споделят евроатлантическите ценности, и ще се стреми да разширява обществената подкрепа за тях. 

"Мисията ни като Евроатлантически център е да предоставяме качествени професионални анализи, да генерираме идеи, да даваме решения и да търсим възможност за чуваемост на различни гледни точки като стимулираме дебат по темите от сектор сигурност", заяви Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на центъра. 

"Тъкмо поради факта, че темата е строго експертна и в повечето случай понятието сигурност се свързва със секретност, е необходимо да има организации като нашата, създадени с идеална цел, които професионално и експертно да осигурят достъп на гражданите до тази така чувствителна и важна за обществото ни информация", продължи Цветанов. 

Подготовката за създаването включва множество срещи и разговори на най-високо ниво, за да се осигури предварително солидна международна подкрепа, която е в основата на успеха на мисията на центъра.

До момента Евроатлантическият център има официалната подкрепа на посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специален сътрудник на президента Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017-2019), в момента старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института “Брукингс”, Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната Асоциация на полицейските началници (IACP) и Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005-2008).

Сред първите членове на Центъра са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

18.09 2019 в 00:01

Че двама бивши служебни военни министри кво правят?
Прочее - поука за Цвинокио. Тяхното мнение не се чува вече и на местата за правостоящи, остави първите редове на партера.
Бизнесът с русофобията, и евроатлантичността, напоследък се сви. Като циганките със семките, които едно време сядаха пред стадионите преди футболните мачове.

17439

9

мнение от IP

17.09 2019 в 22:46

Прочетох това два пъти с надежда да разбера какво ще прави този център, но загубих няколко мозъчни клетки и се отказвам...

18551

8

Нострадамус

17.09 2019 в 22:35

Така ли ще се казва новият център на ГЕРБ за манипулации на изборите резултати!.

23293

5

Стефан

17.09 2019 в 19:10

Естествено, че нямат. Всички тия канторки са "Рога и копита", надзирателите им са дружинни ръководители на дузини такива, а задачата им е, да генерират про- и анти- пасквили, и опорни точки за местните тролове и протестуиращи.
Зачакал някой, Цвинокио да оправя сигурността на Европа, че и на Атлантическия океан:)) Мани, че щях да олея клавиатурата с кафето:)

8069

4

Vesko Skalata

17.09 2019 в 18:56

Ще се пръсна от любопитство да разбера кои ще са потребителите на продукцията на Центъра на Цвъки. Жална им майка на тези, дето очакват разработките на Цвъки, който две мисли на кръст не може да произведе. А западняците, дето са изброени, че го подкрепят, толкова ли нямат представа, че интелектът на Цвъки е почти нулев!

23293

3

Стефан

17.09 2019 в 18:40

Как какво става, ей го - мозъчно се изтресе.

12691

2

Емил Станоев

17.09 2019 в 16:06

Още едно краварско Нпо което ще се опитва да ни вкара в правия път !!? Що не го арестуват и него ? Та тия пари за създаването му са от Чужда държава която дори не е член на ЕС !!