Сериозни различия между МВнР и екипа на Петков за Северна Македония

Христо Иванов: Северна Македония е прекалено важна, за да се организират вътрешнокоалиционни мамби

Ружа Райчева 15 април 2022 в 15:43 5352 4

Снимка БТА/Владимир Шоков

МВнР и външнополитическият екип на премиера Кирил Петков имат сериозни различия по темата Северна Македония, които се разграничават на база на националната позиция, която външно министерство стриктно спазва. Има амбиции до края на френското председателство на Съвета на ЕС да започнат обсъждания за влизането на Северна Македония в ЕС. 

Това обяви външният министър Теодора Генчовска пред журналисти в кулоарите на парламента. Тя нито отрече, нито потвърди, че по време на засекретеното заседание е заявила, че България има две външни политики - една на МВнР и една на премиера Кирил Петков. (Сайтът "Епицентър" цитира неназован депутат, според когото пише Генчовска е заявила, че България има две външни политики. - б.а.) "Заседанието е закрито и всеки трябва да си носи отговорност за това, което предоставя", коментира Генчовска. 

"Премиерът не е заявявал никъде тези амбиции, нито на официални срещи, нито с представители на членове на ЕС. Тези амбиции са на неговия екип, който го съветва по тези въпроси", каза тя. 

Генчовска изрично подчерта, че по въпроса със Северна Македония не е било постигнато никакво разбирателство с германския външен министър Аналена Бербок, която е поискала срещата, за да види има ли прогрес. Генчовска заяви, че на срещата е била повторена рамковата позиция на България. 

"Официално второ междуправителствено заседание със Северна Македония няма да има. Виждате, че много време беше загубено от януари, много можеше да се свърши. Реално погледнато до края на френското председателство на Съвета на Европа се съмнявам, че колегите от Северна Македония ще могат да отворят и заключат този процес", обяви външният министър. 

По политическите въпроси трудно може да се каже, че има прогрес, по секторните политики има прогрес, каза още Теодора Генчовска. 

А всъщност какво конкретно искаме от Македония, за да я пуснем за ЕС?

Христо Иванов: Северна Македония е прекалено важна тема, за да се организират вътрешно коалиционни мамби

Според съпредседателя на ДБ темата с отношенията за Северна Македония е прекалено важна, за да се организират "вътрешнокоалиционни мамби".

"Рамковата позиция на България е инкорпорирана в декларация на парламента и може да бъде променяна само от него. Дали е имало някакви разговори, дали две амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят или не, и решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой няма причина да превърне това във вендета? Промяна на рамковата позиция може да има само след гласуване на парламента - всичко останало са различен вид спекулации и конспиративни теории", заяви Иванов. 

Трябва или да намерим сили да си сглобим по-добре конструкцията на коалицията, или това ще изяде главата на този кабинет, каза още Христо Иванов. 

Бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева е на мнение, че правителството няма единна позиция по отношение на Северна Македония:

"Напротив, националният консенсус изглежда разклатен, което е много лошо, защото България изпусна златен шанс да постигне исканията си по преговорната рамка. Външната политика на МС трябва да е единна, а българският външен министър не трябва да научава от друго място за българската позиция. Очевидно е ясно, че някой иска отклонение от рамковата позиция", заяви тя. 

Според Екатерина Захариева по този начин МС "влиза в играта на Северна Македония", която винаги се е опитвала да обясни, че едва ли не само част от партиите и българският народ искат нещата, заложени в рамковата позиция.

Зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов от “Продължаваме промяната” е на мнение, че правителството следва рамковата позиция. "Не мисля, че ще има отстъпление от националния интерес", заяви той. 

*Мамба - гавра със спящо другарче по време на ученически лагер. Обикновено включва омазване с паста за зъби, обръщане на дюшека върху спящия на него или направо изнасяне на целия креват вън от стаята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

ivenco

15.04 2022 в 19:07

Тая мома някой запомнили и името? Всички кадри на чалгарите един дол дренки. ;)

3767

1

Име на профила

15.04 2022 в 16:11

Пореден пример как ИТН прокарват алтернативна политика в правителството.

Партията може да е излъчила госпожата, но тя е подчинена на министър-председателя, добър или лош. Няма "наша" и "ваша" политика в кабинета.

Срам. Вярно идат избори.

 
X

Подкастът на OFFNews