Германия нежно ни притиска бързо да решим споровете със Скопие

Преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания в ЕС трябва да започнат през първата половина на годината, смята германският външен министър Аналена Бербок

OFFNews 12 април 2022 в 14:32 1919 1

България трябва бързо да реши споровете си със Скопие, за да могат Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членство в Европейския съюз още през първата половина на годината.

За това призова германският външен министър Аналена Бербок след срещата на външните министри от ЕС в Люксембург.

Бербок съобщи пред германски медии, че е обсъдила темата в двустранен разговор с българския си колега Теодора Генчовска.

"В тези времена, когато Русия води война не само срещу Украйна, но и война, която цели да раздели Европа, е много важно да продължаваме да подкрепяме страните, които отдавна виждат своето бъдеще в ЕС. Важно е не само да не ги разочароваме, но и да изпълним обещанията си за европейско членство, дадени пред тях. Това се отнася преди всичко за страните от Западните Балкани - Албания и Северна Македония. Затова е наша отговорност да започнем преговорите за членство с Албания и Северна Македония в първата половина на годината, това е отдавна отлагана стъпка", бе категорична Бербок.

От думите й става ясно, че на срещата й с Теодора Генчовска двете стигнали до извода, че в сегашната ситуация е от основно значение да започнем този процес на присъединяване.

"Много се надявам България да може да изчисти въпросите, които стоят отворени", допълва германският външен министър.

В управляващата коалиция обаче няма пълен консенсус по темата. Според "Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва да се намери бързо решение на кризата, докато "Има такъв народ" и БСП твърдо стоят зад тезата, че не трябва да се правят никакви компромиси. Преди няколко дни лидерът на ИТН Слави Трифонов намекна, че това може да доведе до предсрочни избори след разтрогване на коалиционния "брак" с останалите три формации. 

Малко преди това пък премиерът Кирил Петков даде да се разбере, че е склонен да се смекчи тона към Скопие и да се намери решение на казуса.

По присъединяването на Албания в ЕС няма никакви пречки, но двете страни вървят в пакет и препятстването на едната от тях води до забавяне на преговорите и за другата.

Междувременно от българското МВнР опровергаха появила се невярна информация в медиите за постигането на договорка по въпроса и обясниха, че българската позиция за европейската интеграция на Северна Македония остава непроменена.

"България продължава да се придържа към Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 09 октомври 2019 г., подкрепена единодушно с Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г., както и от заседанието на КСНС от 10.01.2022 г.

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат и спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство", подчертават от външното ни министерство.

И допълват, че министър Теодора Генчовска е препотвърдила българската позиция по време на разговора си с германския външен министър в рамките на Съвет „Външни работи", който се проведе в Люксембург на 11 април 2022 г.

"По отношение на началото на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС от ключово значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на ясни гаранции в рамките на процеса на преговори на ЕС за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония", се казва в съобщението.

и се подчертава, че водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови