Радан Кънев в подкаста на OFFNews: Присъствието на ДПС в мнозинството вбесява много хора

OFFNews 20 декември 2023 в 14:54 10375 2

"Ситуация, в която десетина депутати решават да блокират работата на Народното събрание, не бива повече да бъде допускана. Трябва да има механизъм за предотвратяване на подобна простотия. Не може всеки десет народни представители, които решат, че са недоволни, да спират работата на парламента."

Това коментира в подкаста на OFFNews евродепутатът от ДБ/ЕНП Радан Кънев.

Трябва ли да има такова мнозинство в некоалицията, пита водещият Владимир Йончев.

"Парламентарната демокрация изисква умения за коалиране, защото предполага фрагментирани сили в парламента. От момента, в който Русия нападна Украйна, изпаднахме в ситуация, в която коалиране с БСП и ИТН е неуместно. Затова, както коментирах и в интервю за OFFNews още в онзи ранен етап, смятам, че колкото и да не ми е приятно, между ПП, ДБ и ГЕРБ трябва да има мнозинство, което да защитава управление на държавата без руска намеса. Съжалявам, че не го направихме в предните два парламента, когато имахме повече депутати", каза Кънев.

"Друг въпрос е как се случва, трети въпрос е какво прави ДПС там", добавя той..

Според Радан Кънев ситуацията сега е различна с онази от 2014-а, когато Реформаторският блок влезе в коалиция в с ГЕРБ. Но и тогава той не би взел различно решение.

"Едната разлика е доминиращата роля на Борисов в българската политика тогава. И второ - в последната поредица от парламенти ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство", уточнява евродепутатът.

Той се връща към ситуацията с РБ тогава:

"През 2014 г. ГЕРБ настояваше за кабинет на малцинството с РБ, който ще има мнозинство с гласовете на ДПС. И в РБ имаше гласове за това, както и много силен натиск на ЕНП в тази посока: кабинет във формат ЕНП и да не се допускат националисти в мнозинството. Моето отношение към националистите не е положително, но тогава, за да извадим ДПС от уравнението, в коалицията влезе Патриотичният фронт.

Оказа се, че независимо какво сме подписвали, имат ли ГЕРБ и ДПС над 121 депутати, това е управляващата формула в България. Така заедно провалиха конституционната реформа.

Сега, за разлика от тогава, ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство. Затова "Възраждане" показват признаци на зависимост към двете партии, но са и силно токсични за тях. Така единственият вариант за мнозинство е между ПП, ДБ и ГЕРБ. Кога стана ясно, че ГЕРБ влизат в това мнозинство със зестра, ДПС, това никой не го разбра. Този факт вбесява страшно много хора и аз съм сред тях. За мен присъствието на ДПС, които не са елемент от мнозинството, в целия процес на вземане на решения, внасянето на проекти винаги с г-н Пеевски най-горе в списъка на подписващите, не е приемлив."

Случва ли се съдебната реформа

Кънев коментира защо и как се случва сега съдебната реформа и доколко тя е във вида, който бе чакан над десетилетие.

"Сенчестите сили в обществото, които имат по-голямо влияние в обществото от публичните сили, са проблем, с който живеем от 40-те години, а не от 2005-а или от 1991-ва. И проблем, който няма да решим заедно с Делян Пеевски - веднага отговарям на най-болезнената част от въпроса. Аз нямам илюзии. Но можем заедно с ДПС да създадем вярната конструкция. Тази вярна конструкция най-вероятно няколко години ще произвежда неверни кадрови решения. Но ще създаде предпоставката в бъдеще да бъдат най-после взети верните."

Защо са ключови приеманите сега промени в Конституцията, правилният път ли пое съдебната реформа, каква е ролята на ДСП в нея и още - чуйте в подкаста. Ще сме благодарни, ако поставите Like на видеото и се абонирате за канала на OFFNews в YouTube.

Линк към втората част: Ще бъде ли изключена Унгария от ЕС? Орбан руски актив ли е или полезен идиот? Разговор с Радан Кънев - част II

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

BigChicken

21.12 2023 в 10:19

Мразим Герб и Дпс ама не виждам друг вариант в момента. Или може би тези двете с чавдарчетата и в***рожденци и слависти?

5827

1

pisnamiotmutri

20.12 2023 в 22:55

Ние за какво протестирахме бе Радо? За Сарафов и Пеевски!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки