Ще бъде ли изключена Унгария от ЕС? Орбан руски актив ли е или полезен идиот? Разговор с Радан Кънев - част II

За пръв път България не е с най-ниската минимална заплата в Европа, изпреварихме Унгария

Владимир Йончев 23 декември 2023 в 10:17 16068 5

Във втората част от разговора ни с Радан Кънев в студиото на OFFNews си говорим плаща ли Русия на европейски политици да прокарват нейните опорки или разчита на полезни идиоти.

Първата част от разговора можете да проследите тук: Радан Кънев в подкаста на OFFNews: Присъствието на ДПС в мнозинството вбесява много хора

Кого Ленин нарича "полезните идиоти"

Подкрепата за Украйна не е най-важното, което споява сглобката. По-важно от нея е вътрешнополитическото осъзнаване на риска, който руската инвазия носи. В българската политика има хора, които са руски активи. Има и хора, които без да са руски активи са полезни идиоти. 

Полезен идиот е измислено от Ленин за европейските политрици, които не искат болшевишка диктатура в своята държава, но с поведението си водят държавата си към болшевишка диктатура.

В българската политика освен агенти на руско влияние, има изобилие от полезни идиоти, които, без да искат България да стане протекторат на путинска Русия, водят политика, която създава подобен риск. С тях е пълно очевидно и около президента, и в БСП, и в ИТН. И най-вероятно дори във "Възраждане" в общия случай говорим повече за полезни идиоти, отколкото за преки агенти на влияние. Не може в сегашната политическа ситуация, при положение, че привържениците на руската политика са под 1/4 в държавата да бъдат оставени те да определят парламентарното мнозинство.

Виктор Орбан и Фицо полезни идиоти ли са или руски активи?

Поведениетo на Орбан е толкова флагрантно, че започвам да се чудя. Винаги съм го смятал за емблематичия полезен идиот и блестящият опортюнист, който е съгласен да заеме всяка, включително и най-вредната за собствената му държава позиция, за да задържи един глас и да спечели един форинт целия кръг олигарси около него. Но в последните 2 години начинът, по който се повтарят кремълски опорки е стъписващ. Трудно може да се възприеме като съвпадение.

Какво е отношението към Орбан в Европа?

Тези, които самият Орбан би описал като мръсни либерали, включително и ЕНП, откакто го изхвърлихме от партията, имат еднозначно негативно отношение, както по начина, по който упралява Унгария, така и по начина по който се позиционира спрямо руската агресия.

По-интересно е, ако погледнем в по-крайното дясно от ЕНП, където би трябвало да са неговите естествени съюзници. Той с групата на Европейските консерватори и рефорнисти разговори няма откакто започна войната, защото водещи в тая група са полските консерватори. Там са още финлански, шведски, балтийски националисти, чието отношение към путинска Русия е еднозначно негативно. Орбан имаше отворена врата към тези хора, която затръшна сам с позиционирането си към Украйна и към Русия.

Но дори и в най-крайно дясната група - Идентитет и демокрация, където има руски активи като Алтернатива за Германия, австрийската Партия на свободата,  като партията на Марин Льо Пен, дори там Орбан не е приет. Защо? Тяхна си работа, но очевидно не е заради позицията му за Русия. Може би е заради изумителното му тщестлавие. Тойй си представя, че където и да отиде, трябв ада бъде сложен на трона. А там има партии, които са доста по-силни от неговата и явно не умират от желание да го сложат на трона.

Така че позиционирането на Орбан и неговите депутати в Европейския парламент и въобще в европейската политика е окаяно, защото той няма нито един съюзник. 

България вече е по-добре от Унгария

А що се отнася до Унгария - достатъчно е да видим темповете на инфлацията в Унгария и да ги срявним с която и да е друга европейска държава.

От 1 януари с влизането в сила на нашия държавен бюджет, Унгария ще се окаже държава с по-ниски минимални доходи от българските. И не говоря в покупателна способност, а в реално изражение. В покупателна способност минималната заплата в Унгария е минимум 30% по-ниска, отколкото в България.

По отношение на инфлацията Орбан опита няколко комунистически трика. След което я изпусна, довлачи до избори обаче, защото на хора като него това им е в главата. И от един дълъг период на време не е имало случай, в който инфлацията в Унгария да не е двойна на следващата най-висока в Европа, която обиконвено е някъде в Балтийските държави. Те много страдат от войната в Русия и това неизбежно се отразява на техните ценови нива.

--------------

Скъпи читатели, за нас е важно видеата ни да стигнат до колкото се може повече хора. Сложете "Like" и се абонирайте за канала на OFFNews в YouTube. Това ще помогне повече хора да видят това интервю.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

5

динозавър

23.12 2023 в 23:34

Да го изключват, че да свършим. На орбан мястото е в Русия. Пазач на лагер.

22548

4

dolivo

23.12 2023 в 19:09

Орбака си гради феодализъм

В момента Гьобелсови и комунистически практики е почнал, с установяване на нови консервативни "уж" университети, и удържане на бюджети.на учебни заведения, които не преподават партийната му доктрина

Индоктринация на свежа кръв, предимно с пари и обещания за реализация в партийните структури

Държавна работа скоро ще е най престижното

8000

3

Guess Who

23.12 2023 в 15:19

И е руски актив, и е идиот, но безполезен.

135

2

Far Rider

23.12 2023 в 13:14

Пътят на Орбан е трасиран вече. Отрязаха му парите. Отнеха ротационното председателство на ЕС. Това означава ликвидиране на възможността да повлияе на политическия курс на съюза. Унгария преживява най-тежката криза в цяла Европа. Въведена е купонна система за основните храни, най-скъпи горива, най-голям отлив на работната ръка и висока безработица. Унгарците заляха Германия, Австрия, Чехия. На новите избори догодина или ще свалят Орбан или ще ги принудят да напуснат Европа. Президентът на Европейскта консервативна партия затръшна вратата на Орба, а бяха се сприятелили.

1005

1

ПР

23.12 2023 в 11:13

Приятелско-роднински-олигархичен кръжец около Орбан краде за страх.
Нито в него,нито във Фицо,камо ли в РР,виждам нещо полезно,освен за режима на Путлер.
Докато идиотията им е безмерна.
 
X

Да помогнем на украинските деца!