Плевнелиев: Желая от все сърце на Бойко Борисов да изпревари Тодор Живков

По-мъдър съм, отколкото ме мислят. Вестник "24 часа" вдига високо знамето на истината, казва бившият държавен глава

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2017 в 11:03 27749 14

Бившият президент Росен Плевнелиев даде поредното си твърде любопитно интервю, разкриващо личността му по неподозиран начин за симпатизантите му. Разговорът е с журналистката Кристина Кръстева е публикуван днес във в. "24 часа". 

Ето някои от по-забележителните моменти от интервюто.

Президентът (2012-2017 г.) прави любопитен коментар в отговор на въпрос дали са верни публикациите в жълти медии, че е за краткия период от началото на връзката си със синоптичката на Нова телевизия Деси Банова ѝ е направил подаръци за 300 000 - 500 000 лева.

"Много малко останаха медиите, които вдигат високо знамето на истината. В. “24 часа” е точно такава медия, за което ви благодаря. Ще ви разочаровам, но истината е, че Деси си кара същата стара, нейна си кола, която винаги си е имала, живее си точно там, където винаги е живяла, има си същата тази къща - на майка ѝ и на прабаба ѝ, която винаги е имала. Всичките тези измислици обаче са симптом за това, че нашето общество е болно и като че ли и медиите, за съжаление, по един безотговорен начин го разболяват още повече. Нима не разбраха всичките тези медии и медийни империи, че аз не съм такъв човек? Нима не разбраха, че аз съм може би малко по-мъдър, отколкото те си мислят? И че една позитивно мислеща, красива и добронамерена жена не се купува. Нейното сърце не струва 30, 500 или 500 000 лева. Нейното сърце се печели с подадена ръка, с честен подход. Но в никакъв случай не струва пари. И нима някои не разбраха, че истинската любов не се измерва нито в пари, нито в подаръци, а е в очите, в сърцето, в подадената ръка. Аз съм там. Аз се радвам на една истинска любов, която не може да бъде измерена в пари", казва Плевнелиев.

Бившият държавен глава благодари и на журналистката от в. "24 часа" Кристина Кръстева с интервю, което взела от него седмица преди края на мандата му. От думите му се разбира, че тогава и той, и репортерката са плакали, но именно след като прочела тези думи Деси го възприела като сродна душа.

"С това интервю вие променихте моята съдба", казва Плевнелиев на журналистката.

Според него сегашният президент Румен Радев тепърва трябвало да се да се доказва, а в момента изглеждал по-скоро като изразител на интересите само на русофилите и лявоориентираните хора в България. Плевнелиев посочва и че българските медии като цяло били твърде услужливи към Радев, който пък трябвало да се държи по-мъдро.

"Той не е имал труден период, в какъвто се вижда истината за един политик. В първата година на мандата си президентът Радев се радва на много странно медийно добруване - като че ли почти никакви критики няма за него, или са много малко. Нито един от българските президенти досега не е бил в такава комфортна среда", казва още Плевнелиев.

Той посочва, че е в "прекрасни отношения" с ГЕРБ, макар да не членува в нея. За отношението ѝ към сегашния държавен глава той казва дословно:

"Учудвам се понякога на толерантността на ГЕРБ - партия, подкрепена от милиони българи. Как така е изгубила човешкото си лице, след като милиони българи застават зад нея? Не му приляга на държавния глава. Не е прав, не действа като държавен глава - обединител, но има голям късмет, че срещу него в случая е ГЕРБ - партия, която винаги е била много толерантна и е прощавала. Ако беше БСП, нямаше никога да ми прости."

На въпрос дали с него е разговаряно да оглави т.нар. "градска десница", Плевнелиев казва, че е имало не един или два разговора по тази тема.

"Има очакване, че може би аз съм единственият, който би могъл да обедини разединеното дясно, на което за съжаление му отива толкова много да бъде разделено, разпарчетосано. Десните лидери не научиха нищо от историята на България. Повече от 25 г. - его, разделение, на инат. Да, вярно е, че т.нар. градска десница - стотици хиляди български граждани останаха непредставени заради абсолютно безобразните действия на лидерите вдясно. За съжаление. Казвам го най-отговорно", казва бившият държавен глава.

След това добавя:

"Казвам го още по-отговорно, гледайки ви в очите. Може би около 400 000, че и отгоре, са непредставени. Но казвам най-отговорно и най-ясно: Не, не, не и не. Аз няма да оглавя нито градската десница, нито селската левица. Аз няма да се връщам в която и да било политическа партия. Аз няма да правя политическа партия. Аз няма да ставам лидер на която и да е политическа партия. Няма да обединявам която и да е, или съвкупност от политически партии. Оставам президентът Плевнелиев."

За премиера Бойко Борисов той казва, че винаги е имал много силен, уникален политически инстинкт.

"Той пише история. Три пъти е министър-председател на България, неговата партия спечели всички избори, с изключение на последните президентски, в последните 10 г. Това е едно постижение, което почти никой друг не е имал в модерната история на България", казва Плевнелиев.

След това отива и по-далеч в отговор на подадена реплика "Той скоро ще изпревари и Тодор Живков като дни министър-председател."

"Аз му го пожелавам от все сърце. Това е политически инстинкт. Много е трудно да си министър-председател в България. Много е трудно в тази отровна среда, в която всички ние работим - ниско доверие на гражданите към политиците и институциите, усещането на българите, че по-скоро всеки един сам по себе си трябва да се спаси, липсата на колективно усилие и общопризнати приоритети, около които всички да се обединим. Много е трудно, и от тази гледна точка всички ние трябва да разберем министър-председателя. Неговото политическо дълголетие се дължи на неговия политически инстинкт да реже веднага. Той реже - ако има проблем, се действа на секундата. Това може би невинаги е справедливо. Но ще ви кажа обратния вариант - ако той замиташе проблеми, ако не действаше веднага, това щеше да задълбочи проблемите и те да станат много по-големи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

12

reKontra

24.12 2017 в 16:16

Очертава се сравненение с Чаушеску!

17155

11

aviatora

23.12 2017 в 13:08

За този нещастин образ сали има някой, който се е съмнявал как е забогатял. Поредната курва на Волен Сидеров! Убеееее, Боклук

23323

10

Стефан

22.12 2017 в 22:36

Значи верно е умряла циганката дето го хвалеше, и сега му се налага сам ...
Вече съвсем му личи. Тоя човечец явно ще свърши в лудницата.

9052

9

Fockz

22.12 2017 в 19:38

Толкова инфантилност...този е за психиатрията!

14772

7

случайно прочетох

22.12 2017 в 13:06

Този на хапчета някакви ли е или пил?
Толкова глупотевини в едно интервю ми идват в повече!

17472

6

spirit оригиналът

22.12 2017 в 12:25

Нали? Заедно си пият ракията в Гърция. С какво ги е очаровал – те да обясняват, аз само поставям въпроси.

Според Вас само с пари?

Ами разбира се.

До момента обвързахте двама президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

Ами това ми дойде.

17472

5

spirit оригиналът

22.12 2017 в 12:24

Петър Стоянов Ви помоли да ги приемете?

Е, да. Отказах естествено, казах че мога да му ходатайствам пред районния прокурор г-н Кържев, който е много строг. Той да го приеме, ако прецени. Не, моля те, приеми го ти. Какво говорихме по-нататък, няма да говоря, за да не излагам Петър Стоянов.

Какво искате да кажете?

Ами казвам това, което казвам. Това искам да кажа, което казах.

Че г-н Стоянов по някакъв начин е бил обвързан да изпълни тази задача?

Ами какъв президент е той да се разправя с този и да му обслужва интереса?! Той да обяснява, аз нямам какво да обяснявам.

Може да се е чувствал длъжен.

Отказах, не съм се занимавал. Ще ви кажа и защо – какво има да говори Прокопов на главния прокурор. Да дойде и да ме включи и мен на заплата – да стана главен прокурор не на България, а на Прокопов. Както и впрочем, така… Един президент, един премиер, друг президент – Плевнелиев. Първи приятели, хубаво, имат обща ценностна система, заедно почиват, значи и заедно работят.