Панев: Имаше молба от премиера за забързване на процеса със Северна Македония

OFFNews 11 април 2022 в 18:45 2730 0

"Молба или желание може да е имало, натиск - категорично не." С тези думи депутатът от ДБ Владислав Панев отговори на въпроса на Цветанка Ризова дали е имало молба или натиск от премиера Кирил Петков за забързване на процеса със Скопие за сваляне на ветото.

Преди няколко седмици се появи твърдението, че Петков е обещал българското вето за начало на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония да падне до края на юни. Депутати от управляващата коалиция отричаха да е имало такава уговорка.

Панев заяви, че до края на юни няма да вдигано ветото за начало на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Той заяви, че дългосрочната цел е Скопие да стане част от Съюза, но не и преди изпълнението на всички точки Договора за добросъседство.

Депутатът заяви, че "ИТН са доста радикални по темата" и за момента тя е затворена, защото нямало консенсус.

Връщат ли се хартиените бюлетини?

По-рано днес БСП внесе законопроект, в който се предлага връщане на хартиените бюлетини, които ДБ отмени в 45-НС.

"Не виждам как ще се намери консенсус в рамките на управляващата коалиция", заяви Панев.

Той допусна, че БСП може да разчита на плаващо мнозинство по тази тема, но това нямало да е добър сигнал за коалицията.

"Ако започнем много сериозно да се отклоняваме от коалиционното споразумение, това ще доведе до проблеми", каза още той.

Оръжията за Украйна

Той коментира и проекторешението на ДБ за изпращане на оръжия за Украйна. Според Владислав Панев България ще изпраща само нелетална военна помощ - бронежилетки и каски, защото в коалицията имало спор за военната помощ. С приближаването на разглеждането на предложението БСП се активизира и започна да плаши, че ще напусне коалицията, ако НС реши България да изпрати оръжия на Украйна.

"Засега няма консенсус в коалицията и БСП много ясно го заявиха", каза той.

Панев обаче заяви, че се надява все пак проекторешението да се гласува, а крайното решение за вида помощ да се взима от МС.

Сагата около БНБ

Депутатът заяви, че очаква тази седмица изборът на гуверньор на БНБ да се гласува тази седмица. Той обаче беше лаконичен по темата с избора на единственият останал кандидат Любомир Каримански от ИТН. Панев намекна за възможните кворумни хватки, които депутатите "официализираха" с промяна в правилника миналата седмица. Владислав Панев заяви, че парламентарната му група не е решила дали ще подкрепи Каримански, но на 99% е сигурен, че това няма да се случи. Преди седмица Христо Иванов пък заяви, че ДБ ще застане зад Андрей Гюров.

"Очевидно процедурата ще бъде извървяна докрай, с какъв резултат ще стане ясно в НС."

Панев заяви, че няма нищо страшно, ако БНБ остане с досегашния си гуверньор още месец-два.

Проекторешението "заложник" на БНБ

Депутатът коментира и проекторешението за АПИ, което се превърна в заложник на сагата с избор на нов гуверньор на БНБ. По думите му обаче двете теми не трябвало да се смесват.

"От една страна става въпрос за конкурси за ремонт на пътища, които са проведени по времето на ГЕРБ. Затова е напълно нормално да гледаме с четири очи и повече даже" - иронично отбеляза той.

Един от основните аргументи на ПП за бламирането на проекторешението е нуждата то да мине през правната и антикорупционната комисия.

Миналата седмица регионалната комисия единодушно прие предложението, според което АПИ ще може да разплати 50% от дължимите суми по всички договори за ремонти и зимно почистване, както и 100% от всички задължения за доставка и монтаж на ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. (Към момента МРРБ може да прави само спешни ремонти и зимно почистване.)

Въпреки това докладът на комисията така и не беше внесен в деловодството. В сряда и четвъртък бюджетната комисия бе бойкотирана, а разглеждането на предложението в зала се отложи както в четвъртък, така и в петък. Източник на OFFNews съобщи, че преди два дни Никола Минчев е получил обаждане от вицепремиера Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива "бламирана". Източникът твърди, че от "Продължаваме промяната" по този начин се опитват да окажат натиск върху ИТН за избора на нов управител на БНБ. В събота Никола Минчев отрече да е получавал такова обаждане.

В петък след скандал в зала бе взето решението предложението да се гледа. Изненадващо, в петък от ПП предложиха проекторешението отново да отпадне, заради което цялата група на ИТН демонстративно напусна зала. По-късно председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призна, че напрежението около БНБ "прелива" и в други теми

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !