Коалицията спори за цените на новите Ф-16: По-ниски или по-високи са и кой лъже?

Ружа Райчева 06 април 2022 в 12:41 1605 0

Разeдинение в управляващата коалиция се наблюдава и по въпроса за купуването на 8 нови изтребители Ф-16. "Продължаваме промяната" твърдят, че предложената от САЩ цена е по-ниска, а от БСП - обратното. "Демократична България" балансират, а от "Има такъв народ" предлагат да се купят други самолети - "Рафал". 

Вчера стана ясно, че американският държавен департамент е одобрил продажбата на нови 8 изтребителя Ф-16 (F-16 C Block 70) и свързаното с тях оборудване на България. Президентът Румен Радев впоследствие коментира, че "ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с Ф-16 веднага след 2025 г., той лъже". Днес депутатът от ПП Благовест Белев заяви именно това. Мнението на държавния глава, е че няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета.

"Продължаваме промяната": Цената, предложена от САЩ, е по-ниска от цената на първите 8 самолета

Зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Благовест Белев отбеляза, че предложението на САЩ идва на фона на плановете на Министерството на отбраната за модернизация на армията и трябва да бъде обсъдено.

"Прави ми впечатление, че цената, предложена от САЩ, е по-ниска от цената, на която купуваме първите 8 самолета. За мен това е знак, че САЩ имат доверие на България като търговски партньор и съюзник на НАТО", заяви Белев. 

Мнението на депутата, е че този процес е свързан не само с получаване на самолети, но и с обучение на пилоти, които да ги управляват. "Имаме информация, че самолетите могат да бъдат на реално разположение на ВВС през 2025 г. На този етап не разполагаме с други самолети, така че трябва да намерим решение за ремонт на МИГ-овете", твърди Благовест Белев.

БСП: Как ще са по-евтини тези самолети, ситуацията е абсурдна

"Как ще са по-евтини, като са горе-долу 1 милиард и 673 милиона долара за 8 самолета? Това не е нормално", заяви бившият транспортен министър Борислав Гуцанов. Той е на мнение, че сегашната ситуация е "абсурдна".

"Служебният кабинет на Стефан Янев през август е пратил писмо до САЩ да се коментират новите самолети. При положение, че не са дошли първите 8 изтребители, и то се забавят дотук за 2 години, и то на безумно висока цена. Питам как става това нещо? Нали ГЕРБ обясняваха как вторите самолети ще бъдат по-евтини, а те сега се оказват още по-скъпи. Вижте на какви цени купуват Гърция, Румъния и Полша? Това е безобразие", заяви депутатът. 

Според него казусът трябва да се обсъди в НС, а не депутатите да научават за предложението от чужда администрация. "Не са виновни САЩ - за тях това е въпрос на икономически приоритет. Ние сме тези, които трябва да защитаваме националните си интереси, а на нас са ни необходими силни ВВС", каза Гуцанов. 

"Демократична България": Най-скъпото в тази ситуация е да не се взимат решения

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че на всички трябва да е ясно, че няма да настъпи вечен мир, и че ще има войни, в които Великите сили ще налагат интересите си със сила.

"България няма реална отбрана, което идва с огромна цена. На фона на това трябва да инвестираме в модернизация на военните ни сили, разбира се, трябва да се преговаря, но това може да се случи само при ясна стратегия на ръководството на Министерството на отбраната, че България ще се отнася сериозно към модернизацията на отбраната ни. Тогава вече можем да седнем и да преговаряме, не че купуваме нещо на парче, и не че някаква политическа конюнктура се случва, а като част от ясна стратегия. Тогава ще може да се постигнат много по-разумни цени", каза той. 

Христо Иванов заяви, че не може да коментира сегашните цени, тъй като не се занимава с оръжеен бизнес. "Няма никакво съмнение, че България трябва да модернизира въоръжените си сили. Единственото, което знам е, че най-скъпото в тази ситуация е да не се взимат решения", коментира съпредседателят на ДБ.

"Има такъв народ": Вместо Ф-16 - самолети "Рафал"

Депутатът Николай Радулов е на мнение, че България може да предостави единствено защитна техника на Украйна, но не и нападателна такава. По отношение на евентуално закупуване на нови Ф-16 от САЩ той коментира, че авиация на страната ни е нужна.

"Не съм сигурен обаче, че правим най-добрия ход. Ние сме страна от ЕС, френският президент заговори за общи въоръжени сили. Може да помислим за възможност за закупуването на самолети "Рафал". ОАЕ финализираха сделка за 80 такива самолета, Сърбия прави опит да купи 12 такива самолета. Защо да не купим не по-лоши технически, но по-евтини", заяви ген. Николай Радулов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!