Радев заговори за разсрочено плащане на новите 8 изтребителя Ф-16

OFFNews 05 април 2022 в 12:18 1970 0

Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с Ф-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета, заяви президентът Румен Радев след срещата си с албанския държавен глава Илир Мета.

Американският държавен департамент одобри продажбата на България на нови 8 изтребителя Ф-16 (F-16 C Block 70) и свързаното с тях оборудване. Става дума за 4 изтребителя F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft, както и дълъг списък с оборудване и въоръжение за тях. Общата цена за всичко се очаква да е най-много 1,673 милиарда долара.

Румен Радев е на мнение, че българското правителството трябва да вземе тежко решение.

"Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата, ще струва на България 5,5 милиарда, дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане, но трябва да питате и колко време е това разсрочено плащане. Дали е 10-15 години или всичко трябва да се плати в рамките на 1 година. Може ли да си го позволи българското правителство. Желателно е да може. Ние трябва да имаме пълна ескадрила. Как ще стане това? Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с Ф-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета. Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор, следващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде 2027-2028 г.", заяви президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!