Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на още 8 изтребителя Ф-16 на България

OFFNews 05 април 2022 в 08:45 3659 1

Американският Държавен департамент одобри продажбата на България на нови 8 изтребителя Ф-16 (F-16 C Block 70) и свързаното с тях оборудване на България, съобщи Ройтерс, като цитира съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.

Агенцията обявява още, че е предоставила днес на Конгреса изискваните за сделката сертификати. И уточнява, че става дума за 4 изтребителя F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft, както и дълъг списък с оборудване и въоръжение за тях.

Общата цена за всичко се очаква да е най-много 1,673 милиарда долара.

Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона, посочва агенцията.

Главният изпълнител ще бъде „Локхийд Мартин“.

Темата бе коментирана и на брифинг на Пентагона. Попитан дали съобщението означава, че продажбата на самолетите Ф-16 цели замяна на самолетите МиГ, които евентуално България би изпратила на Украйна, говорителят Джон Кърби заяви:

„Няма да говоря от името на друга държава и определено ще оставя Държавния департамент да говори за продажбите на военна (техника) в чужбина. Но в същото време няма да правя (такива-б.а.) заключения от съобщението.“

Кърби каза още, че няма да говори и за това какво друга държава „е склонна или има възможност да направи от гледна точка на подкрепата си за Украйна.“

Новите изтребители ще подобрят способността на България да посрещне настоящи и бъдещи заплахи чрез даването на възможност на българските военновъздушни сили да патрулират рутинно в Черноморския регион, отбелязват от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.

Франс прес отбелязва, че одобряването на сделката дава възможност да се подсили българската военна авиация в момент, в който регионалната заплаха е нараснала заради руската инвазия в Украйна.

Миналата година стана ясно, че България преговаря със Съединените щати за доставката на тези осем изтребителя. Тогава беше подчертано, че страната ни ще настоява новите машини да бъдат плащани разсрочено.

През 2019 г. България плати милиард и 300 милиона долара за производството и придобиването на осем самолета F-16 Block 70. Пакетът за тях включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Първите две машини от тази сделка трябваше да бъдат доставени догодина, но заради пандемията се очаква това да стане със забавяне от около две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови