Каракачанов иска армията да участва в охраната на обществения ред

Предстои европредседателство, защо тези хора да не бъдат полезни на обществото, попита военният министър

OFFNews 05 септември 2017 в 10:32 8072 2

Военният министър иска армията да участва в охраната на обществения ред

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята, че армията трябва да се включи в опазването на обществения ред съвместно с МВР.

Пред БНТ той коментира участието на спецсили от армията в залавянето на Георги Генов, заподозрян за убийството на жена си. След участието на близо 30 военнослужещи и високопроходима техника, военните помогнаха за залавянето на въоръжения с нож нападател. От военното министерство обясниха, че основанието за включване на армията са текстове от закона за отбраната, които предвиждат сътрудничество с МВР при антитерористични действия.

Пред националната телевизия Каракачанов обясни, че помощта е поискана от МВР и той е разпоредил включването на военни, защото е привърженик на идеята между армията и полицията да има "тясно сътрудничество при решаването на подобни проблеми".

"На всичкото отгоре аз съм и вицепремиер, отговарящ за сигурността и министър на отбраната. Както армията участва в защитата на границата, и тук използвам възможността да похваля военнослужещите от българската армия, които на границата изпълняват своите задължения и не допускат навлизането в страната на нелегални имигранти", коментира Каракачанов.

Той даде пример с участието на военните на границата, гасенето на пожари и оказването на помощ при наводнения.

"В един такъв случай, когато един човек, който целенасочено извършва подобно убийство, в центъра на град Пещера, след което прави опит да се укрие - между другото, доста хитро действа извършителят. Той не е случаен човек, той е частен охранител, в частна охранителна фирма в Пазарджик, който много добре знае къде са камерите за наблюдение и ги избягва, включително в опитите си да заблуди полицията, като остава колата си до един язовир, имитирайки, че едва ли не се е самоубил в язовира", разказа военният министър.

Той мотивира участието на военните и с високопланинския район, а и имало опасност Генов да вземе заложници.

"Специалните сили са максимално добре обучени за действия точно в подобни райони и когато колегите от полицията имат нужда от съдействие, те се обърнаха и аз веднага се разпоредих да се окаже това съдействие. Мисля че е правилно, защото, оказва се, проблеми с този човек е имало отдавна. Не беше изключено, така както ми докладваха, той да вземе заложници - това не е класическата форма на ревнивец, който убива жена си и посяга на себе си или се предава в полицията. Напротив, той се укрива, и той се укрива хитро. Не беше изключено да се опита в определена ситуация да вземе заложници или да извърши друго престъпление. Така че всяко едно съдействие - какво се очакваше да направя аз? Да кажа: не, не, ние не се бъркаме във вашите работи. Защото имаше някакви подобни коментари в интернет - то, в България между другото пишман специалисти по всичко са повече от тези, които се интересуват от реалните проблеми. Но когато има проблем, той трябва да бъде решаван бързо. И аз благодаря на момчетата от 68 бригада "Специални сили", които помогнаха и с информация, и със способности, и с техника, и с лично участие на колегите си от полицията, за залавянето на този убиец", заяви още министърът. 

Той обясни, че това е пример за това как имало необходимост армията да се включи в охраната на обществения ред и даде пример с атентатите в редица европейски столици.

"Аз задавам въпроса: Трябва ли да се случи нещо в България, за да започнем и ние да създаваме това сътрудничество между армия и полиция? Ето, подобни случаи са много добър пример, много добра възможност за това, екипи от специалните сили и от полицията да се сработват, да се опознават, а защо не - ще го предложа на моя колега министърът на вътрешните работи, да провеждат някои съвместни учения, мероприятия, за да може да се реагира, не дай си боже, ако се наложи. На България предстои европредседателство, мерките по защита на обществения ред ще се засилят. Когато ние имаме в армията подготвени специалисти, защо тези хора да не бъдат полезни на обществото?", заключи министърът

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

5

Лопе де Вега

05.09 2017 в 15:15

Патриотинът е забравил, че отдавна имаме едни дебели, яки, добре въоръжени лентяи, наречени жандармерия. При липсата на партизани тази жандармерия може и трябва да бъде използвана точно за тези нужди - за усилване със специално подготвени и подходящо въоръжени подразделения. Обсада на почти невъоръжен престъпник, преследване и залавяне - когато нормалната полиция няма достатъчно сили и средства.
Накратко - когато възникне нужда от спешна концентрация на полицейски сили.

Ванката се опитва да намери работа на армията да не скучае, щото ако боецът няма работа, почва да ухажва дневалния. (Армейски хумор!)

Поздрав!

17439

4

мнение от IP

05.09 2017 в 12:22

Направете Каракачанов министър на МВР и МНО едновременно, а Сидеров - на туризма и МВР. Влече ги бе хора. Сидеров как го влечеше да раздава правосъдие. Затова предлагам МВР да е със трима министри - "патриоти", белким мирясат.
 
X

Подкастът на OFFNews