Гласуваме машинно по желание със същите апарати като на евровота (снимки)

Нели Чолашка 02 октомври 2014 в 15:30 2683 0

Снимка Ивайло Анев

Машините, с които ще гласуваме, по желание.

Машините за експериментално гласуване за вота на 5 октомври ще са същите като машините на изборите за Европейски парламент на 25 май.

Те бяха представени днес в ЦИК от доставчика - "Сиела Норма" АД. "Сиела" достави машините и за евровота, когато за първи път имаше експериментално гласуване.

ЦИК реши, че на парламентарните избори възможност за машинно гласуване ще има в 300 секции в 5 избирателни района: 38 секции в Кюстендил, 18 секции в Дупница, 4 секции в Сепарева баня, 4 секции в Брезник, 4 в Радомир, 42 секции в Перник, 45 секции в Плевен, 7 - в Долна Митрополия, 8 - в Червен бряг, 25- в Асеновград, 13- в Карлово, 12- в Първомай.

80 от секциите ще са в София, като по 20 секции ще има на територията на общините Подуене, Средец, Оборище и Възраждане.

Избирателите от тези райони ще гласуват с машина по желание, но ще трябва да пуснат и хартиена бюлетина. Машинното гласуване не влияе на реалния вот.

За първи път с машини реално ще гласуваме на местните избори през 2015 г., съгласно Изборния кодекс. Но и тогава този тип гласуване няма да е в цялата страна, а в до 500 секции.

До вчера вечерта в ЦИК са се регистрирали 17 429 наблюдатели за изборите на 5 октомври. Това означава, че няма да бъде достигнат рекордният брой от над 50 хил. наблюдатели за евровота тази година.

От регистрираните листи на партиите са се отказали 19 кандидати. Срещу номера им в листата ще пише заличен и няма да се пренареждат номерата на другите кандидати.

Петима от тях, какъвто е случаят с Калина Крумова от листите на ББЦ, са били водачи. В този случай с правата на първия в листата (преференция от бюлетините без преференциално гласуване) ще се ползва вторият в листата.

Двама от кандидатите пък са единствените за партията в два избирателни района и там партията ще бъде заличена от бюлетината. Става въпрос за партия "Общество за нова България", която ще бъде заличена в бюлетините в Пловдив и Кюстендил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови