ГЕРБ обвини Асен Василев, бил дал монопол на Лукойл върху съхранението на нефт

С проба-грешка Народното събрание окончателно махна монопола на "Лукойл" върху съхранението на нефтопродукти

Ружа Райчева 25 януари 2024 в 12:42 1744 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Асен Василев

Парламентът окончателно отмени клаузата, даваща на бургаската рафинерия "Лукойл" 100% монопол при съхранението на нефт в България. Междувременно бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев прехвърли на финансовия министър Асен Василев отговорността за лобистката поправка. 

Монополът на "Лукойл" върху съхранението на нефт и нефтоpродукти бе "подарен" от депутатите през октомври с промени в Закона за енергетиката за либерализация на пазара за ток на едро в преходните и заключителни разпоредби. 

Борисов: Дадохме монопол на Лукойл, защото не знаем какво гласуваме

Днес депутатите поправиха това и отмениха задължението икономическите оператори да съхраняват 100% от нефтените запаси само на територията на страната.

От 167 гласували народни представители "за" бяха 117, "против" - двама, а 48 се въздържаха. 

Според вносителите на законопроекта Делян Добрев (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) така ще се премахнат създадените затруднения за вноса на горивата, което води до намаляване на конкуренцията. Така ще се увеличи конкуренцията в търговията с моторни горива и ще се повиши конкурентноспособността в търговията с нефт, пише в мотивите на законопроекта.

Позволява се на икономическите оператори да имат възможност да съхраняват нефтопродуктите извън България в друга държава членка на ЕС, при условие че спазват равнопоставените условия на конкуренция.

Значително се повишава санкцията, ако лицензираният складодържател откаже да предостави ползване на складов капацитет. При две нарушения директно ще се отнема лицензът.

Проба-грешка в "законодателната мощ на сглобката"

По време на дебатите Драгомир Стойнев от БСП се възмути, че така парламентът може да променя закони и след това да ги отменя. 

"Законодателната мощ на тази сглобка е притеснителна! Ние така можем да си променяме законите всеки месец - проба, грешка", каза той. 

Съпартиецът му Румен Гечев напомни, че още при гласуването на законопроекта през октомври 2023 г. е предупредил, че нормативните промени ще доведат до хаос.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев взе думата и каза, че виновен за тази лобистка поправка в полза на "Лукойл" е лично финансовият министър Асен Василев, защото предложението за монопола дошло от Министерството на финансите (МФ). 

Освен това МФ било пратило и предложението за нова такса върху преноса на природен руски газ, която почти разори "Булгартрансгаз", твърди Делян Добрев. 

"Свидетел съм как предложенията дойдоха с имейл от Министерство на финансите. Лицето, на което търсите отговорност, би трябвало да бъде Асен Василев", обърна се Делян Добрев към опозицията. 

Булгартрансгаз за малко да фалира заради новата такса върху транзита на руски газ, НС запуши дупката

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика