Депутатите се поправиха и отмениха монопола на Лукойл върху съхранението на нефт

В края на септември депутатите гласуваха спорна разпоредба, с която дават на "Лукойл" 100% от съхранението на нефта у нас

Ружа Райчева 06 декември 2023 в 13:04 2250 0

Единият от вносителите на законопроекта Йордан Цонев (ДПС) на парламентарната трибуна

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Единият от вносителите на законопроекта Йордан Цонев (ДПС) на парламентарната трибуна

Парламентът отмени на първо четене задължението запасите от нефт да се съхраняват само на територията на България. В края на септември депутатите гласуваха разпоредба, която задължава операторите да съхраняват 100% от запасите на нефт само в България. Според ГЕРБ и ДПС това дава прави "Лукойл" монополист. 

От 165 гласували народни представители "за" бяха 129, "против" нямаше, а 36 се въздържаха. През октомври по време на предизборната кампания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че заради предложение, прието в последния момент между първо и второ четене за изменения на Закона за енергетиката, е била приета клауза, която дава пълен монопол на "Лукойл" при съхранението на горивата у нас.

Борисов: Дадохме монопол на Лукойл, защото не знаем какво гласуваме

Законопроектът за отмяна на разпоредбата е внесен от Делян Добрев (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) в края на октомври. Според вносителите тя затруднява вноса на горива, намалява конкуренцията и е предпоставка за по-високи цени на горивата.

"Различни икономически и политически анализатори тълкуват този текст като лобистка поправка в полза на определено търговско предприятие, свързано с Руската федерация, която притежава 92% от складовете в България”, каза Делян Добрев при представянето на законопроекта. 

ГЕРБ и ДПС предлагат от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на руги страни- членки на ЕС да може да са в размер до 70%. Те също така искат значително повишаване на санкциите при отказ на лицензиран складодържател да предостави за ползване складов капацитет. Според ГЕРБ и ДПС това е гаранция за ефективно изпълнение на законово задължение от страна на складовете. При повторно нарушение се предвижда отнемане на лиценза.

По време на обсъждането след изказване на Цончо Ганев от "Възраждане" Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" призова председателстващата заседанието Росица Кирова (ГЕРБ) да подаде оставка, защото оставя "дадени депутати да говорят пълни глупости". 

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че ще подкрепят законопроекта, но че не са били чути, когато се предупредили депутатите още при приемането на спорната разпоредба през септември. Той призова управляващите да не променят нищо в Закона за енергетиката, защото само създават хаос и даде пример с нормативната промяна, заради която "Булгартрансгаз" за малко да фалира през ноември

Васил Стефанов от ПП-ДБ каза, че те ще подкрепят законопроекта, защото основният мотив в него е да се диверсифицира енергийната система. По думите му съхраняването на целия нефтен запаз на едно място представлява риск за диверсификацията. 

След гласуването Делян Добрев направи процедура предложенията за промени в текстовете между първо и четене да бъде 5 дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика