ЕП да има законодателна инициатива, предлага кандидатът на 'Глас народен' за евровота

OFFNews 08 май 2019 в 09:30 1650 0

Венета Маджистрели

Доходите, сигурността и корупцията са трите неща, които най-силно вълнуват българските граждани, коментира в предизборен дебат в предаването на БНТ "Референдум" водачът на листата на "Глас народен" за ЕП Венета Маджистрели.

Тя обясни какви са правомощията на един евродепутат по тези теми.

"Сега евродепутатите не могат да влияят на предложените регулации и директиви, които са предлагани само и изключително от ЕК. Затова ние от "Глас народен" предлагаме реформа, за да може ЕП да влияе върху тези важни политики. Тази реформа ще му позволи да има законодателна инициатива", заяви Маджистрели.

"Това значи, че бъдещите представители в ЕП, които и да са те,м директно ще могат да изразяват какво искат българите", добави кандидатката.

По много наболели въпроси като например този за двойните стандарти при храните, ние имаме възможност да реагираме чрез комисията по петициите или чрез партньорства с други евродепутати, каза още Венета Маджистрели. Тя даде пример, че именно чрез комисията по петициите е бил разрешен наскоро по инициатива на омбудсмана проблемът с двойния стандарт при детските храни. Колкото до партньорствата, в Европарламента "Глас народен" ще търси такива с т.нар. "несистемни партии". "Вече има такива представители и във Финландия, и в Полша, Гърция, Унгария. Една от водещите партии в тази нова група е "Движение 5 звезди" от Италия", посочи тя.

Като ефективен способ за увеличаване на доходите у нас кандидатката цитира, че България все още има възможност да се възползва от програмата "Хоризонт 2020", която е за 80 милиарда евро. "От тях България усвоява около 3 млрд. на година, което е крайно недостатъчно. Само 60-70 български предприятия са се възползвали от нея", каза Маджистрели.

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!