Десислава Танева: Истината е точно обратното на това, което излезе

OFFNews 08 юни 2020 в 17:31 8423 3

"Истината е точно обратното на това, което излезе. Това е политически ход".

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг по повод видео, в което тя казва: "Аз Ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат: значи не трябва да получавате тази помощ".

По думите на Танева видеото е от конференция в края на март, проведена с определена браншова организация при първото обявяване на мерките в подкрепа на земеделските производители и обсъждането на хоризонталната мярка COVID-19 и компенсациите, които ще получат те. "След близо три месеца сме на път това да се случи във всички европейски страни".

"Ние не плащаме на бенефициентите, без да сме получили доклад от проведените проверки. Няма друг мандат в МЗХГ, който да е правил толкова проверки - над 50%. Изискването на Европейската комисия е проверките да са минимум 5%, нашето решение (на страната-членка) е да правим 50%, за да защитим и гарантираме както Националния бюджет, така и Европейския", обясни министърът. 

"Защитаваме бюджета и бенефициентите, които го заслужават", допълни Танева. Тя даде пример с програмата за картофопроизводителите и за борба с телените червеи, която е на стойност 1,8 млн. лв. от Националния бюджет, за която са подадени 307 заявления и са направени 200 проверки на място. Те са установили, че при 40% липсват картофи. А самата мярка е за борба с телените червеи, нападнали картофите. 

Ресорният министър подчерта, че производителите не са измамници и не може да се прави извод от тези, които се опитват да измамят. 

Бюджетът за подпомагане е един и същ.

Васил Грудев, началникът на Държавен фонд "Земеделие", заяви, че през 2019 г. от 20 120 производители, 4453 не са получили нито един лев субсидия и за сметка на това останалите са взели по около 15% повече. При тези над 4453 не са открити засадени декари, а за около 90 от тях са сезирани и компетентните органи, защото се подават фактури за произведени продукти, макар да е установено, че такива не са открити. Стойността на програмата за производство на плодове и зеленчуци е 121 млн. евро и се разпределят средно по 850 лв. на хектар. Освен, че производителите с установени нарушения не са получили субсидия, те нямат право да вземат такава и за следващите две години. 

Грудев обясни, че всяка година се изпращат обобщени данни към Европейската комисия и е невъзможно да се укрие нищо от техническо същество. „Затова думите на министъра са извадени от контекста“, обясни той и добави, че през лятото на 2019 г. са апелирали за проверки на площите и бенефициентите.

„Ефектът от нашите проверките е, че за тази година 20% по-малко са заявени площи по определени схеми“, каза Танева и допълни, че се надяват, че съвсем ще отпаднат недобросъвестните производители и ще останат само истинските.

По думите й тя е дала съвет на производителите да не говорят толкова за измама, а политиката им да бъде по-приемлива, за да получи обществено одобрение. Разговорът, от който е изваден „съветът“ на Танева, е бил между нея и пиперопроизводителите, които са получили по-висока ставка, обясни тя.

Министърът заподозря политически интерес, но според нея извадената й реплика от контекста може и да е иницииран от тези, които са останали без финансиране. По думите й тя има подкрепа от бранша. „Аз искам парите и правя така, че те да отидат при хората, които се борят за тях от месеци“, подчерта Десислава Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

08.06 2020 в 19:37

И що ли след "обяснението", пЪрдон - отговора, на министъркинката за многото проверки в записа се чува СМЯХ и КИКОТЕНЕ?
И що ли министъркинката не казва колко субсидии са отнети, след като с увеличените 50% проверки би трябвало да се установят 50% повече заявени, но НЕ засадени декари със зеленчуци?

17439

1

мнение от IP

08.06 2020 в 18:04

Само си задайте въпроса защо самите произодители питат защо са получили повече пари. Не гледайте какво казва "извадената от контекста" Танева, вижте реакцията във видеото на питащия човек от асоциацията на производителите и всичко ще разберете.