Биволъ извади запис на Танева: Да си мълчим за измамите, за да не ни спре парите ЕС

OFFNews 08 юни 2020 в 13:29 23007 8

Сайтът за разследваща журналистика Биволъ публикува видео със скандално изказване на агроминистъра Десислава Танева.

В него тя казва:

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

Думите на Танева се отнасят за схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. Записът е от Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година, уточнява Биволъ.

Официално в специализираните в земеделие медии беше съобщено, че Танева и нейните заместници са представили пред бранша мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци.

Предупреждението на Танева към сектора, да си мълчат за проблемите в „Обвързана подкрепа“ е провокирано от информацията, че в асоциацията „Български пипер“ са постъпили 22 запитвания от нейни членове, във връзка с факта, че те са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа.

„Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“ пита секретарят Георги Василев.

Танева е смутена от въпроса. Тя му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления, но…

„Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

На практика Танева казва на Василев и на всички участници в Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, че България е в тежки нарушения, които трябва да останат тайна за европейските ни партньори.

Биволъ се е свързал за коментар с Георги Василев от асоциацията „Български пипер“. Според него схемата се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами.

„60% от хората, които кандидатстват по тази програма лъжат държавата с помощта на МЗХ (Министерството на земеделието и храните). Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХ. От както я има тази помощ, ние всяка година им го казваме.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

9

мнение от IP

08.06 2020 в 16:47

yoghurt,
сега виж статията в Биволъ и какво казва човекът от бранша, а и самият клип с разговора на този човек с Танева. И после пак напиши коментар...

11300

8

yoghurt

08.06 2020 в 14:53

Приятел, изкарвай си гнусотиите другаде, или така искаш да си комуникираме?

5784

7

Бабатунде

08.06 2020 в 14:49

Yoghurt-че, ти да не си на тиквун неграмотний личната ку*ва Недялко бе ? Викаш дай цел живот пожаринкаря да си краде, а ? Нищо, че краде, той е великан ! Абе впрочем семенната му течност да не те задави некой път, мамичката ти платена мръсна !

11300

6

yoghurt

08.06 2020 в 14:47

А, ами все е добре, ако доблестните коментатори считат, че те като са на власт няма да кажат нещо подобно - да заповядат, но нима не се уморихме от един и същи сюжет, дето другият като дойде, ще буде по-добре? Но ако е назряло най-сетне времето за нормални, посткомунистически, адекватни хора които да нямат нужда да лъжат - супер!

12362

5

Хуан

08.06 2020 в 14:37

Трудно се разбират брътвежите на тази женица. Осбено се развълнувах от фразата: "ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана". Доколкото все пак се разбира, има получени пари в повече по европейски програми. Според мен, ако някой сам ми каже, че съм се объркал и съм му дал повече пари от дължимото, това само ще повиши доверието ми в него, а не обратното.

17156

4

aviatora

08.06 2020 в 14:32

Бесило за герберските организирани престъпници!!!

5784

2

Бабатунде

08.06 2020 в 13:55

"които требва да останат тайна за"
Требе, требе, ама недейте да цитирате все едно Баце ви е редактор ! :)
Иначе ако след всичко последните години, поданиците си изберат пак вожда, единственото спасение за нас би било тежки бомбардировки с напалм ...

11300

1

yoghurt

08.06 2020 в 13:52

Ей, значи, какви сме! Нищо че всички други държави процедират по подобен начин, и в контекста на нашият личен интерес това е правилен призив (тя не призовава да се краде, а да не се изтъкват излишно грешките пред шефа ти) , но не, ние трябва да го извадим тоя запис, барем наистина ни спрат тези пари и да направим мръсно на управляващите, независимо кои са. От къв зор бе, Биволъ, макар и да сте ми симпатични?