Депутатите създадоха комисия за конституционна реформа, ГЕРБ, ДПС и 'Възраждане' я бойкотират

Йорданка Веселинова 03 февруари 2022 в 11:59 3599 1

Снимка parliament.bg

Народните представители създадоха временна комисия за обсъждане на конституционната реформа със 134 гласа "за", 39 "против" и 0 "въздържал се". Депутатите от ГЕРБ-СДС бяха в зала, но само шестима от тях участваха в гласуването.

Още преди формалното създаване на комисията обаче ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" я бойкотираха и отказаха да излъчат членове.

Миналата седмица "Демократична България" предложи създаването на временна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов обясни, че необходимостта от съдебна реформа е припозната от всички парламентарни групи. Тя обаче не би могла да се случи без промени в Конституцията и това е причината за създаването на комисията, която цели да бъде трибуна за обсъждане на различните предложения. Иванов даде заявка, че лично ще търси подкрепа от всички парламентарни групи.

Предвижда се в комисията да се обсъждат реформи в основния закон, свързани с правата на гражданите, върховенството на правото, независимостта и отчетността на съдебната власт. Според предложението на ДБ в комисията трябва да членуват 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Тя трябва да заседава шест месеца и да провежда публични дискусии с представители на институции, академичната общност, адвокатурата и гражданските организации.

Преди две седмици стана ясно, че ДБ ще инициира създаването на такава комисия заради отчетената необходимост разговорите да продължат не само в коалиционен формат, но и с всички останали политически партии заради нуждата от конституционно мнозинство.

ДПС вече съобщи, че работи по алтернативно предложение за реформи в основния закон. В понеделник движението обясни в Брюксел какви реформи в  българската конституция предлага. От ГЕРБ-СДС заявяваха, че ще подкрепят инициативите за промени в основния закон, но само ако Бойко Рашков бъде отстранен от поста си в МВР. Миналата седмица Десислава Атанасова постави още едно условие - който иска от ГЕРБ-СДС подкрепа за събирането конституционно мнозинство, да се обърне към лидера на партията Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. От "Възраждане" също на няколко пъти са коментирали необходимостта от съдебна реформа.

"Възраждане", ДПС и ГЕРБ-СДС не искат да участват в дебат за конституционната реформа

Дебатът по предложението на Христо Иванов се оказа подходящо поле за нов сблъсък между управляващи и опозиция. Тезите основно бяха две - има или няма нужда от създаването на такава комисия.

Елена Гунчева от "Възраждане" заяви, че временната комисия би била излишна, защото НС нямало достатъчно обществено доверие, за да променя основния закон. Тя подхвана тезата на депутатите на ГЕРБ-СДС, че няма конкретни текстове, нито конкретни предложения. По думите ѝ депутатите в последните дни не могат да съберат кворум за приемане на основните закони и прогнозира, че тази нова комисия няма да свърши нищо. (До момента в 47-НС не е регистрирана липса на кворум. Изключение прави вчерашното гласуване на Закона за акцизите и данъчните складове, по време на което за една от точките двете минути за вот се оказаха недостатъчни и системата отчете липса на кворум.)

Съпартиецът ѝ Николай Дренчев пък заяви, че съдебната реформа не е в дневния ред на обществото. По думите му промените в съдебната власт са след 20-то място в приоритетите на хората. (Според национално представително проучване на "Тренд", публикувано на 26 януари , проведено по поръчка на "24 часа" от 12 до 19 януари сред 1004 пълнолетни граждани чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице", показа, че съдебната реформа се нарежда на четвърто място сред приоритетите на обществото. Според проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на "Референдум" над 62% от хората смятат, че съдебната реформа трябва да бъде приоритет - бел. ред.)

Петър Петров от "Възраждане" пък видя в съдебната реформа опит за узурпиране на съдебната власт

Филип Попов от БСП заяви, че правосъдната реформа ще гарантира това, че живеем в правова и демократична държава.

Вносителят на предложението Христо Иванов каза, че за да има борба с корупцията, то трябва да има работещо правосъдие, което освен всичко друго трябва да се ползва и с доверието на обществото. Председателят на ПГ на ДБ изтъкна още, че заради корупцията в България страната не е атрактивна за чуждестранните инвестиции, заради нея държавата е подложена на санкции, а и е ключов фактор за членството в еврозоната и Шенген.

Иванов допълни, че Конституцията трябва да бъде реформирана, за да има промяна в статута на главния прокурор, реформа във ВСС, както и възможност за подаване на индивидуална конституционна жалба.

Той подчерта, че е нужно да се търси съгласие, вместо да се бърза с предлагането на законопроекти, които опозицията няма да подкрепи и респективно - няма да бъде събрано конституционно мнозинство. По думите му сега е много важно всички парламентарни групи да се опитат да намерят допирна точка, за да дадат сигнал към обществото, че всички са готови да работят за съдебната реформа.

"Още днес ще видим дали сме достатъчно пораснали, за да търсим мостовете", заяви той.

Цончо Ганев го репликира, като обясни, че не е сериозно да се създава комисия без да има готови текстове. Така той пренебрегна предложението за дебат за конституционната реформа между всички групи и с анализ на всички предложения.

Хамид Хамид от ДПС пък отново подхвана темата за Иво Прокопиев, който определи като ментор на Христо Иванов и допълни, че има постоянна комисия, която може да се занимава с темата.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС заяви, че е безспорна необходимостта от съдебна реформа. Тя обаче допълни, че парламентът няма добър опит с временните комисии и изтъкна временната комисия по енергетика в 47-НС (която промени предложението за мораториума и спря заседанията си след създаването на редовна енергийна комисия) и временните комисии в 45 и 46-НС по ревизията на Мая Манолова (В нея двама бизнесмени направиха разкрития за монопол от хора, близки до Борисов, за кюлчетата и Мата Хари.) и за полицейското насилие на Николай Хаджигенов (в тази комисия за първи път се излъчиха скандалните записи от побоите по време на протестите зад колоните на МС ). Зам.-председателката на НС определи работата на тези комисии като пиар акции, целящи да "вдигат шум".

Кирова предложи да не се създава нова комисия, а темата да се разгледа в постоянната комисия по конституционни и правни въпроси.

В понеделник конституционалистът доц. Киселова защити създаването на временната комисия. По думите ѝ създаването на временна комисия е "разумен ход". Тя прогнозира, че ако дебатът за конституционна реформа се води паралелно със законодателството в правнта комисия, то конституционната реформа би "зациклила" и би дала възможност да се блокира цялата работа на Народното събрание. Тази тема защити и Христо Иванов и коментира, че когато колегите му в НС не искат да се свърши нещо, то те могат "да търсят вода от девет дерета".

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС видя в предложението на Христо Иванов знак за раздор в коалицията. Причината - то не било подписано от представители на всички партии.

Бойкот на комисията и бойкот на съдебната реформа

Днес Десислава Атанасова постави още едно условие за подкрепата на ГЕРБ. Тя заяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи създаването на комисията, или ако тя се председателства от опозицията, или ако има разделено председателство между най-големите групи от опозицията и управляващите - ГЕРБ-СДС и ПП.

Тошко Йорданов пък определи това предложение като "извиване на ръце".

Все пак депутатите отхвърлиха предложението на Атанасова със 119 гласа "против", 11 "въздържал се" и 63 "за". Това беше и причината, поради която ГЕРБ-СДС отказа да излъчи членове за временната комисия. 

"Не приехте подадената ръка, затова сега Ви пожелавам приятна работа", каза Атанасова. 

Примерът на ГЕРБ последваха и групите на ДПС и "Възраждане". Така временната комисия се превърна в парламентарна комисия на коалицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови