Доц. Киселова: КС ще потвърди, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор

OFFNews 31 януари 2022 в 19:18 7400 0

Конституционния съд ще потвърди, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор. Това прогнозира пред БНТ преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

Тя обаче твърди, че това решение няма да промени нищо и заяви, че чакането на становище от КС е осигурило време за онези, които искат да се забави търсенето на отговорност от Гешев.

Тя защити предложената в петък от "Демократична България" временна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Миналата седмица председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов обясни, че необходимостта от съдебна реформа е припозната от всички парламентарни групи. Тя обаче не би могла да се случи без промени в Конституцията и това е причината за създаването на комисията, която цели да бъде трибуна за обсъждане на различните предложения. Иванов даде заявка, че лично ще търси подкрепа от всички парламентарни групи.

Доц. Киселова смята, че това е "разумен ход" и допълни, че ако дебатът за конституционна реформа се води паралелно със законодателството в правата комисия, то конституционната реформа би "зациклила" и би дала възможност да се блокира цялата работа на Народното събрание.

Тя смята, че за не всяка част от исканата от правителството правосъдна реформа ще са необходими промени в основния закон и допълни, че е против прекомерната детайлизация на Конституцията.

По думите ѝ главният прокурор може да бъде премахнат във всеки един момент, стига да се събере мнозинство. Според нея обаче премахването на Гешев е по-скоро институционален, отколкото личностен проблем.

"Концентрираха говоренето в една персона, сега вече е малко трудно дебатът да се върне назад", смята тя.

Доц. Киселова коментира, че тя е една от малкото, които подкрепят съществуването на специализираното правосъдие. Тя обаче коментира, че то не се занимава с корупция и даде пример, че повечето от делата в спецсъдилищата през миналата година са свързани с използването на СРС, както и че, голяма част от делата приключват със споразумения или с присъди до 3 години.

"Това ли е тежката престъпност, това ли е корупцията, с която се борим", попита иронично тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика