'Демократична България' предлага комисия за реформите в Конституцията

Йорданка Веселинова 28 януари 2022 в 15:26 1286 0

Снимка OFFNews

"Демократична България" внесе проект за създаването на временна парламентарна комисия за промени в Конституцията.

Това съобщи председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов на брифинг след края на днешното пленарно заседание.

Предвижда се в комисията да се обсъждат реформи в основния закон, свързани с правата на гражданите, върховенството на правото, независимостта и отчетността на съдебната власт. Според предложението на ДБ в комисията трябва да членуват 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Тя трябва да заседава шест месеца и да провежда публични дискусии с представители на институции, академичната общност, адвокатурата и гражданските организации.

За тази инициатива Иванов съобщи миналата седмица. Тогава той обясни, че необходимостта от съдебна реформа е припозната от всички парламентарни групи. Тя обаче не би могла да се случи без промени в Конституцията и това е причината за създаването на комисията, която цели да бъде трибуна за обсъждане на различните предложения. По думите му е много важно разговорите да продължат не само в коалиционен формат, но и с всички останали политически партии заради нуждата от конституционно мнозинство.

"Целта ни е да съберем необходимото конституционно мнозинство, за да можем най-накрая да направим крачка напред. Много е важно това да стане сега, преди избора на нов ВСС, така че неизбежните промени в структурата на ВСС да могат да влязат в сила преди да бъде избран новият състав", посочи той.

Както миналата седмица, така и днес Иванов потвърди ангажимента си да потърси подкрепа от всички политически групи в НС. 

ДПС също вече съобщи, че работи по алтернативно предложение за реформи в Конституцията. От ГЕРБ-СДС продължават да твърдят, че ще подкрепят инициативите за промени в основния закон, но само ако Бойко Рашков бъде отстранен от поста си в МВР. Миналата седмица Десислава Атанасова постави още едно условие - който иска от ГЕРБ-СДС подкрепа за събирането конституционно мнозинство, да се обърне към лидера на партията Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. От "Възраждане" също на няколко пъти са коментирали необходимостта от съдебна реформа. 

По време на речта си по повод встъпването в длъжност Румен Радев отбеляза, че са нужни реформи в Конституцията. По-рано президентът е съобщавал, че има готов проект в тази посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови