Борисов предлага „Южен поток“ да стига до Варна, а ЕС да разпределя газа за Европа

OFFNews 10 декември 2014 в 20:40 8532 55

Бойко Борисов

Правителството ще направи предложение газопроводът „Южен поток“ да стига до Варна, а след това газа да се разпределя към други европейски страни чрез финансиран от Европейския съюз газов хъб.

Това става ясно от стенограмата от Министерския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев трябва да изпрати писмо с предложението до зам.-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шевчович.

Няма основание България да получи отказ на това предложение, освен ако в ЕС не са лицемерни, заяви премиерът Бийко Борисов.

„Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле. Ние не трябва изобщо да създаваме илюзии, че ако ние толкова принципно отстояваме Третия енергиен пакет, Гърция или Македония биха си го позволили. Това не е двоен стандарт. Това е действително проблем за това правителство, разбира се и предишните. Предложението ми е точно в унисон и с плана "Юнкер", и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. Защо? В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от "Галата“, дай Боже от "Силистар“, от "Терес“, от "Хан Аспарух“, от Ловеч и от други места. Финансирайки сега интерконекторите за Гърция, за Турция, за Сърбия, на практика от този хъб във всички посоки реверсивно може да тече газ от тези, които идват по линия на "Южен поток“ и от тези, които излизат съответно пък, ако Гърция дойдат направят някой ден пристанища за втечнен газ, дойде по-евтин газ отнякъде, или от Израел или от Катар, или откъдето и да било, по тези реверсивни тръби, ние съответно взимаме по-евтин газ и пак разпределяме нагоре“, посочва Борисов. 

"Никъде нямам слабост в позицията, никъде. Официално, писмо веднага до Шефкович. Включително, госпожа Бъчварова, да ми се подготви едно за Доналд Туск, за Съвет. Това е, защото Доналд беше човекът, който е моторът на общия енергиен съюз. Ние им даваме огромната възможност вместо всички държави поотделно да се събираме, Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа, изпълваме със съдържание. Руснаците да си докарат "Южен поток“, ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз", допълва той.

"Тогава ние ще си покараме тръби. Няма да ни говорят кои фирми, защо, как, корупция, дали е три, пет, колко милиарда, няма значение. Европа си инвестира и си правим диверсификация. Прекрасно. Това не знам защо да не се приеме", казва още премиерът.

Според Борисов това е едно прекрасно предложение, защото устройва всички страни и „защото е много чисто - няма корупция, няма проблеми, няма да ходи в Турция, Гърция, Македония да има проблем, идва си тук, взима го Европейската комисия, ето ви Трети енергиен пакет, по нашите тръби мога да возят всички доставчици, които дойдат от света, не само трети или четвърти, всички, защото са на Европейската комисия".

"За тези които не знаят, да им кажа, Турция не е транзитьор, Турция плаща газта на границата и става собственик и оттам я препродава вече на другите. Ние предлагаме същото, на границата Европейската комисия да стане собственик и оттам да я продаде на всички, които сме по трасето в тази част на Европа", каза още Борисов.

Брюксел веднага трябва да ни даде отговор, защото иначе започваме да подписваме разрешителните. Утре ще стане като с "Белене“ – на арбитраж и България плаща, не плаща друг. Или да ни напишат, Дончев, "не“. Да ни кажат "не“ на базата на пълномощното, което господин Стойнев е предоставил. Да ни кажат "не“, за да може след това фактурата, ако трябва да се плаща, да я препратим към упълномощения, а не да остане пак при упълномощителя", подчертава Бойко Борисов.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обаче казва, че едно такова пълномощно няма юридическа стойност, а е само политическо.

Вицепремиерът Меглена Кунева пък предложи към идеята да бъдат привлечени Гърция и други страни. Една от точките по плана „Юнкер“, по които се очаква да се напредне, е точно енергетиката. Ние можем да се съберем не само България, но България, Гърция и още няколко страни, които имат явен интерес, и да направим, ние трябва да се обединяваме и по интереси вътре страните в Европейския съюз, подчерта Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!