Внимание: Гладни мечки. Властите в Полша предупреждават за четиринога опасност в Татрите

OFFNews 09 март 2023 в 10:32 2908 0

Снимка Getty Images

Кафяви мечки.

Мечките в Татрите се будят от зимен сън, а ръководството на Националния парк Татри в Полша предупреди туристите и живеещите в подножието на планината да бъдат бдителни по пешеходните маршрути в парка.

„Мечките вече се събудиха. Следите им, оставени върху снега са потвърдени от служители на парка в различни райони на Татрите – от Хохоловската долина до района на Копи Солтиске. След няколкомесечен пост сега си търсят интензивно храна. Вярно е, че от снега се показват различни растения, имам предвид подземните им части, където растенията трупат хранителни субстанции, но сега е този момент, в който хищниците търсят интензивно мърша“, разказва докторът на горските науки Томаш Скшидловски от Националния парк Татри, цитиран от портала Interia.

В търсене на мърша от сърни или елени на мечките им помага съвършеното обоняние, което е най-добре развито от всички техни сетива. Миризмата на разлагаща се мърша мечките могат да доловят дори от 3 километра разстояние.

Засега мечи следи са забелязани в долините и в средните части на Татрите, по-нагоре в района на популярното сред туристите Морско око царува пълна зима с около 40 сантиметра сняг, а температурата се движи между минус 10 и минус 4 градуса. При това положение мечките могат да слязат в търсене на храна надолу в населените от хора места, където ги привличат хранителните отпадъци в контейнерите и местата за изхвърляне на сметта. Служителите на Националния парк Татри се обърнаха към жителите на граничните с парка райони да си затворят компостерите и местата за изхвърляне на битови отпадъци.

В Полша кафявата мечка е обект на пълна закрила, а главното и местообитание е планината Бешчади. По принцип се храни предимно с растителна храна – горски плодове, гъби, стръкове билки и храсти, но също така и с мърша.

Когато съберат достатъчно запаси от мазнини, си правят хралупа, в която преспиват обикновено от ноември до март. На всеки две години самката ражда от едно до три мечета, за които се грижи в продължение на година и половина. Точно тези семейства е възможно да се появят в близост до местообитанията на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки