Най-скъпата новина докара $600 милиона за секунда

26 септември 2013 в 17:08 15534 12

Борса. Сника: БГНЕС
Борса. Сника: БГНЕС

"Най-скъпата новина" донесе на неизвестни до момента борсови агенти в САЩ 600 милиона долара за броени милисекунди. Скъпоценна пазарна информация под ембарго от Федералния резерв на САЩ е пропътувала до борсите с феноменална скорост, по-бързо от светлината, предадоха американските медии. Това се случи миналата седмица, секунда след като Федералният резерв обяви, че няма да свива програмата си за изкупуване на акции в американската икономика.

Тази позиция на институцията, базирана в столицата Вашингтон, бе обявена точно в 14 часа следобяд миналата сряда. Заради мигновения ефект на изявленията му върху фондовите борси, Fed спазва строги правила за публикуването им и стриктно информационно ембарго за преждевременно публикуване, чието нарушаване е престъпление.

Миналата сряда обаче реактивността на борсите се оказва озадачаваща и дори противоречаща на физичните закони. Точно 3 милисекунди след 14 часа борсата в Чикаго регистрира няколко големи транзакции, очевидно базирани на позицията на Федералния резерв. Въпросните активи са на стойност близо 600 милиона долара, установи справка на анализатори. Въпросът е: как някой от участниците на борсата се е сдобил с ценната информация в аванс.

Ако се допусне, че процедурата е била спазена и информацията е изтекла по-рано, това означава, че данните са пристигнали от Вашингтон до Чикаго със скорост, по-висока от тази на светлината. Чикаго е на 960 километра от столицата и по оптичен кабел на светлината би отнело малко повече – 3.2 милисекунди, за да пристигне дотам. Отделно, компютърът на сътоветния борсов участник, трябва да отнеме още известно време за операцията. Според теоретичната физика, по-бързо би могла да приджвижи информацията само чрез поток от неутрино (по-малки атомни частици), вместо чрез фотони. Разбира се, това решение засега е в полето на научната фантастика - такъв поток между Вашингтон и Чикаго не е регистриран. И очевидно някоя от медиите в Резерва е намерила начин да предаде информацията по-рано, е заключението на експертите. Виновник досега обаче не е разкрит.

Кодексът за оповестяването на решенията на Fed е изключително стриктен. Всички информационни агенции, допуснати до централата на резерва в уречения ден, подписват декларации, че няма да публикуват информацията преди 14 часа. Точно 15 минути преди 14 часа вратите на залата с журналистите се заключват, а в 13:50 медиите получават копия с позицията на Fed. Те имат няколко минути, за да се запознаят с нея и да подготвят новината си. Точно в 13:58 телевизионните репортери се допускат извън заключената зала до балкона, за да подготвят излъчването си, а пресжурналистите получават право да отворят телефонна линия до редакциите си, но не и да разговарят с колеги отсреща преди 14 часа.

Ръководството на Fed проучва всички агенции, присъствали на събитието – Thompson Reuters, Dow Jones и мн. др., и досега всички те отричат да са пробили ембаргото.

Подозренията са насочени основно към онези агенции, предлагащи експресна борсова информация, която се качва директно в борсовите компютърни системи. Ако някой от присъстващите в заключената зала е намерил начин – чрез някаква находчива сигнална система да пробие забраната, това би обяснило „свръхсветлинното“ прехвърляне на данни от Вашингтон до Чикаго. Което обаче води до следващия любопитен юридически въпрос: ембарговият час 14 часа реално не е нарушен – в такъв случай нарушение ли е на правилата на Резерва предварителното качване на данните в системата на чикагската борса? Проучването, в което са ангажирани пазарни анализтори и учени, все още не е дало отговор как определен дилър на чикагската борса се е сдобил със скъпоценната информация в аванс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!