Най-скъпата новина докара $600 милиона за секунда

Последна промяна на 26 септември 2013 в 17:08 14820 12

Борса. Сника: БГНЕС
Борса. Сника: БГНЕС

"Най-скъпата новина" донесе на неизвестни до момента борсови агенти в САЩ 600 милиона долара за броени милисекунди. Скъпоценна пазарна информация под ембарго от Федералния резерв на САЩ е пропътувала до борсите с феноменална скорост, по-бързо от светлината, предадоха американските медии. Това се случи миналата седмица, секунда след като Федералният резерв обяви, че няма да свива програмата си за изкупуване на акции в американската икономика.

Тази позиция на институцията, базирана в столицата Вашингтон, бе обявена точно в 14 часа следобяд миналата сряда. Заради мигновения ефект на изявленията му върху фондовите борси, Fed спазва строги правила за публикуването им и стриктно информационно ембарго за преждевременно публикуване, чието нарушаване е престъпление.

Миналата сряда обаче реактивността на борсите се оказва озадачаваща и дори противоречаща на физичните закони. Точно 3 милисекунди след 14 часа борсата в Чикаго регистрира няколко големи транзакции, очевидно базирани на позицията на Федералния резерв. Въпросните активи са на стойност близо 600 милиона долара, установи справка на анализатори. Въпросът е: как някой от участниците на борсата се е сдобил с ценната информация в аванс.

Ако се допусне, че процедурата е била спазена и информацията е изтекла по-рано, това означава, че данните са пристигнали от Вашингтон до Чикаго със скорост, по-висока от тази на светлината. Чикаго е на 960 километра от столицата и по оптичен кабел на светлината би отнело малко повече – 3.2 милисекунди, за да пристигне дотам. Отделно, компютърът на сътоветния борсов участник, трябва да отнеме още известно време за операцията. Според теоретичната физика, по-бързо би могла да приджвижи информацията само чрез поток от неутрино (по-малки атомни частици), вместо чрез фотони. Разбира се, това решение засега е в полето на научната фантастика - такъв поток между Вашингтон и Чикаго не е регистриран. И очевидно някоя от медиите в Резерва е намерила начин да предаде информацията по-рано, е заключението на експертите. Виновник досега обаче не е разкрит.

Кодексът за оповестяването на решенията на Fed е изключително стриктен. Всички информационни агенции, допуснати до централата на резерва в уречения ден, подписват декларации, че няма да публикуват информацията преди 14 часа. Точно 15 минути преди 14 часа вратите на залата с журналистите се заключват, а в 13:50 медиите получават копия с позицията на Fed. Те имат няколко минути, за да се запознаят с нея и да подготвят новината си. Точно в 13:58 телевизионните репортери се допускат извън заключената зала до балкона, за да подготвят излъчването си, а пресжурналистите получават право да отворят телефонна линия до редакциите си, но не и да разговарят с колеги отсреща преди 14 часа.

Ръководството на Fed проучва всички агенции, присъствали на събитието – Thompson Reuters, Dow Jones и мн. др., и досега всички те отричат да са пробили ембаргото.

Подозренията са насочени основно към онези агенции, предлагащи експресна борсова информация, която се качва директно в борсовите компютърни системи. Ако някой от присъстващите в заключената зала е намерил начин – чрез някаква находчива сигнална система да пробие забраната, това би обяснило „свръхсветлинното“ прехвърляне на данни от Вашингтон до Чикаго. Което обаче води до следващия любопитен юридически въпрос: ембарговият час 14 часа реално не е нарушен – в такъв случай нарушение ли е на правилата на Резерва предварителното качване на данните в системата на чикагската борса? Проучването, в което са ангажирани пазарни анализтори и учени, все още не е дало отговор как определен дилър на чикагската борса се е сдобил със скъпоценната информация в аванс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2013 в 11:35

Леле, какъв галФон си просто - неемам думи

27.09 2013 в 09:51

Фед. Е частна корпорация. Американците са по-напред отколкото си мислиш. :)

27.09 2013 в 07:28

Хммм, 120 г. дет' се вика.... Е аз нямам толкова; в ИТ бранша съм от 1982-ра, та до днес; ти по т'ва време къде беше и на к'во програмираше (ако изобщо си бил роден де)? А с автоматизиране и оптимизиране на бизнес процеси къде и кога се запозна?? Ако т'ва дето го казваш е вярно, значи сега седиш при офнюза платен драскач или просто low level ИТ поддръжка и от нямане к'во да правиш се правиш на интересен под всяка статия (или и двете едновременно). Е, лека ти работа.

27.09 2013 в 03:56

Не че форексите не са пълна далавера за големите играчи, а лапнишараните сънуват милиони докато им опоскват паричките, но за комисията се знаеше предварително и един "хазартен" играч би могъл да рискува с отварянето на борсите, но това предположение е чисто хипотетично.

27.09 2013 в 03:50

Не бе, не е "комар", на комар все пак имаш някакъв шанс да спечелиш, докато на борсите нямаш такъв.

26.09 2013 в 23:40

Ц. теорията на каролев ще е че тази информация по начало трябва да бъде извън ФЕД и да се грижи някоя корпорация честно и почтено за нея.

26.09 2013 в 23:39

освен това имам и 50 години опит със форексите! т.е може да мис е вярва повече от .. папата примерно или олигарски . зависи кой е вашия бог.

26.09 2013 в 23:38

Ся тая новина е четох сутринта, и ставаше дума за 7 милисекунди. Основните версии са три:
1) Някой е извадил адски късмет.
2) Изнесена е вътрешна информация.
3) Някой е направил пробив и се е научил да предава информация по-бързо от светлината.

Сега е ясно защо става дума най вероятно за изнесена вътрешна информация 2мин по-рано.
Тъй като съм доста запознат щото дето се вика имам 120 години опит в ИТ бранша хаха 7 милисекунди за отваряне на позицията е много добър резултат. така че са имали по малко от 2мин да си предадат информацията и най-вероятно стартирането на процеса се е случило поне 200-500 милисекунди по-рано. Разбира се всичко е било подготвено много по-рано. Дори си мисля че по скоро са се целили да няма никаква разлика, просто се е получило 7мил забавяне, поради натоварване на системата, различно от това по време на тестове.

26.09 2013 в 20:59

Това е поредното доказателство че за да печелиш на борсата - трябва да имаш вътрешна информация. А такава информация могат да придобият само големите играчи. За всички останали това си е чиста пробра "комар". Така че не се вързвайте на тези реклами които обикалят из нета за игра на борсовите пазари в реално време. Само ще си загубите парите. Това ви го казвам от личен опит.

26.09 2013 в 17:35

Колегата Каролев ще ни обясни много точно. И ще каже, че ФЕД като регулатор и централна банка не търгува с вътрешна информация.