Оферта: Колела под наем в София денонощно, ще струват колкото билет за транспорта

OFFNews 03 юни 2016 в 15:17 29097 5

На 33 места в центъра на София ще има стоянки и колела под наем. Всеки велогардероб ще предлага 12 обществени велосипеди. 

Това заяви изпълнителният директор на компания T Systems Пламен Тютюнков. Ако от общината одобрят проекта, до няколко месеца системата за обществени велосипеди ще заработи. Всяко колело ще си взима от една станция и да бъде върнато на друга, без значение коя.

Общинските велосипеди ще бъдат достъпни за столичани и гости на града до края на годината. Те ще могат да бъдат наемани чрез мобилно приложение "Nextbike", както и чрез клиентска карта. 

Очаква се скоро системата да бъде разширена и в други части на града, коментира Тютюнков. Колелата ще бъдат безплатни през първите 30 минути от наемането им, след което всеки следващ час ще бъде не по-скъп от билета на градския транспорт или цената за наем на час няма да бъде по-висока от 1,60 лв.
Любопитното е, че станциите за велосипеди са мобилни и ще могат да бъдат локализирани спрямо големи събития в столицата или места, където се очаква по-интензивен трафик на хора.

Някои от станциите ще са разположени на бул. Витоша, както и около паметника на "Попа", НДК, стадион "Васил Левски" и други. Нито една част от велосипедите не е стандартна, така че не може да се постави на друго колело и да се използва. 

"Статистиката показва, че на около 1000 колела има едно изчезнало, което по-късно се открива", заяви още Пламен Тютюнков, цитиран от economic.bg. Велосипедите са застраховани, така че ако счупим колелото няма да се налага да заплащаме нищо, тъй като в цената за използването му влиза и застраховката. Те са много устойчиви и трудно може да бъдат повредени, допълни изпълнителният директор на T Systems. Велосипедите ще бъдат достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. 

Оферти за изграждане на системата за отдаване на колела под наем се приемат до 27 юни, уточниха от Столична община. Решението за концесия за наемане на велосипеди и управление на рекламни площи бе взето през януари. Според условията фирмата-концесионер ще трябва да плаща такса от най-малко 93 хил. лв. на година без първата година на договора, когато ще направи инвестицията. Концесионерът сам ще определя цените, на които гражданите ще могат да наемат велосипеди. Договорът обаче предвижда използването им в първите 30 минути да бъде безплатно, в резултат на което СОС дава и допълнителен стимул на концесионера - 150 рекламни елемента от типа "ситилайт" по протежението на 14 улици, булеварди и площади в центъра на града. Бъдещият концесионер трябва да инвестира не по-малко от 1.6 млн. лв., които да отидат както за оборудването на велосипедни станции, така и за поставянето на рекламни елементи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

5

Дея

25.05 2018 в 17:26

Няма ли да стартира вече?

13214

4

XR4

04.06 2016 в 21:30

"...паметника на "Попа"...",всъщност е "паметника на Патриарх Евтимий"!Имайте малко уважение , бе хора!!! Ако толкова ви се иска да използвате софийския жаргон в статия на официална медия,просто напишете "на попа"-всички ще се сетим къде е!

12884

3

Nimart

04.06 2016 в 16:52

Велосипедите на снимката са тояги! Карах една такава тояга в Бургас. Това не беше велосипед, а танк!

13501

2

Kostadin Stefanoff

03.06 2016 в 16:58

Хахаха, силно подценяват българския вело джамбазин. Успех в откриването на изчезналите, колелета...

12196

1

Insaf

03.06 2016 в 16:42

И карате си по вело алеята и изведнъж...тя свършва и - даа, трябва да ги оборудват и с перки та да летят там където алеята изчезва. Видяла жабата че подковават вола - и тя вдигнала крак.