Общините ще се споразумяват с АПИ кой да чисти и ремонтира пътищата

Нели Чолашка 10 декември 2014 в 12:51 2573 0

Общините и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще си поделят отговорността чрез споразумение за поддържането на пътната инфраструктура и за зимното почистване.

Това предвиждат промени в Закона за пътищата, внесени от ГЕРБ, които бяха приети днес на първо четене.

Предложението предвижда дейностите по изграждането, поддържането и ремонта на републиканските пътища, които влизат в границите на урбанизираните територии, да се осъществяват по взаимна договореност между общините и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Според вносителите действащата към момента уредба усложнява зимното поддържане на републиканските пътища, които попадат в рамките на големите градове. 

На практика ГЕРБ връща разпоредба, която е действала до 2013 г. и по предложение на БСП предишния парламент вмени на АПИ задължението да почиства и ремонтира пътищата в общини с до 100 хил. жители.

Дора Янкова от БСП, дългогодишен кмет на Смолян, призова ГЕРБ да оттегли предложения текст, тъй като ще създаде проблем на много общини.

Колежката й Мая Манолова апелира за същото и обяви, че поправката на БСП не е действала в зимни условия. 

По думите й в предишни години споразуменията между общините и АПИ са били подписвани от позицията на силния и агенцията е компенсирала с мижави средства кметствата.

На общините се отпускали по 300 лв. на кв. м, а на частните почистващи фирми - по 3000 лв.

Ако в Кюстендил не е имало сняг, то в други общини имаше метър сняг преди месец. Това не е закон за Смолян или Кюстендил", контрира Цветомир Михов, който е сред вносителите от ГЕРБ.

Той призна, че предложения текст също няма да реши проблемите с поддръжката на пътищата и обеща, че ще се съобразят с всякакви разумни предложения между първо и второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови