Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Плевнелиев показа документи за къщата в Гърция

Юлиан Христов 21 октомври 2013 в 16:40 11838 88

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив

Нека се запитаме чии интереси наруших, когато се възпротивих срещу безпринципното назначение за председател на ДАНС или с искането си за диверсификация на държавните пари. Освен на кого преча е важно да се отговори и за целите на тази атака срещу мен. Очевидно се цели да се отклони вниманието от истинските скандали – това са опити за връщане на Държавна сигурност на бял кон.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на нападките срещу него и случая с имота му в Гърция. Според публикации в медиите като бизнесмен Плевнелиев е купил къща в Халкидики, като е платил повече от 700 хил. евро в брой.

На специален брифинг днес президентът заяви, че ще покаже банковите документи, които доказват обратното – че той е платил за имота си по банков път, а банковите му сметки са в Райфайзен банк, Дойче банк и Националната банка на Гърция.

„Ако някой смята, че сметките в трите банки са офшорни сметки – виждате ли как с нелепи твърдения се манипулира общественото мнение“, заяви Плевнелиев.

Той поясни, че е платил за имота на два транша през октомври и ноември 2007 година от сметки от Дойче банк и Райфайзен банк, които са преведени по сметка на Националната банка на Гърция. Записаната цена в нотариалния акт е реалната цена на имота и тя е три пъти по-висока от данъчната оценка. „Защото, като предприемач и политик, уважавам законите“, каза Плевнелиев.

„Какво ли не се изписа и изговори срещу мен от определена медийна група и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тиражираше се, че съм разхождал куфарче с пари зад границата. Това не е вярно. Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция”, обясни Плевнелиев.

По думите му не е останала институция в страната, която да не е била замесена в скандал. По този начин се завихря поредица от скандали. „Кой печели, когато водата е мътна? Подобни методи използват тези, които разчитат да постигнат успех извън правилата, те не искат държава и институции, които да работят за обществото, а за силните на деня.

Той припомни, че от февруарските протести и поставените тогава искания не са намерени решения. "Как ще обясним на българските граждани, че сме пропилели една година в скандали, но не и това, което дължим на хората. Оттук нататък няма да легитимират популисти, продукт на политически инженеринг, които вместо да дадат обяснения какво ще смятат да извършат за нацията, фабрикуват комопромати", каза още държавният глава.

Плевнелиев потвърди информацията, че смята да сезира Конституционния съд по случая с Делян Пеевски

"В следващите дни ще сезирам Конституционния съд с искане да се произнесе по решението на Народното събрание, свързано със злополучния избор за шеф на ДАНС. Когато си на върха, там духат силни ветрове. Нищо няма да ме отклони от пътя да служа на народа и гражданското общество, да действам по съвест и Конституция”, заяви държавният глава.

Той отговори и на изявлението на вътрешния министър Цветлин Йовчев за това, че Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента не е играчка в ръцете на дете.

"Изпълнителната власт трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите. Справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Има план, ревизираха го наскоро, Съветът за сигурност при МС се събра, по-често трябва да се събира и изпълнителната власт има всички правомощия и задължения, за да се справя с този проблем. Не зависи от президента бежанците да получат легло, ток вода и да им осигурим най-елементарните условия. Изпълнителната власт трябва да се организира добре и да си свърши работата", каза той. Плевнелиев поясни, че като държавен глава е предприел необходимите мерки по въпроса с бежанците като е разговарял с върховния комисар по бежанците при ООН Антониу Гутериш, имал е и среща с еврокомисаря Кристалина Георгиева. 

"Да, ще има КСНС, кога и как - ще стане ясно скоро", каза още Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!