Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Лоши новини за британците

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 ноември 2016 в 12:35165716

Лоши новини за поддръжниците на Брекзита: излизането на Великобритания от ЕС не просто няма да влее пари в държавната хазна. Точно обратното дори - британците очевидно ще трябва да затегнат коланите.

Както съобщи британският финансов министър Филип Хамънд при представянето на първия си проектобюджет, прогнозите за стопанския ръст през идната година трябва да бъдат занижени до 1,4 процента. Преди референдума експертите прогнозираха ръст от 2,2 на сто.

Половин година по-късно

За да компенсира намаляването на данъчните приходи, през следващите пет години Великобритания ще задлъжнее с още около 143 милиарда евро. А за да се предотврати отрицателното въздействие на Брекзита върху стопанския напредък от последните години, ще са необходими милиардни инвестиции в инфраструктурата, както и данъчни облекчения. Реалността го доказва: няма и шест месеца от референдума, а британската икономика вече усеща последиците от решението за излизане от ЕС. Британската лира загуби 11 процента от стойността си спрямо еврото, което от своя страна оскъпи вноса на европейски стоки.

И още нещо много важно: тъй като търговските отношения с ЕС все още не са изяснени, фирмите се въздържат от инвестиции в Обединеното кралство. А редица международни финансови институти вече обявиха, че ще преместят бизнеса си другаде - например във Франкфурт, Дъблин или Париж. Причина за това са техните опасения, че след Брекзита няма да могат да предлагат своите продукти и услуги навсякъде в ЕС.

Но излизането от ЕС ще засегне не само финансовия бранш. ЕС е най-важният търговски партньор на Обединеното кралство - почти половината от британския износ е насочен именно към Европейския съюз, като годишно става дума за сумата от 182 милиарда евро. В бъдеще това неизменно ще се промени, тъй като търговските бариери и митата ще оскъпят значително износа на британски стоки и услуги.

Поради всичко изброено дотук британската правителствена ръководителка Тереза Мей настоява за т.нар. "мек Брекзит". Тя иска Великобритания да запази достъпа си до европейския вътрешен пазар, но същевременно отказва да прилага и занапред свободното придвижване на европейски граждани във Великобритания. Отсега е ясно, че Мей едва ли ще успее да прокара исканията си в Брюксел. Германската канцлерка Ангела Меркел вече обяви, че който иска свободен достъп до европейския вътрешен пазар, трябва да съблюдава и четирите основни европейски свободи. А към тях спада и свободното придвижване на работна ръка.

Мрачни перспективи

Преди референдума за излизане от ЕС поддръжницитге на Брекзита уверяваха, че еврочленството струвало много скъпо и че ако се откъсне от ЕС, британската икономика щяла да просперира, тъй като Обединеното кралство можело да сключва търговски споразумения по целия свят - например със САЩ. Но след победата на Доналд Тръмп, за когото знаем, че е поддръжник на протекционизма, икономическият съюз със САЩ изглежда трудно постижимо начинание. На фона на тези мрачни перспективи следващият проектобюджет на британския финансов министър може да съдържа и още по-неприятни новини.
In Trum we trust

Рейтинг : 2647

29.11 2016 в 15:37 6
+ 11
- 1
Предлагам да почнете да се притеснявате за Великобритания, когато британците почнат да идват в България да ни събират реколтата и да ни мият клозетите, за сега тази много престижна работа на острова се извършва главно от българи и румънци.
Victimized

Рейтинг : 13522

29.11 2016 в 15:13 5
+ 10
- 6
Има ли някой който да продължава да вярва на всякакви прогнози и проучвания, поръчани и направени за институциите?
Някой чел ли е 1984 на Оруел ? Там едната седмица съобщават, че намалят дажбата на шоколад от 300 гр. на 200 гр., следващата седмица съобщават тържествено, че са вдигнали дажбата от 150 гр. на 200 гр, и възхваляват големия Брат.
Ето това е положението с модерните социологически и икономически изследвания. Целта не е информация а дезинформация....
Ал Кин

Рейтинг : -3753

29.11 2016 в 15:12 4
+ 13
- 17
Що да са лоши. Ей де е Евразия, там съюзи и съзючета се правят всеки ден, мераклии много, люшкащи се икономики - тоже.
Може и да станат ортаци с рублата, за която упорито се твърди, че скоро курсът и ще бъде вързан към консумацията на водка и така ще стане най-стабилната валута в света. Иде Великорублата. Кеф.
Ba4uKiko

Рейтинг : -10805

29.11 2016 в 14:28 3

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Stoiko Todorov

Рейтинг : 1001

29.11 2016 в 14:22 2
+ 4
- 8
Сингапур има по-висок БВП от UK. Поне образовай себе си и своите клакьори докато разнасяш зараза из нета.
Професор Балкански

Рейтинг : 74992

29.11 2016 в 13:04 1
+ 16
- 16
Естествено, че след като в Дребнобритания все още на власт са пиндоски марионетки, те да не правят нищо, за да се възползват от многобройните благоприятни възможности на Брекзита, примерно активизиране на търговско-икономическите връзки със страни извън ЕС, на първо място Россия, Китай, Северна Корея, Куба, Венецуела, Бразилия, Аржентина, Индия, Сингапур, Южна Африка, и т.н. Чичо Сам не дава?! Еми дребнобританците са си решават проблемите с бившите колонии бе. Няма какво да чакат. Света се промени.
 
Още от : Икономика
24 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.