Управителят на БНБ и бившият министър на икономиката: Еврозоната се отлага

OFFNews 18 април 2024 в 14:51 6862 2

Снимка GettyImages

Намаляването на инфлацията за пореден месец трябва да е по-осезаемо, за да може България да получи положителна оценка в Конвергентния доклад на Европейската комисия и така да влезем в еврозоната, заяви управителя на БНБ Димитър Радев, който даде интервю пред пратеник на БТА във Вашингтон. Според него и бившият министър на икономиката Богдан Богданов реалистичен сценарий е България да не влезе в еврозоната в началото на 2025 г.

Радев смята, че ако инфлационният критерий, който е определян като единствения, който страната ни не покрива, не бъде изпълнен през юни, е възможно да стане по-късно тази година, така че да се присъединим към еврозоната от 2025 г., макар не в нейното начало.

"Това е възможен и на този етап по-вероятен сценарий", обясни Радев.

Той отново коментира ролята на бюджета при намаляването на инфлацията. От думите му става ясно, че политиката, която се води от държавата е в точно обратната посока.

"Бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите", посочи управителят на БНБ.

По думите му евентуално увеличение на данъците у нас не би допринесло за намаляване на инфлацията, а за увеличение на сивия сектор.

Според бившият министър на икономиката Богдан Богданов не може да се каже със сигурност дали страната ни няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г.

"Това нещо ще може да кажем със сигурност, когато видим конвергентния доклад. За десети месец инфлацията продължава да спада. Зависи какви ще бъдат усилията през следващите месеци да се намали натискът върху цените и да имаме подходящи данни в предстоящия доклад", каза Богданов в ефира на Нова.

Според него реалистичният сценарий е страната ни да не успее да влезе в евроозната в началото на 2025 г.

"Ние не виждаме активни действия около това България да бъде приета", посочи Богданов.

Той смята, че част от аспектите на бюджета са насочени към намаляване на ифлационния натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки