КНСБ: 2616 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство

OFFNews 22 април 2024 в 14:52 2364 0

Пламен Димитров

Снимка КНСБ

Президентът на КНСБ Пламен Димитров

Общо 2616 лв. струва издръжката на живот за тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години.

Това стана ясно на пресконференция на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи данни на Наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към март 2024 г., предаде БТА. 

През декември са били нужни 2588 лв. за издръжка на тричленно семейство.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база. Димитров обясни, че в периода март 2023 - март 2024 г. издръжката на живот е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек.

Общо 65,3% от работещите българи не достигат заплатите за издръжка, а със заплати до 1000 лв. са 32,1% (820 хил. българи). Димитров уточни, че това са т.нар. работещи бедни.

Президентът на КНСБ добави, че средният осигурителен доход се увеличава с 14,7%, а хората, които не достигат заплатата за издръжка, намаляват.

Това, според Димитров, е "добра новина, постигната и благодарение на натиска на синдиката за увеличение на заплатите".

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ Любослав Костов съобщи, че през последното тримесечие ситуацията при 20-те продукти от малката потребителска кошница е разнородна.

Сред стоките в малката потребителска кошница са брашно, хляб, ориз, кайма, кренвирши, прясно мляко, кисело мляко, яйца, олио. Той обясни, че има стоки, които поскъпват двуцифрено като кренвиршите, месото и каймата с между 10 и 15%. Общо 108 лв. са стрували тези 20 стоки през миналата година, а сега – 113 лв., което е ръст от около 4,2%.

При сравнение на цените на стоките у нас с цените в шест други държави е установено, че сиренето например е по-евтино в Испания, във Франция, Хърватия, Нидерландия и Румъния, като само в Германия цената му е по-висока. Това се отнася и за цената на хляба.

Костов обобщи, че в България 20-те продукта струват 58 евро в България, докато в Испания, Франция, Хърватия и Румъния е по-евтино. В България тези стоки могат да се купят 8,2 пъти, в Испания – 26 пъти, във Франция – 33 пъти, а в Румъния – 15 пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков