България ще помага на Украйна да възстанови енергетиката си

OFFNews 24 април 2024 в 16:27 2290 1

Олеся
България ще помага на Украйна да възстанови енергетиката си.

„Българската страна ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Задълбочаването на сътрудничество в сферата на енергетиката е от взаимен интерес и за двете страни“. Това каза министър на енергетиката Владимир Малинов по време на среща с Н. Пр. Олеся Илашчук, посланик на Република Украйна у нас.

Двамата разговаряха за възможностите на българската страна да предостави адекватна и навременна подкрепа на Киев в краткосрочен и дългосрочен план.

Малинов и Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от юли 2023 г. По думите на енергийния министър София ще предприеме необходимите стъпки за реализация на процеса в най-кратки срокове.

Дискутирана бе и темата за осигуряване на алтернативни газови доставки за Украйна след спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия.

„От стратегическо значение за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа е реализацията на инициативата за вертикален газов коридор. Надграждането на съществуващата инфраструктура ще позволи пренос на допълнителни обеми алтернативни доставки за Украйна“, подчерта Малинов по време на срещата.

По думите му вертикалният коридор ще осигури продължаване оперирането на газопреносната мрежа и подземните газови хранилища в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков