Полицията мачка студентите (на живо)

OFFNews 12 ноември 2013 в 10:26 52213 104

Снимка: OFFNews
Снимка: OFFNews

 

 

Студентската окупация на парламента стигна до сблъсъци с полицията. Протестиращи опитаха да направят жива верига откъм задния вход на парламента при храм-паметника "Св. Ал. Невски". Това доведе до сблъсъци с полицията, която опита да изтласка протестиращите. 

Един човек е с разбита глава, след като беше ударен от полиция. Той е зад загражденията.

Преди обявената в 10.30 часа студентска окупация денят на депутатите започна при засилено полицейско присъствие.

Въпреки че преди 10.00 часа пред Парламента имаше едва 30-тина протестиращи, полицейските части и жандармерията вече бяха заели местата си около сградата. Задният вход на Народното събрание, от където влизат депутатите, беше заграден от автомобили на жандармерията. Така протестиращите не могат да видят кога влизат народните представители.

Хронология на протеста:

17.21 часа - Протестът се премести пред парламента. 

16.55 часа - Протестът блокира кръстовището на бул. "Тодор Александров" и бул. "Мария Луиза" пред статуята на Света София. Малко по-късно хората се отправиха обратно към парламента. 

16.39 часа - Обстановката около Националната художествена галерия се успокои. Жандармеристите свалиха маските и каските си, когато протестиращи запяха националния химн.

15.43 часа - Депутати напускат парламента в автомобили по няколко души. На една от колите на предния капак се качи протестиращ, който беше свален от полицията е пребит. Депутати напускат и през входа срещу БАН.

15.38 часа - Отцепена е ул. "Г.С Раковски" от Руската църква до пл. "Славейков". Според очевидци депутати напускат по ул. "Париж". Депутати започнаха да напускат парламента от Северния вход. 

15.36 часа - Напрежението и пред Парламента се покачи. Площадът е пълен с жандармерия, която направи две плътни вериги и започна да изтласква протестиращите. 

15.32 часа - Полицаи има в двора на Художествената академия зад парламента. 

15.28 часа - Подслушан разговор от полицейски автомобил - по радиостанцията диспечерка обяви: "Разчистете пътя към паметника "Васил Лески" и ул. "Оборище" (редакцията на OFFNews предупреждава, че изпускането на тази информация може да е умишлено и не се ангажира с достоверността ѝ).

15.22 часа - Полицейски подкрепления дойдоха пред храм-паметника. Обстановката пред парламента и паметника на Цар Освободител е спокойна.

15.13 часа - Протестиращите изгониха човек, когото определиха като провокатор. Заради него стана спречкване. Полицията го отведе. 

15.09 часа - Полицаи изблъскаха журналисти. Съобщава се за други пострадали пред храма. В задната част на храма има жива верига. Жива верига има от служителите на реда, които разшириха периметъра, който се охранява. Друга верига от протестиращи има на кръстовището на ул. "Оборище" с бул. "Васил Левски". 

14.57 часа -  Полицията направи кордон с четири полицейски коли пред "Св. Ал. Невски". Колите отиват към парламента. Напрежението е голямо.

14.55 часа - Полицията започна да притиска студентите към патрулните автомобили, които преди това паркира зад тях. По полицията хвърчат бомбички и пиратки.

14.53 часа - Полицията атакува протестиращите. С каски и щитове се опитва да изтика хората.

14.50 часа - На ул. "Оборище" полицейска патрулка опита да мине през протестиращите и да влезе в зоната зад парламента. Протестиращите я спряха с телата си, а други се опитаха да я обърнат. Лидери на протеста ги спряха. В момента патрулката е блокирана.

14.00 часа - Ново напрежение между полиция и портестиращи на ул. "Оборище" зад храм-паметника "Св. Ал. Невски". Причината е барикада, която издигнаха протестиращите от саксии, бетонни плочки и кофи за боклук. Жандрамерията измъкна металните заграждения. Има много полиция и жандармерия с палки и щитове, които избутаха протестиращите. При избутването имаше и паднали хора, които бяха извлачени и след това пуснати. Моторизирани полицаи се опитват да освободят улицата. Кръстовището с бул. "Васил Левски" не е блокирано.

13.40 часа - Протестиращи не позволиха на полицейския бус да отведе задържания мъж. Полицията разбута хората. 

13.34 часа - Полицията арестува мъж, който ритнал полицай. Задържаният твърди, че полицията първа му е посегнала. Някои протестиращи се усъмниха, че това е провокатор. Други не вярват, че мъжът е дошъл при шестима полицаи и се е осмелил да ритне един от тях.

13.27 часа - На протестиращите бяха донесени стекове с минерална вода. 

13.24 часа - Студентите около храм-паметника "Св. Ал. Невски" скандират "Кой предложи". Обстановката за момента е спокойна. Остават блокирани всички постъпи към НС. Има протестиращи и на ул. "Париж" в близост до дипломатическото представителство на Италия и Светия Синод.

13.12 часа - Сред студентите се появи информацията, че депутати от ГЕРБ ще излязат, за да ги аплодират. 

13.00 часа - Протестиращи сами издигнаха заграждения пред парламента.

12.45 часа - Живите вериги около храм-паметника остават. В района има близо 2000 протестиращи. В парламента депутатът от БСП Мая Манолова отрече да има безредици около парламента. ГЕРБ поискаха прекратяване на заседанието, докато в залата не се появи Пламен Орешарски.

12.06 часа - Напрежението около храма спадна. Протестиращи скандират: "Вие сте позор. Оставка и затвор!"

11.55 часа - Човек е с разбита глава. Борис Рнгелов от студентските протести обясни, че е бил ритан от полицаи. Той поискал служителите да се легитимират, но те отказали. 

11.45 часа - Сред викове "Убийци" полицаите опитаха да избутат второ заграждение зад храм-паметника "Св. Ал. Невски". Има няколко задържани протестиращи, които са зад полицейските заграждения. Един протестиращ проби полицейския кордон и беше подгонен от полицай, който го напсува. Има призиви да се снимат сблъсъците и лицата на полицаите. "Снимайте тези полицаи скапани", призова жена.

11.40 часа - Едно момиче е било прегазено по време на сблъсъците. Протестиращите пропуснаха линейка до площада. 

11.38 часа - Втори кордон полиция избутва протеста и журналистите. Беше разчистен периметър, за да се изчисти площада. Обстановката се успокои, но районът е блокиран от протестиращи. 

11.35 часа - Студенти лягат пред полицейски автомобили, камионетки и бусове. Полицията ги влачи, за да ги отстрани от пътя. 

11.31 часа - Полицията опита да изтласка протестиращите. Това породи гнева на някои от тях, които започнаха да ги освиркват и да викат "Боклуци". 

11.28 часа - Живата верига се насочи към парламента. Стигна се до сблъсъци с полицията. На земята има повалени протестиращи.

11.25 часа - Пред входа на катедралата "Св. Ал. Невски" студенти направиха жива верига, за да не пуснат депутатите извън Народното събрание. Има информация за сблъсъци с полицията. На улицата има поставени пейки. Студенти са блокирали и подходите към храма в съседните улички.

11.18 часа - Полицията започна проверки на личните карти на някои от протестиращите. Сред проверените беше и Станислав Въчин, богословът, който развя трибагреника от катедралата "Св. Ал. Невски", а по-късно беше уволнен.  

11.09 часа - Протестиращите обявиха, че основно трябва да се съберат на площад "Св. Ал. Невски".

11.06 часа - Студентите се разпределиха по различните страни на НС с намерението да го оградят и блокират.

11.03 часа - Протестиращите посрещнаха с освирквания избора на Алиосман Имамов за зам.-председател на Народното събрание. Той беше избран на мястото на напусналия Христо Бисеров.

11.02 часа - Пред OFFNews Ивайло Динев потвърди, че студентите обмислят промяна на окупационния протест. От сряда обмислят да освободят достъпа до Ректората.

10.56 часа - Студентите изпяха националния химн. Един от тях обяви по мегафон, че ще останат пред Парламента, докато депутатите не приключат работа, за да не ги пуснат да излязат. Протестиращите започнаха да скандират: "Тука ще стоим".

10.42 часа - Студенти отрекоха информацията, която беше тиражирана, че от утре свалят окупацията на Ректората.

10.40 часа - Протестиращите изгониха екип на ТВ "Алфа". Репортерът и операторът потърсиха защита от полицията. 

10.33 часа - Броят на студентите достигна 500 души. Те скандират "Оставка".

10.20 часа – Стотина студентите се събраха във вътрешния двор на Ректората. Те имат готовност да се отправят към парламента.

10.00 часа - 30-тина души се събраха около сградата на Народното събрание.

Протестът на живо със съдействието на блогъра Иво Божков:

Live streaming video by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!