Нова мода - наука в мола

OFFNews 23 май 2014 в 14:01 3838 1

Христо Колев
Христо Колев

Четвъртото издание на форума за популярна наука Ratio ще се проведе на 24 май в столичния мол Paradise Center на бул. "Черни връх".

Събитието, което представя науката на разбираем за всеки език, този път се фокусира върху биологията, физиката и химията с двама британски и един български лектор.

Пръв на научната сцена ще се качи д-р Андрю Бери – британски биолог, преподавател в Harvard University.

Той специализира в сферата на еволюционна биология и историята на теорията за еволюцията. Темата му на Ratio ще бъде свързана с развитието на еволюционната теория след Чарлз Дарвин. Фокус са новости в сфери като геномиката и изследването на останки от древни ДНК, за да разберем по-добре човешката еволюция.

След темата за еволюцията вниманието ще се насочи към видимото и невидимото в електромагнитния спектър. Презентацията е забъркана по правилната рецепта, включваща теория, ефектни експерименти и отговори на фундаментални въпроси като например “Защо чинията на микровълновата печка се върти?”

Темата ще бъде представена от Христо Колев, докторант в катедра “Аналитична химия” при Софийския Университет. Освен химик, той е и концептуален артист, любител на научните антики и активен комуникатор на науката.

Последен на сцената ще се появи д-р Джон Ръниънс от Oxford Brookes University. Той се занимава с биология на растенията и изследва клетките на живите организми. Освен за научната си работа, д-р Ръниънс отделя време и за популяризиране на науката, като води радиопредаването на BBC „Dr. Molecule“. На Ratio той ще обясни “Защо учените създадоха зелена флуоресцираща мишка?”

Билетите за Ratio са на цена от 10лв. за стандартен билет и 6лв. за преференциален билет на ученици и студенти.

Те вече сa в продажба онлайн, както и на всички каси от мрежата на Eventim.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!