Мимикрията и заселването на Марс фокус на научния форум Ratio на 18 октомври (програма)

ОFFNews 17 октомври 2014 в 17:19 3223 0

Какво представлява мимикрията? Как да преценяваме информацията онлайн? И кога най-сетне ще можем да се заселим на Марс? Отговорите на тези и още много въпроси ще научат гостите на форума за популярна наука Ratio, който се провежда за пети път на 18 октомври в Sofia Event Center.

Залата се намира на ниво 3 в Paradise Center (бул. "Черни връх" 100). До търговския център се стига с трамвай №10 и с автобуси 64, 83, 88, 93, 98, 120 и 122.

Този път международен гост на събитието е световно известният защитник на еволюцията д-р Джери Койн. Д-р Койн е биолог, преподавател в Университета в Чикаго и автор на блога Защо еволюцията е вярна? (Why Evolution is True). Активно коментира въпросите на еволюционната генетика, като работи основно с плодовите мушици Drosophila.

По време на Ratio д-р Койн ще говори за мимикрията и как тя се използва еволюционно от различни видове. Мимикрията е не просто интересен естетически феномен. Тя дава доказателства за естествения отбор и предоставя на учените конкретни идеи за това как този ефект се създава еволюционно при различни организми.

Втората тема на Ratio обяснява как различни поляризирани обществени теми като глобалното затопляне, ГМО и употребата на марихуана се представят сензационно в медиите, как могат да се провеждат селективни изследвания с определена комерсиална цел и как сами да проверяваме фактите и източниците зад новините. Презентацията е на д-р Юлиян Караджов - биохимик, занимаващ се с изследвания върху ефекта на наркотични вещества, зависимости и наркомании.

Третият лектор на Ratio е д-р Владимир Божилов, доктор по астрофизика и астрономия и научен редактор на сп. BBC Знание. Темата му на Ratio e "Марс: Неразказан", в която ще чуете какви са последните научни резултати от изследвания на червената планета, какви проекти предстоят, както и кога ще можем да заселим Марс. От векове се питаме, дали на Марс не е имало друга цивилизация, досущ като нашата и какво й се е случило? Ето защо изследването на Червената планета е важно за нашето минало, но е и още по-важно за нашето бъдеще.

Билетите за събитието са в продажба през сайта на Ratio, а ще могат да се вземат и на място в деня на събитието. Стандартният билет, който дава достъп до всички лекции, е на цена 10 лв., а за ученици и студенти е предвиден намален билет с цена 6 лв. (при регистрация на място ще трябва да покажете и документ – студентска книжка или бележник). В деня на събитието стандартният билет ще е на цена 15 лв. Може да си вземете и дарителски билет с тениска на цена от 50 лв.

Програма на събитието по часове:

- 14:00 – 14:15 – откриване;
- 14:15 – 15:00 – д-р Джери Койн – Мимикрията;
- 15:00 – 15:30 – кафе пауза;
- 15:30 – 16:15 – д-р Юлиян Караджов;
- 16:15 – 16:30 – почивка;
- 16:30 – 17:15 – д-р Владимир Божилов – Марс: Неразказан;
- 17:15 – 17:45 – кафе пауза;
- 17:45 – 18:30 – дискусионен панел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови