Aвтомонтьор на път да направи революция в акушерството

OFFNews 04 декември 2013 в 12:23 8057 7

Уредът на Одон
Уредът на Одон

Автомонтьор от Аржентина е на път да направи революция в акушерството. Той е изобретил уред за "изваждане" на плода от майчината утроба при трудно раждане, който сериозно е заинтригувал Световната здравна организация (СЗО), съобщава Би Би Си. 

В момента се провеждат тестове с изкуствени манекени, а отскоро и с жени. Ако уредът бъде одобрен за употреба, това ще бъде първото нововъведение от векове в гинекологичните инструменти, използвани по време на тежки раждания. Последното въведение - форцепсът - е в употреба от 19-и век.

Идеята хрумнала на аржентинеца Хорхе Одон, след като работниците в автосервиза му показали видео в Youtube с ефектен трик за изваждане на цяла коркова тапа от винена бутилка (виж видеото по-надолу): бутилката се навежда и в гърлото се пъха найлонов плик. После пликът се надува през гърлото на бутилката и така обвива корка. След това се издърпва и тапата излиза цяла за секунди.

Одон, който има и други изобретения, но все в сферата на механиката, се замислил дали принципът на корковата тапа в бутилката не би могла да помогне на жените по време на дълго раждане. Така се родил уредът, който носи неговото име - Одон. 

Мъжът едва успял да убеди един акушер-гинеколог в родината си да го приеме на среща, за да му представи идеята му. Докторът истински се заинтригувал и Хорхе осъзнал, че в изобретението му има хляб. Патентовал го и започнал опити - първоначално с играчки в буркани, впоследствие с макети и манекени.

Представил готовия модел на лекар в Центъра за медицинско образование и клинични проучвания в Буенос Айрес, като първоначално демонстрирал трика с корковата тапа, а докторът решил, че участва в скрита камера. Впоследствие обаче проявил интерес към уреда и обещал съдействие за разработването му. Под негово ръководство били решено Одон-ът да обхваща само главата на бебето, за да не нарани стените на матката.

През 2008-ма проектът стигнал до знанието на СЗО. При посещение в Буенос Айрес главният координатор на организацията Марио Мериалди присъствал на демонстрация, която трябвало да трае десет минути. Вместо това, срещата продължила два часа. "Бях заинтригуван, но и скептичен, защото много години, почти векове, в тази сфера не е имало иновации", казва след това Мериалди.

Според статистиката в едно от десет раждания се налага използването на форцепс или вакуум-екстрактор, припомня Би Би Си. И двата уреда крият рискове от увреждане на тъкани и деформации.

Уредът на Одон завършва с двупластов гумен накрайник, който се поставя в родовия канал. Напомпва се малко въздух, който надува камера и обгръща нежно главата на бебето около брадичката. Това не затруднява дишането на плода, понеже той не диша през носа до момента на раждането. След това бебето се издърпва без риск от наранявания, обяснява авторът.

Експерименти с уреда в лабораторни условия вече се провеждат и в университет в американския щат Айова. Тестовете се наблюдават изкъсо от СЗО.

Според експертите, ако експериментите са успешни, уредът би бил от голяма полза в развиващите се страни, където продължителните раждания, в които плодът не може да излезе, често имат фатален изход. В развитите страни пък уредът би могъл да намали нарастващия дял на ражданията с Цезарово сечение.

Опити с Одон вече са правени и върху родилки доброволки. Когато това се случва, Хорхе Одон обръсва мустака си, тъй като в зората на изобретението си се зарича, ако това някога се случи, да се раздели с мустаците си.

Една от доброволките е 35-годишната учителка по пеене Мариана Макиарола, която се подложила на експеримента с още 29 жени. За всички тях ражданията не са били първи.

"Раждането на първия ми бе хубаво изживяване, но твърде болезнено", споделя тя мотивацията си да се сключи в тестовете.

Благодарение на жените доброволци Одон успява да добави към уреда си приставка за по-лесно прилагане.

"По време на раждането ми Хорхе бе в родилната зала, имаше и екип да заснеме експеримента. Въобще не усетих болка. Стана бързо и ми бе приятно да наблюдавам как се ражда синът ми", спомня си Макиарола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови