Игра на Кодове: трагичната съдба на един гениален математик

Ваня Милева Последна промяна на 05 януари 2015 в 14:02 16829 12

Наскоро бе премиерата на филма "Игра на Кодове" ("The Imitation Game"). Филмът вече получи най-големия приз на международния кинофестивал в Торонто и е сериозен кандидат за тазгодишните Оскари.

Сюжетът на норвежкия режисьор Мортен Тилдум, който две години е в списъка на най-добрите отхвърлени от Холивуд сценарии, е за британския криптограф Алън Тюринг, разбил кода на немската машина за шифри „Енигма“.

Кой е Алън Тюринг?

За математици, програмисти и компютърни инженери името Алън Тюринг е познато, защото като студенти е трябвало да учат за "машината на Тюринг" - основата на теорията на алгоритмите. 

Между другото, Алън Тюринг първи пуска в обръщение термина "компютър" в съвременния смисъл на думата. Преди него така са наричали тези, които се занимават със сметки, например, банковите служители, които по това време са работили със сметало.

Алън Тюринг е златното момче на британската математиката, но има и огромна заслуга в криптографията - той е гениален "разбивач на кодове" , а за неговото хакерство му е благодарна цяла Великобритания по време на Втората световна война. 

Алън Тюринг дешифрира кода на немската „Енигма”, машина за кодиране, за шифроване на информацията, която фашистка Германия изпраща до своите кораби, подводници и самолети по радиото.  Дълго време британските криптографи не могат да се справят с предизвикателството. Но Тюринг успява. По това време е малко повече от тридесет години.

Но Тюринг е гей, нещо непростимо за тогавашна Англия.

И през 1952-та се случва скандал. Тюринг се запознава с един младеж, който помага на крадци да влязат в къщата му. Тюринг съобщава за престъплението в полицията и в хода на разследването признава за сексуалната си връзка. По това време хомосексуалността е незаконна във Великобритания и официално се счита за психическо заболяване. Гениалният математик никога не е смятал, че прави нещо нередно и е осъден. Даден му е избор - или да влезе в затвора, или да бъде химически кастриран чрез хормонална терапия, която води до импотентност. Тюринг е освободен от държавна служба и му е отказан достъп до класифицирана информация.

Две години по-късно Алън Тюринг е намерен мъртъв. Официалната версия гласи, че 42-годишният математик се е самоубил. Аутопсията показва, че причината за смъртта е отравяне с цианид. На нощното му шкафче е намерена нахапана ябълка и въпреки че не е имало експертиза за наличие на цианид, мнението, че именно тя е съдържала отровата, е широко разпространено.

Тюринг е пресъздал сцена от любимата си приказка "Снежанка".

Има обаче предположение, че е бил отровен.

През 1967 г. "престъплението" хомосексуалност е било премахнато от Наказателния кодекс на Великобритания. Но кралско помилване Тюринг получава едва наскоро, през 2013 г. Реабилитацията на великия математик е искана от много известни учени, включително и от Стивън Хокинг. Кралицата го помилва по предложение на министъра на правосъдието Крис Грейлинг.

"Присъдата на Тюринг считаме за несправедлива и дискриминационна, а помилването - достоен знак на почит към този велик човек" , се казва в решението на кралския министър на правосъдието на Великобритания Крис Грейлинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2015 в 17:49

Тази трагична история все едно са я съчинили в шести отдел на ДС. В къщата на криптолог, работещ за армията влизат крадци. Това е времето на студената война и се търси врага навсякъде. Големият математик е махнат от държавна служба, с отказан достъп до секретна информация и после е отровен- явно са го мислели за шпионин. Реабилитиран чак 2013. Щото бил педал? Ами не - минали са над 60 години, вероятно достатъчни да има давност откакто са спрели да ползват неговите алгоритми, пък и изчислителната мощ стана евтина и позволява брут форс атака на стари алгоритми, а също така вероятно предстои да се разсекретят и документите по операцията.

05.01 2015 в 17:29

Не потънала подводница да потънала подводница и
най лоновите торбички от дедовата ряпа.

05.01 2015 в 16:11

Значи обшо взето педераст е прецакал Хитлер ьхахь

05.01 2015 в 16:11

Преди да коментирате наизуст, гледайте филма. И ще разберете и за поляците, и за подводниците, и за ролята на Тюринг.

05.01 2015 в 16:00

Първите разбили кода на Енигма са трима полски учени. Така че, да не навират този англичанин, колкото и гениален да е бил....

05.01 2015 в 15:59

Дедо, подводницата я хващат, след като е разбит кода. А то не е само едно разбиване, а продължителен процес.

05.01 2015 в 15:26

Разбил кода на германците друг път. Добре че хванаха една машина "Енигма" от не потънала немска подводница.

05.01 2015 в 15:13

Боряна Бонева, подробна информация има, но кой да чете, нали трябва да оплюем българското...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2

05.01 2015 в 14:53

време е митът че Джон Атанасов е отрил компютъра да се се развенчае. Всеки ползваш интернет като напише нещо свързано с компа знае, че това не е вярно. Въпроса е как се е родил митът. Май от едно дело за авторски права. Но защо точно Дж. Атанасов е признат по делото и какво му е признато това сеп замазва.

05.01 2015 в 14:49

@1, ако умеех да пиша така, щях да напиша същото - дума по дума.

Поздрав!