Властта тече! Какво да поискаме от нея?

Димитър Аврамов 17 юли 2020 в 20:14 10445 6

Неадекватност, неразбиране, обвинения, обиди, подозрения, лъжи – това излъчва властта спрямо протестиращите и недоволните от управлението. Единствената й реакция спрямо протеста досега бе да обяви оставките на 3-ма министри. Само дето никой не ги е искал тези оставки. Все едно да поискаш да речем прясно мляко, а да ти дадат винкел.

На всичкото отгоре оставките даже не са реални все още. Бяха обявени, но щели да бъдат “обсъдени” на коалиционен съвет след като минел вотът на недоверие срещу правителството, внесен от БСП. От БСП, които си мислят, че ще получат нещо друго освен среден пръст от протестиращите. За протестиращите председателката на БСП г-жа Корнелия Нинова е също толкова неприемлив политик, колкото сегашното управление. И то без изобщо да е идвала на власт!

Да се върна на министерските оставки, за да ви кажа колко неадекватна и болна е властта. Основните несъгласни с обявените оставки на министри са в групировката “Обединени партриоти”. Единият от нарочените от ГЕРБ министри, че са под влияние на ДПС - Емил Караниколов е в правителството по предложение на т. нар. “патриоти”. Те не са съгласни с оставката му. И те казват на ГЕРБ, че ако бъде сменен, не протестиращите, а “патриотите” ще свалят кабинета още на вота на недоверие. Всичко тече другари “патриоти”. Имайте предвид, че около Вас във властта е пълно с “предатели”, които разказват всичко, което си говорите там горе на подлия протестиращ народ, който стои там долу. Когато си говорите, че протестите са платени от “Черепа” или от други “мутри”, срещу които хората протестират, да знаете, че хората знаят, че ги обиждате. Тия “предатели” дето Ви издават какви ги приказвате, разказват също и как “патриотите” ходят на избори, кой и как им помага.

За съжаление политиката не е етична професия, защото се занимава с власт. Като се натъкми властта, тя може да прави добри неща за хората, може и да не прави. Част от тези, които ще дойдат да заменят сегашното статукво няма да са читави! Това обаче не е аргумент хората да оставят сегашната дълбоко прогнила, болна и разпадаща се власт, която тече, та чак се е изтекла.

Какво да поискаме от изтичащата се власт?

Докато властта е слаба, гражданите имат уникална възможност. Много е важно тя да не бъде пропусната. Важно е протестът да извади конкретни искания. Ето няколко предложения?

1. Задължително и само 100% машинно гласуване на избори. Да няма подмяна, късане, мацане, триене, производство на невалидни бюлетини и другите измами. Много важно е да не бутаме тук електронното, дистанционно гласуване, гласуване по пощата и други второстепенни екзотики. Може да са смислени, но разводняват темата. Важно е да има 100% машинно гласуване. Така ще сме сигурни, че никой няма да подменя подадените гласове.

2. Изработване на законов механизъм за разследване на главния прокурор през промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) или Конституцията. При промените в Конституцията от 2015 г. ГЕРБ и ДПС отхвърлиха идеята за създаване на независим прокурор, който не е подчинен на главния. Г-н Иван Гешев може да постигне съгласие с протестиращите като се обяви за създаването на специален прокурор, който да има право да разследва главния прокурор. Кел файда, ако той си подаде оставката и на негово място изберем нов “безконтролен” главен прокурор. На 23 юли се чака решение на Конституционния съд дали сега всеки прокурор може да разследва главния прокурор. Вероятно е отговорът да е "да". Ако това стане, ще ни кажат как има възможност за контрол върху главния прокурор. Кой прокурор обаче ще посмее да разследва началника си?

3. Премахване на специализирания съд и специализираната прокуратура. За съществуването им няма нито един сериозен правен аргумент. Те са създадени, за да може изпълнителната власт да кадрува по-лесно в съдебната система. Магистратите ще могат да вършат прекрасно работата си без “специализираните разклонения” на съдебната система.

4. Ново, двойно или дори тройно увеличение на доходите и заплатите на прокурори и съдии от 2021 г. На някой може да му се струва, че 7000 лв. заплата за висш магистрат, например за главния прокурор, са ужасно много, но не са! Прокурорите и съдиите трябва да имат шокиращо високи заплати, а обществото да ги гледа под лупа. Само така ще са независими от вечно податливата на корупция изпълнителна власт и бизнеса, който се храни чрез нея.

Нямам претенции, че горните 4 точки са най-важното, което протестът може да поиска. Важно е само протестиращите да подкрепят списък от конкретни и изпълними в следващия месец или два искания и да притиснат Народното събрание да ги приеме.

И накрая, важно е гневът на протеста да бъде насочен и към парламента. Там битува овчедушно, некомпетентно и сервилно спрямо изпълнителната власт мнозинство депутати, което послушно изпълнява всеки неин каприз. 44-тото Народно събрание не е “народно”! То не е парламент! То е най-отвратителната и слаба група депутати, влизала някога в най-важната сграда на българската институционална сиситема. В днешното “Народно събрание” съществува корупционно наредено, невидимо за гражданите мнозинство, част от което са квазиопозиционните партии ДПС и Воля. Чрез процедурни трикове и хватки, това мнозинство пази рахатлъка на изпълнителната власт и на шепа олигарси. Това мнозинство не е с протестиращите граждани. То е техен противник и единствената му позиция е да сервилничи пред правителството. България има нужда от силно и непокорно пред изпълнителната власт Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

18.07 2020 в 16:28

Знаеш ли, Свидетелите на седмия ден на Путин, напоследък не сте интересни.

2100

5

гоуемио

18.07 2020 в 14:41

Страшно е колко много хора не вдяват, че служебно правителство на московската марионетка Радев е по-вредно от изчакване на редовните избори!!!

23293

4

Стефан

17.07 2020 в 23:26

Да спрат да са чак толкова млади, красиви, креативни и иновативни, като когато заграбиха предишните избори. И да намерят поне грамотни и адекватни чиновници, а не тая нечленоразделна сган, която върлува от 10 години..

17439

3

мнение от IP

17.07 2020 в 22:47

Аз не искам нищо конкретно от тази власт, освен машинното гласуване и оставка.. Искам будно гражданско общество и честни избори, на които да да гласуваме масово. Всичко останало ще се случи, ако мислим и гласуваме. И може да не е популярно моето мнение - но никога и никаде високите заплати не са били гаранция срещу корупцията.

3000

2

DeadManWalking

17.07 2020 в 21:55

Какво да поискаме ли? Нека да е нещо по просто и кратичко. Аз, например, искам управници, които са честни, имат морал и достойнство. И не крадат. Нищо повече не искам. Не искам да са гении, професори или извънземни. И без това летвата на компетентност вече е толкова ниско, че едва ли някой би могъл да се мушне под нея.
А какъв главен прокурор да поискам? Хм. Може би просто нормален. И определено не този. Защо? Защото да кажеш, че хората не харесват главния прокурор, защото "си върши работата" е дебилско и показва пълна неадекватност. А от сегашния "главен", тази идиотия я слушаме всеки ден като гордост и обяснение на "народната любов" по улиците. Аз искам главен прокурор, който би разбрал, че ако си върши работата както трябва, обикновенните хора биха го харесвали и подкрепяли. А престъпниците биха се страхували от него и не биха го харесвали. В момента е точно обратното. Идеалния Анти-прокурор, при това "Главен".

5712

1

tough

17.07 2020 в 20:37

Ахаха, master of pumpkins замина за не знам къде като премиер на България, ама дали ще се върне като такъв? Дет се изказаха някои от бисипье-ту, може и да няма какво да обсъждат от понеделник нататък.