Quantcast

Цената на стабилността

Антоний Гълъбов Последна промяна на 13 декември 2015 в 14:00 8309 13

Провеждането на предсрочни избори през 2016 година е изключително лош сценарий за България. Подобно развитие увеличава многократно рисковете пред страната и ще компрометира публичния интерес. Това не означава, че говоренето за избори ще бъде преустановено. Точно обратното – твърде много, макар и различни по своя произход интереси търсят възможност за предизвикване на нов цикъл на политическа нестабилност. Цената на стабилността става все по-висока, но тя трябва да бъде платена от политиците, а не от гражданите. 

Решението на ръководството на ДСБ, което последва декларацията на Радан Кънев и оставката на министър Христо Иванов, отговаря на принципните разбирания на автентичната десница в България. Обхватът на конституционната реформа бе променен, а с това и неотвратимостта на нейните резултати. Министър Иванов пое политическата си отговорност за това. ДСБ направи същото, но тази позиция няма да бъде разбрана, а просто употребена в полза на онези групи от интереси, срещу които винаги е заставала автентичната десница в България. 

Формулата Реформаторски блок не проработи. Претенцията за нов организационен дизайн, който да съчетава политическите различия на партиите в коалицията, не се реализираха. РБ остана предизборна коалиция, без да собствен капацитет за единодействие. Това ще бъде потвърдено на форума, на който останалите четири партии в коалицията ще трябва да изразят отношението си към позицията на ДСБ. Партията се озова в ситуация на изкуствена засада. В резултат от това, принципната позиция ще бъде представена за пореден път като маргинален избор на едно провокативно малцинство. Всъщност, това винаги е било цел на онези, срещу които възникна и продължава да се противопоставя автентичната десница. 

Министър Москов не е министър на ДСБ, а на РБ. Делението на министрите на РБ в зависимост от това коя партия е издигнала съответната кандидатура, е част от проблема на тази формална коалиция. В РБ не възникна политическа воля за ефективно взаимодействие между министрите, подкрепени от коалиционния партньор на ГЕРБ. Това е тежка диагноза за политическа несъстоятелност. Тя вече бе потвърдена, както от паническото опровергаване на съобщението за напускане на коалицията от страна на ДБГ, така и от самоуверените изявления на Лукарски от името на СДС. 

Целенасочените усилия за компрометиране на ДСБ и на РБ като цяло, дадоха резултат. Тази тактика доведе до ситуация, при която няма полезен ход. Всяко действие, каквото и да е то, увеличава щетите на коалицията и партиите в нея. Решението на ДСБ, както и отказа на останалите партии да подкрепят това решение, в еднаква степен реализира избраната стратегия за противодействие срещу управляващото мнозинство. Нямаше да се стигне дотук, ако РБ бе конфигуриран от различни партии, по принципно различен начин. Политическата реалност бе променена за пореден път и в нея фигурите и техните сенки изглеждат различно. 

През изминалите месеци, мнозина съветваха ГЕРБ да предизвика предсрочни избори, за да постигне резултат, който би му позволил да управлява самостоятелно. Това е капан за ГЕРБ. Резултатите от местните избори не потвърждават категорично подобна теза. Няма съмнение, че в момента ГЕРБ е най-влиятелната политическа партия, но резултатите от пропорционалния вот за общински съветници, не може еднозначно да бъде пренесен като прогноза за евентуални предсрочни парламентарни избори. ГЕРБ би била отново първа политическа сила, но без самостоятелно мнозинство в Народното събрание, изправена в още по-голяма степен пред риска от пряка зависимост спрямо ДПС. 

В БСП просветна плаха надежда, че развитието на ситуацията в РБ би могло да доведе до предсрочни избори, на които социалистите да получат малко по-добри резултати, приписвайки си заслуги за евентуална правителствена и парламентарна криза. Атаката на БСП не закъсня и Корнелия Нинова предложи на ДСБ като опозиционна партия внасянето на вот на недоверие на правителството, включително и по отношение на политиката в здравеопазването. Никой няма илюзии, че дори и при предсрочни избори, БСП може да излезе от капана на собствената си криза, но подобно развитие ще даде шанс за оцеляване на сегашното си левичарско ръководство, а с това и още глътка въздух, преди пълната загуба на чувство за реалност.
ДПС най-последователно и професионално насочва публичните очаквания към темата за предсрочни парламентарни избори. Тактиката на Движението се оказа ефективна – то успя да се позиционира така, че макар и в опозиция да съхрани ключовото си значение за управлението, благодарение на слабостите в РБ. В Движението разбират много добре, че предсрочните избори не са необходими и дори крият риск за постигнатите в момента позиции. Но именно затова, именно ДПС е най-яркият говорител на неизбежността на подобно развитие. В евентуален следващ парламент, Движението не би могло толкова бързо да заеме позицията, която днес му осигурява видимост, влияние и политически капитал. 

АБВ е една от малкото политически формации, които искрено се опасяват от подобно развитие на ситуацията. При евентуална, макар и крехка мобилизация на твърдото ядро на БСП, политическата формация на Първанов би могла да се окаже под прага на подкрепа, необходима за попадане в следващото Народно събрание. В предизборната коалиция, превърнала се по модела на НДСВ, а след това и Атака, в партия, разбират добре, че шансовете им за постигане на сегашните позиции са равни на нула. АБВ има нужда от завършване на успешен пълен мандат във властта, за да стабилизира присъствието си и да гарантира собственото си оцеляване. 

Патриотичният фронт се озова в сложна ситуация, която по неприятен начин съвпада със задълбочаването на различията между ВМРО и НФСБ. Разколебаването на РБ, според ВМРО дава шанс за стъпка напред към прякото управление, докато по-предпазливият стратегически подход на НФСБ предполага по-скоро мерки за запазване на ключовата роля на ПФ. Кризата в РБ, предизвикана от решението на ДСБ, усложнява ролята и прави по-значима позицията на ПФ. Изправен пред подобно предизвикателство, ПФ може да се окаже първата плочка, която да докаже ефекта на доминото. 

Атака ще подкрепи всяка дестабилизация на управлението. Тя обслужва руските интереси в България, а те са насочени именно в тази посока. Путинова Русия с нуждае от общо отслабване на управлението в страните, възприемани от нея като периферия на собствените й геостратегически амбиции. Атака е програмирана да насърчава политически провокации, но може да играе само второстепенна роля при предизвикването на правителствена и парламентарна криза. 

Предсрочните избори биха произвели Народно събрание с четири или най-много пет политически субекта. При подобна конфигурация, мнозинството отново няма да бъде формирано около партията, постигнала най-висок резултат – ГЕРБ. Преминаването за втори пореден път в опозиция ще се отрази тежко върху обществената подкрепа за ГЕРБ, но заедно с това, ще нанесе тежък удар върху всяко системно политическо усилие за позициониране на България в драматично променящия се геополитически контекст. Цената на предсрочните избори през 2016 година ще бъде загуба на перспектива, ново снижаване на хоризонта на реформите и трайна политическа дестабилизация. 

Цената на политическата стабилност днес е висока и ще продължава да нараства. Нито една рейтингова агенция не може да измери този риск. Управляващото мнозинство трябва да получи цялата необходима подкрепа, без нито за момент да бъде губен от поглед общия хоризонт на необходимостта от дълбоки и устойчиви реформи. Това е сложно политическо уравнение, в което няма място за политически инфантилизъм и комплекси за провинциална малоценност. 

България се нуждае от гражданите си. Те трябва да бъдат на висотата на огромните предизвикателства пред страната ни. Няма място за илюзии, но и няма и няма да има повече пространства за отстъпление. Необходим е активен граждански натиск за продължаване на управлението, при ясното ни съзнание за цената на политическата стабилност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2015 в 18:47

България е на първо място в ЕС по СМЪРТНОСТ
България е на първо място в ЕС по ДЕТСКИ САМОУБИЙСТВА
България е на първо място в ЕС по употреба на дрога
България е на първо място в ЕС по добив на злато
България е на първо място в ЕС по ръст на дълга…
България е на първо място в ЕС по сива икономика
България е на първо място в ЕС по брой полицaи на глава от населението
България е на първо място в ЕС по брой съдии на глава от населението
България е на първо място в ЕС по брой БОГАТАШИ на глава от населението

Според Международния индекс на глада България се срива надолу в сравнение с 2014 г. Стойността на индекса за 2015 г. вече е 8,5 пункта спрямо под 5 през 2014 г., поради което страната ни изпада във втората категория държави по степен на разпространение на недохранването сред населението. Това се посочва в годишния доклад на Института за модерна политика „Социално-икономически права, уязвими групи и дискриминация през 2015 г.“, изпратен днес по повод Международния ден на правата на човека – 10 декември, на омбудсмана, правителството, парламента и европейските институции.Ситуацията у нас е по-лоша в сравнение със сходни държави от балканския регион – стойността на индекса за Румъния е 5,3, за Сърбия 7,1, Босна и Херцеговина, Черна гора и в Хърватска е под 5, а в Македония – 5,9.Ситуацията в България през 2015 г. е по-лоша, дори от началото на прехода през 1990 г., когато Международният индекс на глада за България възлиза на 8,1, при това в условията на недостиг на хранителни продукти и затруднения в електроснабдяването.Сериозно безпокойство буди „замразяването“ на редица социални плащания, сред които размер на месечни помощи за деца; обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години; месечна добавка за деца с увреждания; годишна квота за ваучери за храна на работещи; помощ за първокласници; средномесечен доход за придобиване право на семейни помощи; еднократна помощ при бременност; еднократна помощ при раждане; помощ за дете с трайни увреждания; помощи за дете на осигурена майка до 1 година; помощ за майки студентки; размер на обезщетението за безработица. Това е отстъпление от стандартите на чл. 11 от Международния пакт за икономическите, социални и културни права – право на задоволително жизнено равнище, включващо достатъчно храна, облекло и жилище, както и на непрекъснато подобряване условията на живот, се посочва в доклада.Като особено негативна характеристика на настоящето управление в доклада се посочва безогледното поемане на прекомерен външен дълг, с което се финансират предимно дефицити, разходи за сигурност и нереформирани бюджетни системи, а не се инвестира в социалната инфраструктура и за намаляване на неравенствата.В доклада се изтъква, че текущата неолиберална политика в сферата на здравеопазването, обозначавана като „здравна реформа“, не отговаря на стандартите на чл. 12 от Международния пакт за икономически, социални и културни права. С нея се създават сериозни предпоставки за елиминиране на свободния достъп до здравеопазване на хората с ниски доходи. Разбирането за здравеопазването като търговска дейност, а здравните грижи за хората, като услуга, а не като конституционно право, задълбочават социалните неравенства и ограничават достъпа до адекватни здравни грижи на бедните слоеве от населението, подчертава Институтът за модерна политика.В доклада се отправя критика и към промените в образователната сфера, които позволяват насочване на публични средства към частните училища. Това е ерозия на стандартите по чл. 13 от Международния пакт, който се отнася до правото на образование. С това управляващите на практика отвориха вратите за задълбочаващо се комерсиализиране на образователната система и поетапно намаляване на финансирането за държавните и общински училища

13.12 2015 в 17:07

Доволна съм.

13.12 2015 в 16:33

"Нямаше да се стигне дотук, ако РБ бе конфигуриран от различни партии, по принципно различен начин."
Kакъв е този начин? Не намерих отговор в статията - а отговорът живо ме интересува.
Стабилност - продължаване на тои парламент - само ако приемат допуснатите от самите тях съдебни промени. Иначе всичко губи значението и смисъла си.
Отдавна казвам, че този боко не притежава качества за премиер. Не отговаря на длъжностната характеристика за такъв.
Според мен - грешка на Радан Кънец - трябваше да са в опозиция на този парламент - и да повтаря ВИСОКО и непрекъснато че боко е простак и води държавата по наклона.

13.12 2015 в 16:22

Интересът на Русия е в България да няма работеща съдебна система и за тази цел Сидеров не им е необходим защото вече си имат Борисов.

13.12 2015 в 16:08

.

Скука във форума .

Робите на Прокопи Нереза и педерастите от Костов Югенд, мълчат, здраво налапали по един китайски вибратор от Николай Стайков, единствената утеха и платежна единица за редовите членове на бутиковото ДС(б).

Халал и хак да им е.

13.12 2015 в 16:07

Целият анализ може да се опровергае с две думи. РЕФОРМИ НЯМА!
Борисов за два мандата поне това е доказал неопровержимо. Той не реформира, а стабилизира мизерията, статуквото и мафиотското задкулисие.
ОСТАВКА МУ Е МАЙКАТА.

13.12 2015 в 15:37

.

782 000 лева под формата на дарения е получила неправителствената организация на правосъдния министър в оставка Христо Иванов през 2014 г. Това показва годишният финансов отчет на фондация „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ), установи проверка на Eпицентър. бг. До началото на август 2014 г. програмен директор на НПО-ото е Христо Иванов.
Без да поставят каквито и да било условия, частни лица са дарили на БИПИ 520 000 лв., а други 262 000 лв. са дадени срещу изпълнение на определени ангажименти. В отчета не се посочва от какъв характер са те. През миналата година, от валутни операция структурата на Христо Иванов отчита печалба от 8 000 лв. Така приходите на НПО-то, без спечелените грантове от американски и европейски донори, са 790 000 лв.
В същото време организацията е посочила, че за 2014 г. Разходите и са били в размер на 316 000 лв., от които за заплати и други възнаграждения са изплатени 119 000 лв. на 5 души, наети по трудов договор.
През миналата година БИПИ и продължила да усвоява отпуснатите през 2012 г. 697 600 лв. от фондация „Америка за България“ по проект: „Инициатива за прозрачни съдебни назначения".


Цецка Караджова (на Гроздан) е разследвана от прокуратурата за крупна измама за милиони и фалшификация на договори !!!


Ледът се разчупва, господа съдебни заседатели

13.12 2015 в 15:25

Не съм съгласен! Маските паднаха и сега е момента да се отиде на избори ! ДСБ час по скоро трябва да изключат Москов от редиците си и по този начин да запазят лицето си ! Стига с тази стабилност ,стабилни сме били и 45 години при Тато и до какво доведе тази стабилност?! Или е време да се тръгне по друг път или сме обречени! При нас постепенно не се получава,а само рзко и изведнъж, историята го показва! Външнополитическите фактори също са в наша полза, по-лесно биха минали радикални промени. Кремъл издиша във всички поски ,САЩ се лътат и въобще не им е до нас, европейците се чудят дали икономика или бежанци да гледат! А мантрите за обществения натиск на управлението са несъстоятелни вижда се с просто око ,че правителството не слуша обществото ,а кляка по теми по които му е удобно ,цялото общество беше за реформа в МВР ,но правителството не я наложи ,а подкрепи силовите структори за да си осигури комфорт! Оставка веднага,по-добре още 6 месеца криза отколкото 6 месеца сън!

13.12 2015 в 15:00

.

Костов Югенд и робите на Прокопи Нереза получиха поредния шамар.

13.12 2015 в 14:37

Още преди парламентарните избори Радан, надъхан от Костов и Гнома, громеха Бойко и бяха готови да се самоизядат от омраза към него. Разбрали, че не могат да привлекат достатъчно електорат, се престориха на привидно смирени и направиха коалиция с основния си враг, за да го унищожат от вътре. Невъзможността да се осъществи плана им, особено след местните избори, ги направи още по-яростни и те прибегнаха до гнусни компромати със записи между съдийки, писма от Брюксел, реплики за разследване на Бойко, изказани от Хр.Иванов пред ВСС и т.н. На всичко това Бойко не издържа и ги предупреди да внимават, но което Радан избра тактиката да не чака разобличение и да атакува първи Бойко. Да сте чули Радан да говори срещу БСП или Атака или Путин? Повтаря до втръсване клишета за ДПС на Пеевски и най-вече за ГЕРБ на Бойко. Пълно безумие е да се слага етикет на партии в едно лице. Радан си въобразява, че само неговата истина е права, че милионите, които подкрепят опонентите му не съществуват и не могат да мислят. Това е средновековна доктрина, подобна на тези на талибаните и Путлер. Такъв човек ли ще поведе младото поколение на България към ново демократичнио развитие?