Путин в атака

Евгений Дайнов 19 февруари 2014 в 15:39 95139 116

През 1936 година лятната олимпиада е в Берлин. При Хитлер идва светът, със своите лидери. Той ги оглежда и стига до извода, че не стават. Две години по-късно превзема Австрия и западна Чехия. След още година е завзел цяла Чехословакия и Полша. Започва Втората световна война. 

Путин действа по-бързо от Хитлер. Олимпиадата в Сочи още не е приключила, а агресията вече започна.

Пак арестуваха – в Сочи, града на олимпиадата –Pussy Riot. В Русия съдилищата ударно пререгистрират неправителствените организации като „чуждестранни агенти“. В момента, в който Путин обеща на Янукович да му отпусне обещаните (но досега задържани) милиарди, тръгна щурмът на украинския режим срещу Площада на свободата в Киев. 

Ще има още. Путин е стигнал до извода, че всички му дойдоха на крака – и следователно са слабаци, които той може да пребори.

Мислите, че това е „външна политика“? Че се случва някъде там?

Бъркате. В стратегията на Путин, България е след Украйна (е, може междувремено той да преджапа през Молдова, както Хитлер прави с Белгия на път за Франция). Онова, което гледате във вечерните новини е това, което ще ви се случва утре. На вас.

Вече се случва. От ИТАР-ТАСС (не от БТА) научаваме две съкрушителни новини:

Председателят на българската Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов обявява, че ведомството му е готово до дни да одобри техническия проект за строежа на АЕЦ "Белене"; в същото изявление Костов обяснява, че за разлика от руския проект „Белене“, американският проект за седми реактор в АЕЦ-Козлодуй бил „проблематичен“.

Руският министър на енергетиката Александър Новак обявява, на свой ред, че Русия „възкресява темата за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис“.

Имате спомена, че България излезе и от проекта за атома, и от проекта за петролната тръба? Правилно имате. Тръбата приключи през 2011 г., а АЕЦ-Белене – през 2012-та.

Да, ама Путин не приема такива решения, макар взети от суверенни държави. Той иска – и настоява да получи. Какво тук значат някакви си решения, правила и суверенитети?

Затова е настъпил и педала на газта на петата колона на Русия в България – на онези политици, чиновници, журналисти и интелектуалци, за които обслужването на интересите на Русия е по-важно дори от живота на децата им. Горепосоченият български ядрен чиновник – предполага се, подчинен на българското правителство – директно обслужва интереса на Русия, напук на правителството си. Очевидна е заявката на Русия, че в близко бъдеще ще бъдат активирани и енергийно-петролни чиновници, обслужващи руския интерес, които да започнат да правят политика, точно обратното на обявената от българското правителство.

А какво междувременно прави така бламираното българско правителство? Пада във всички капани, предлагани от Путин. Като например – в Сочи премиерът Орешарски да бъде накаран да седне на една маса с диктатора на Узбекистан Каримов, вече окървавил ръцете си с избиването на бунтуващи се узбекистанци (клането в Андижан от 2005-та); и с диктатора на Украйна, Янукович. Който седмица след това седене се окървави с потушаването на протеста в Киев.

И нашичкият – там. Заедно с тези кървави сатрапи. Сниман за архивите на всички световни медии и външни министерства. Безропотно заел мястото, посочено му от Путин.

Е, какви изводи да си направи Путин, тогава? Ония, които прави и Хитлер през 1936-та по отношение на всеки гостуващ му западен политик – тоя е идиот. И ще му се кача на главата. Щом Орешарски търпи да бъде сниман в тази компания, значи няма да има нищо против ние, Путин, да се отнасяме с него, както се отнасяме с Каримов и Янукович. Да го превърнем в слуга или поне – в параван за нашите действия на негова територия.

Разбира се, подобен анализ в основните български медии вие няма да намерите. Защото и там е задействана петата колона на Владимир Путин. Затова оттам ще чуете само за „крайни националисти, футболни хулигани, нацисти и екстремисти“, които били провокирали властта. А тя, горката, какво да прави, веднъж провокирана, освен – да отговори с откриването на огън? А от БНР – А ОТ БНР!!! – гърми въпросът: „Кой им плаща на украинските протестъри? Някой им плаща, защото все пак те трябва нещо да ядат...“

Отговорът ще чуем – пак от там – ако не днес, то утре: ЦРУ плаща. Така било писано в тайни американски книги, по които се правят всички бунтове в Източна Европа от 1956 година насам. И без които книги – и без намесата на ЦРУ – Източна Европа би си останала кротка, мирна, просперираща, отдадена на съзидателен труд в кооперативните стопанства и индустриалните гиганти. Както е била през 1956 година...

И никому не идва наум елементарното: Кой е виновен за поддържането на реда и сигурността, за охрана на живота на дадена държавна власт? Държавната власт, естествено. Тя има мандата и правомощията да опазва живота и здравето на хората. И ако те биват изтребвани – тя е виновна.

Още повече – да си спомним – именно властта в Украйна провокира цялото това нещо, когато без прибягването до всякакви демократични процедури или допитвания, за една нощ обърна курса на държавата от Запад (ЕС) към Изток (Путин).

И, накрая, все пак става дума за напълно мафиотизирана власт, начело на която е бивш гаров джебчия (Янукович), който с цялото си семейство работи само едно нещо – източване на държавния бюджет в своя полза. Както прави съседът му по територия Лукашенко от 1994 година.

Какво да се прави? За всеки е ясно какво. Който твърди, че не е наясно – лъже.

Първо, чиновниците, които застават против държавата си в полза на чужди и недобронамерени интереси – да бъдат уволнени и натикани в затвора. Това е, разбира се, ако Орешарски е все още премиер на България – ако докато е седял на масата в Сочи не е подписал нещо, с което престава да бъде премиер и става изпълнител на волята на чиновниците си, обслужващи Русия.

Второ, ръководителите на българската държава при никакви обстоятелства да не тичат обратно до Сочи за закриване на олимпиадата. Защото отново ще бъдат поставени в ситуации, сигнализиращи към света: „България няма суверенно правителство, а слуги на Путин“.

Трето. От медиите и интелектуалците се иска друго. Да постъпят почтено. Щом са в публичната арена – да благоволят публично да отстояват тезата, че за България е по-добре да бъде член от Путиновия Евразийски съюз, отколкото – на Европейския съюз. Това не е само по-почтено, но и по-полезно.

Защото най-сетне ще може да се проведе основният непроведен дебат за бъдещето на България – с Русия или с Европа? Защото досега този дебат не се състоя. И не можеше, защото ние, които сме убедени, че мястото на България е в Европа, открито заявяваме това. А руските съюзници се крият по кьошетата и въртят номера. Уж говорят за живота и вселената, пък като се вгледаш – всеки път е за Русия.

Излезте и си кажете. Може и да не ви разберат, но поне ще имате шанса да убеждавате на равни начала.

Накрая, ултра-сериозно: няма да бъде позволено никому да помогне на Путин да си вземе обратно България. Никому, на никаква цена. Всички български кандидати за славата на Янукович да си опичат акъла отсега. Вече видяхме, как правят, каквото правят, в Украйна. Предупредени сме и сме си взели поуките. Всичките.

Дискусиите са си дискусии, а държавната измяна – държавна измяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!