25 мъртви в Украйна (на живо снимки)

OFFNews 19 февруари 2014 в 07:24 25192 23

Най-малко 25 души са загинали в горящата украинска столица Киев след жестоките сблъсъци между протестиращите и силите на реда "Беркут" тази нощ, предадоха Reuters и Би Би Си.

Деветима са полицаи, един е представител на политическа партия, убит е един журналист. Останалите загинали са протестиращи. Видео показа въоръжен мъж, ударен от коктейл "Молотов", който избухва в пламъци.

Над 1000 души са ранени. Болниците са препълнени. Лекари ампутират крайници на ранени. Хора са загубили зрението си.

Окупирани са сгради. Барикадите на централния площад са почти напълно разрушени.

Киев гори.

Сблъсъците продължиха цялата нощ. Към 4 ч. сутринта спецчастите „Беркут“ подновиха щурма на площад "Независимост" в опит да разтурят опозиционния палатков лагер. Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни. На площада беше подпалена профсъюзната сграда, която демонстрантите и опозицията използваха като щабквартира. От нея бяха евакуирани 37 души, а други трима станаха жертва на пламъците. В столицата горят още поне две сгради – търговският център “Глобус” и Националната музикална академия. Протестиращи окупираха и сградите на няколко областни администрации в западната част на страната.

Сблъсъци имаше и в други части на Украйна. В Лвов протестиращите завзеха прокуратурата и запалиха казармите. В Тернопол щурмуваха областната администрация и опожариха полицейската централа.

Президентът Виктор Янукович се срещна с водачите на опозицията, предлагайки им дори места в правителството, но те не отстъпиха. От срещата не последва нищо, коментира лидерът на опозицията Виталий Кличко. Пред репортерите след срещата той заяви, че реално не е имало дискусия.

"Ние настоявахме за едно-единствено нещо - незабавно обявяване на примирие и изтегляне на войските, за да се запази човешки живот. Янукович на практика поиска от нас да се предадем и да напуснем Майдана. Но ние ще стоим с хората. Ние нямаме оръжие, ние сме мирни хора, всички хора имат право да продължат протестите", каза лидерът на партия „Баткивщина“ Арсений Яценюк.

Тази сутрин обстановката е по-спокойна, но черен дим още се носи от запалените сгради и разрушените барикади. Милицията е разположила частите си в улиците около Майдана.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!